29.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaZarada od Dubrovnikpassa i ulaznica za zidine lani bila 19.5 milijuna eura,...

Zarada od Dubrovnikpassa i ulaznica za zidine lani bila 19.5 milijuna eura, a  ostvarivi cilj za ovu godinu trebao je  biti 50 milijuna eura proračunu grada Dubrovnika,  te 10 milijuna eura za DPDS

Gradski vijećnik Andro Vlahušić poslao je priopćenje na temu Dubrovnikpassa koje prenosimo u cijelosti:

Protekle godine grad Dubrovnik ostvario je prihod od prodaje Dubrovnikpassa 12.2 milijuna eura, te još 7.3 milijuna eura od prodaje ulaznica za zidine ili ukupno čini 19.5 milijuna eura. Prodano je  840 tisuća ulaznica za zidine i Dubrovnikpass, što čini jednu trećinu od broja turista koji su lani posjetili Dubrovnik od njih 2.4 milijuna turista. To je najmanja brojka prodanih ulaznica u proteklih desetak godina, osim godina pandemije. Uobičajena prodaja ulaznica za zidine, dubrovačku  karticu i  Dubrovnikpass, godinama se kretala oko polovice ukupnoga broja posjetitelja grada Dubrovnika u tekućoj godini.  

Ove godine broj turista i dnevnih posjetitelja u gradu Dubrovniku  narasti će za petnaestak posto, zbog Ryanaira i drugih avio linija,  povećanoga brodskoga i cestovnoga prometa, te će se   približiti brojci od tri milijuna turista.

Ostvarivi cilj za prodaju Dubrovnikpassa ili ulaznica za zidine u ovoj godini treba biti jedan i pol milijuna prodanih ulaznica  ili polovica od ukupnoga broja posjetitelja, kao što je to bilo godinama.  Pri istim cijenama koje vrijede već treću godinu, Grad Dubrovnik samo od Dubrovnikpassa i zidina, treba ostvarivati proračunski prihod od pedeset  milijuna eura, a DPDS još dodatnih deset milijuna eura. Prihod od Dubrovnikpassa i zidina, umjesto sadašnje četvrtine  izvornih proračuna grada Dubrovnika, treba činiti jednu polovicu proračuna grada.  

Za ostvariti realne ciljeve  potrebno je donijeti nekoliko odluka uz minimalna ulaganja.

  1. DPDS treba prestati prodavati samostalne ulaznice za zidine, te nastaviti sa prodajom Dubrovnikpassa na svojim prodajnim mjestima, uz dodatnu zaradu.  DPDS danas na računu ima desetak milijuna eura gotovine za kojih nema kapaciteta kako ih potrošiti, obveznici su plaćanja poreza na dobit, imaju problema sa pravnom regulativom oko nedostatka koncesije za zidine sa neizvjesnim ishodom. Umjesto da se bave sa dva posla,  prodajom samostalnih ulaznica i obnovom baštine, trebali bi se posvetiti isključivo obnovi baštine, te promociji iste.
  2. Grad Dubrovnik treba uvesti i prodaju grupnih ulaznica za turističke agencije i vodiče, koje bi plaćali sami turisti po cijeni oko polovice individualnih Dubrovnikpassa, ovisno o turističkoj turi, bez posebnoga troška za turističke agencije i vodiče.
  3. Uz najavljeni sustav rezervacija treba uvesti i sustav ograničavanja ulaska turista u povijesnu jezgru kada broj  posjetitelja povijesne jezgre, prelazi 90 % maksimalnoga broja od 8 000 posjetitelja istovremeno. Živimo u vremenu posvemašnje digitalizacije, umjetne inteligencije i raznih VR i AR rješenja koje trebaju postepeno biti sastavni dio  Dubrovnikpassa.
  4. Grad Dubrovnik i DPDS trebaju završiti projekt osvjetljavanja  dubrovačkih  zidina i hodnika samih zidina, kako bi se osiguralo večernje razgledavanje grada Dubrovnika, sigurnim dijelom zidina. Večernjem obilasku dijela zidina treba dodati i razgledavanja noćnog Dubrovnika sa terasa Lovrijenca i Revelina, te najmanje jednog muzeja. 
  5. Lazareti sa svjetskom „blockbuster“ izložbom, muzej Filma i  Vaterpola, muzej Vode, Ljetnikovci Rijeke dubrovačke samo su neki od lako ostvarivih  projekata koji zahtijevaju minimalna ulaganja ,  a donose disperziju turista i veću prodaju Dubrovnikpassa.

Predložena rješenja su jeftina, lako ostvariva uz  političku volju gradske uprave i DPDSa . Turisti bi uz istu cijenu dobili nove sadržaje, DPDS bi godišnje za obnovu imao desetak milijuna eura na raspolaganju,  a najveću dobit  imali bi građani Dubrovnika, koji bi uz ogromne nove prihode imali i rasterećenje povijesne jezgre te cijeloga grada od turista koji bi bili raspršeni po cijeloj destinaciji.

Projekti Živoga grada, priuštivoga stanovanja, novih cesta i parkirališta, skrbi za starije i bolesne osobe,  mlade i osobe sa posebnim potrebama imali bi na raspolaganju dodatnih trideset milijuna eura od turista, čime bi se kvaliteta života građana Dubrovnika podigla na novu razinu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA