32.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleZAPOČEO MEDITERANSKI SAJAM: Potražnja za ekološki proizvedenom hranom će i dalje rasti

ZAPOČEO MEDITERANSKI SAJAM: Potražnja za ekološki proizvedenom hranom će i dalje rasti

Po 21. put u Dubrovniku se ovih dana održava Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva U četiri dana, uz sajmene dane na kojima će brojni OPG-ovi Dubrovčanima ponuditi svoje proizvode, ovogodišnje izdanje ove popularne manifestacija pruža i bogati dodatni program. Održat će se tako i gastro show na kojem će svoje kulinarska vještine prezentirati renomirani kuhari među kojima i Ivan Pažanin i Tomislav Špiček, zanimljiva predavanje o obnovljivim izvorima energije, te okrugli stol o razvoju poljoprivrede u našoj županiji .

O svemu što će tijekom Mediteranskog sajma u Hotelu Rixos Premium događati, otkrili su više na danas održanoj konferenciji za novinare direktor Mediteranskog sajma, mr.sc. Vedran Kraljević, predsjednica ŽK Dubrovnik, mr.sc. Nikolina Trojić, pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more DNŽ, Ivo Klaić i pročelnica za turizam, gospodarstvo i more Grada Dubrovnika, Antonela Svilarić.

„Iako smo to i očekivali, ugodno smo se iznenadili ovogodišnjim odazivom ponuditelja. Veliki broj naših izlagača dolazi nam iz godine u godinu, a imamo i nekoliko izlagača koji su s nama od samih početaka održavanja sajma. To potvrđuje i uspješnosti sajma“, kazao je Vedran Kraljević, direktor Mediteranskog sajma te istaknuo da im je od samih početka, a tako je i danas, cilj bio razvitak poduzetništva u ruralnim područjima.

„Na sajmu imamo predstavnike iz svih županija, proizvodi su različiti. Svake godine imamo i nove, mlade izlagače, koji se tek uključuju u ovaj projekt. Podržavamo ih iz razloga da ostanu i opstanu u tim ruralnim područjima, na selima i žive od svog rada. Nema razloga da sele iz Hrvatske, a to potvrđuje i tržište. Ova hrane se danas traži. Naša misija je i da njihove proizvode na ovaj način prezentiramo javnosti. Nije nevažno kakvu hranu unosimo u svoj organizam. To može biti hrana koja je genetski modificirana ili pak certificirana, na ekološki način, proizvedena hrana“, naglasio je Kraljević.

„Mislim da je ovo trend koji će i dalje rasti. Budite hrabri, uključite se u ovaj vid proizvodnje. Slobodno nam se obratite, pružit ćemo vam svu moguću pomoć, savjetovati, čaki pomoći pri procijeni je li ideja održiva na tržištu“, kazao je Kraljević.

O predavanjima, edukativnim radionicama i okruglom stolu koji će se u sklopu Mediteranskog sajma održati više je rekla predsjednica ŽK Dubrovnik, Nikolina Trojić.

„Kao suorganizator sajma Županijska komora Dubrovnik nastoji svake godine osmisliti dodatna događanja koja bi podigla kvalitetu samog sajma. Dvije glavne teme koje ove godine muče i poduzetnike i kućanstva su cijena električne energije i cijena proizvoda u maloprodaji. Stoga smo išli upravo u tom smjeru te će se u petak u 9:30 održati radionica na temu ugradnje solarnih elektrana i proizvodnje vlastite električne energije. Uz pomoć predstavnika HEP-a i naših konzultanata pojasnit ćemo sve postupke koji se moraju provesti kako bi svi zainteresirani povukli sredstva i ugradili vlastite solarne elektrane“, kazala je Trojić.

Istog dana u petak, s početkom u 13 sati održat će se okrugli stol na temu perspektive razvoja poljoprivrede u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

„Svjedoci smo da Hrvatska uvozi jako puno hrane, pri čemu smo jako osjetljivi na inflaciju. To nam je bolna točka, nemamo dovoljno vlastite proizvodnje. Ovim okruglim stolom želimo propitati kakva je poljoprivredna proizvoda u našoj županiji, koje su mogućnosti i vizije za napredak. Vjerujem da ih ima i da ćemo producirati dobre zaključke. Pozivam sve zainteresirane da se priključe radionicama kao i naše sugrađane da posjete sajam“, poručila je Trojić.

Ivo Klaić, pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more Dubrovačko-neretvanske županije kazao je kako ovakvi sajmovi doprinose baziranju poljoprivrede na OPG-ovim.

„Ta tradicijska mala proizvodnja izuzetno doprinosi razvoju poljoprivrede, veliki će uvijek pronaći svoje mjesto na drugim tržištima. Ako smo ikad bili svjesni situacije za potrebom vlastite proizvodnje hrane, onda je to bilo u periodu koji je za nama, u pandemiji. Uvijek ostaju naši gorući problemi poput okrupnjavanja poljoprivrednih površina, navodnjavanja, međutim može zaključiti da smo danas itekako svjesni važnosti i kvalitete naših proizvoda, kao i da ih se isplati platiti nešto više“, kazao je Klaić te naglasio nesrazmjer između kontinentalne i primorske Hrvatske.

„Višak roba koji se nalazi u kontinentalnome dijelu Hrvatske je evidentan, dok ovdje imamo manjak proizvoda, čemu doprinosi i turizam. Naši pokušaji posljednjih godina bili su na tragu boljeg povezivanje kontinenta i priobalja u smislu razmjene kvalitetnih dobara. Tu smo ograničeni prometnim pravcima, no vjerujemo da je to danas moguće“, zaključio je Klaić.

Pročelnica za turizam, gospodarstvo i more Grada Dubrovnika, Antonela Svilarić kazala je kako Grad Dubrovnik već 21 godinu podupire Mediteranski sajam, a kako će to nastaviti činiti i u budućnosti.

U sklopu ovogodišnje manifestacije održat će se i bogat kulturno-umjetnički program u kojem će sudjelovati KUD Sv. Juraj, Klapa Laus i glazbeni sastav Prijatelji. Kraljević je posebno istaknuo sudjelovanje Klape Bisernice Boke.

Što se tiče gastronomskog dijela ovogodišnjeg sajma, a koji nosi naziv „Od Turske do Italije“ u njemu će sudjelovati renomirani kuhari među kojima i chef Hotela Rixos Premium Ozgur Donertas, Gianfranco Crepaldi gastro majstor iz Italije koji će prezentirati mediteransku kuhinju te Vlasta Mandić iz Kotora. Hrvatsku će pak predstavljati Ivan Pažanin koji će pripremiti riblja jela, Tomislav Špiček s jelima baziranima na mesu te Veljko Barbijeri.

Iako je danas prvi dan održavanja popularnog sajma izlagači tek pristižu. Neki su svoje štandove već postavili i započeli s prodajom, a očekuje se kako će sutra gotovo svi štandovi biti popunjeni i ispunjeni raznovrsnim proizvodima.


Mediteranski sajam traje od danas pa sve do nedjelje, 19. ožujka, ulaz je kao i svake godine besplatan, a organizatori su istaknuli kako je za sve posjetitelje osiguran i besplatan parking ispred sportske dvorane u Gospinom polju.

Program možete pogledati ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA