33.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiZaražena samo jedna osoba, jedna preminula

Zaražena samo jedna osoba, jedna preminula

Na netom završenoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite potvrđen je samo jedna slučaj zaraze koronavirusom. Krunoslav Capak nije davao konkretne odgovore na novinarske upite o održavanju izbora s objašnjenjem da još nisu zaprimili upit DIP-a. Ministar Božinović je na kraju kazao kako će se iduća konferencija za novinare, s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, održati u ponedjeljak.

“U posljednja 24 sata potvrđeno je jedan novi slučaj zaraze, čime je ukupan broj zaraženih 2222. Testirano 51 568 je osoba, od čega u posljednja 24 sata 1228 . U KBC-u Split preminula je ženska osoba 1923. godište, koja je bila korisnica Doma za starije u Makarskoj. Na respiratoru je osam bolesnika, ukupno se oporavilo 1153 osobe” kazao je ministar Beroš.

“S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, Stožer je dobio odluka da se od 18. svibnja ukidaju mjere ograničenja za linijski obalni prostor te će se uspostaviti redoviti linijski promet” kazao je ministar Božinović.

O proglašavanju kraja epidemije

“Takvu odluku donosi Vlada na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. To je epidemiološka procjena koja se donosi s obzirom na transmisiju, ponovnu pojavu bolesti” kazao je Capak.

O izborima i određivanju epidemioloških mjera

“To je pitanje za DIP, a ne za stožer. Kad nam se obrat s tim zahtjevom sjesti ćemo i dogovoriti okvir” kazao je Capak.

O mobilnom timu za COVID u Osijeku

“Mislim da je bila riječ o odluci tamošnjeg stožera i Zavoda ja javno zdravstvo” kazao je ministar Beroš

O uputama za hotelske praonice rublja

“Nema posebnih upute, one trebaju raditi u skladu s ostalim preporukama. Virus ugiba na 56 stupnjeva, osjetljiv je na dezinficijense i na deterdžente. Nisu potrebni dodatni propis” pojasnio je Capak.

Ponovno o izborima

“Kada nam DIP uputi zahtjev, napravit ćemo epidemiološki okvir kako najbolje znamo, po svim pravilima struke. Jako mi je teško odgovoriti na vaše pitanje, jer na znam što će DIP tražiti od nas” kazao je Capak.

O letu iz Frankfurta i nepridržavanju socijalne distance

“To je zapravo pitanje za avioprijevoznika. Mi smo dali precizne upute koje smo jasno iskomunicirali. Oni su već tad imali propisane svoje upute. Njihove su upute bile slične našima. Mi nismo nadzorno tijelo. Trebalo bi pitati njih jesu li se pridržavali svih mjera” odgovorio je Capak.

O probama HNK

“Bilo bi jako dobro kad bi se oni s tim pitanja obratili nama. Koliko je poznato ne piše da bi tijekom pjevanja trebali imati masku, već prilikom dolaska i odlaska s proba” pojasnio je Capak.

O obvezi nošenja maski u zrakoplovu

“Nismo propisali obvezu nošenja maski” kazao je Capak

O oboljeloj osobi

“Radi se o osobi koja je kontakt oboljele osobe koja radi u Dom za starije u Koprivnici. Ukupno je 30 osoba povezano s letom iz Frankfurta. Radi se o devet radnika jedne tvrtke iz Slavonskog Broda, ostalo su putnici i kontakti. Zbog GDPR-a ne mogu potvrditi jesu li među oboljelima iz zaposlenici Croatie Airlines” odgovorio je Capak.

O zahtjevima HUP-a i ukidanju zabrane rada nedjeljom i pauze za dezinfekciju trgovina

“Nekoliko smo puta komunicirali s javnosti i poslodavcima zašto smo nedjelju odredili kao neradni dan. Produžavanjem radnog dana kroz tjedan produljili smo radne sate i dobili dvije smjene. Svaki dan na tu vagu stavljamo naše mjere i trenutačnu situaciju kao i mogućnosti balansiranja. Htjeli smo smanjiti mobilnosti, a nedjelja je dan kad je većina ljudi kod kuće i imaju više vremena za boravak u trgovinama i trgovačkim centrima. Mi smo tražili od APISA-a da na temelju fiskalnih računa kažu koji je dan u kojem se najviše trguje i prema tim podacima to je petak. Smatram da smo ovako postigli dobar balans. Pauza za dezinfekciju je važna za epidemiološku situaciju kako ne bi došlo do križanja smjena. Nisam siguran da bi dopuštanje rada nedjeljom dovelo do rasterećivanja petka i subote”kazao je Capak.

Hoće li Vlada biti odgovorna ako dođe do otpuštanja radnika?

“Ako Ministarstvo gospodarstvo bude pitalo Stožer onda će dobiti odgovor. MUP nije nadležan za to pitanje” kazao je Božinović.

O dijalizi korisnika domova za starije i njihovom vraćanju u dom

“Hospitalizirali smo sve štićenike domova koji su na dijalizi. Sad, kad relaksiramo mjere, napravilo smo nove upute za domove. Razmatramo mogućnost da takve pacijente vratimo u domove i komuniciramo s osobljem s kojim smo i dogovorili hospitalizaciju. Zamolili smo i Ministarstvo demografije da to iskomuniciraju s ravnateljima kako bi se pripremili svi elementi povratka” pojasnio je Capak.

O povratku radnika Đure Đakovića, koje je Švedska odbila testirati, kombijem u Hrvatsku

“Kod koronavirusa nema jamstva, ali epidemiolog koji je dogovorio njihov povratak je iskusan. Dogovorena je socijalna distanca i zaštitne mjere. S epidemiološke strane napravljeno je sve kako se ne bi zarazili prilikom povratka. Dogovoreno je da osobe koje imaju simptome ostanu u Švedskoj, a na granici će im se uzeti brisevi i propisati mjere” odgovorio je Capak.

Jesu li zaraženi piloti na let 2. svibnja

“Ne bi o tome” rekao je Capak

Je li bolje održati izbore u lipnju ili u srpnju

“Na nama nije da govorimo kad bi bilo najbolje da se održe izbori” kazao je Capak.

Na kraju konferencije za medije ministar Božinović kazao je kako će se s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju iduća konferencija za medije Nacionalnog stožera održati u ponedjeljak u 14 sati, a u subotu i nedjelju će se izdati priopćenje za javnost.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA