30.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaZašto je smijenjen Antun Baće? Iz Ministarstva - šutnja.

Zašto je smijenjen Antun Baće? Iz Ministarstva – šutnja.

Koji su razlozi za smjenu Antuna Baće, pročelnika dubrovačkog Konzervatorskog odjela? – bilo je jednostavno pitanje upućeno u Ministarstvo kulture.

– Obavještavamo Vas da je na temelju Zakona o sustavu državne uprave, Zakona o državnim službenicima i Pravilnika o unutarnjem redu Ministarstva kulture i medija, ministrica dr.sc. Nina Obuljen Koržinek donijela Rješenje o premještaju državnog službenika dr. sc. Antuna Baće s mjesta pročelnika Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Sektora za konzervatorske odjele i inspekciju u Upravi za zaštitu kulturne baštine na radno mjesto višeg stručnog savjetnika – konzervatora za nepokretna kulturna dobra u istom Konzervatorskom odjelu – glasio je (ne)odgovor.

Pa i dalje ostaje nejasno zbog čega je Baće smijenjen, iako nam je prvotno namjera bila saznati koji mu se “grijesi” stavljaju na dušu. Prevažna je to funkcija da bi išta bilo sakriveno. Ali eto ostaje.

Drugo je pitanje bilo – je li istina da će novi pročelnik iz Imotskog biti angažiran na četiri radna sata?

– Ministrica je istodobno donijela i Odluku kojom se ovlašćuje službenik dr. sc. Ivan Alduk, pročelnik Konzervatorskog odjela u Imotskome, za obavljanje poslova i zadaća te potpisivanje svih akata iz djelokruga rada pročelnika Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, s datumom 12. travnjem 2023. do popunjavanja upražnjenog radnog mjesta pročelnika.

I ponovno (ne)odgovor.

E, sad, je li Baće smijenjen jer nije znao kako raditi ili je smijenjen jer je znao i zbog toga je i smetao. Je li na ovu važnu funkciju koja je često jedina prepreka samovoljama investitora s nekom namjerom stavljena možda nešto popustljivija osoba ili će odigrati svoje i činjenica da Alduk nije čovjek iz grada?

Među Baćinim kolegama i suradnicima iz službi koje su s njime bile profesionalno povezane, ova je vijest bila iznenadna i iznenađujuća. Mnogi su promislili kako Baće odlazi u Zagreb budući se o tome neko dulje vrijeme razgovaralo. No, ništa od toga. Baće ostaje u Dubrovniku, ali na niže rangiranoj poziciji, pa su pojedinci skloniji vjerovati kako je za smjenu ipak zaslužan razlog koji je naveden kao solucija b.

U svakom slučaju, ostaviti konzervatorski odjel u Dubrovniku na osobi koja će to samo obavljati onako usput i nije neka sreća za baštinom natopljeno područje koja izdiše pod interesima raznoraznih investitorskih grupacija. Ako je to više uopće ikome i bitno.

foto:arhiva

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA