13.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 5 prosinca, 2022
NaslovnicaVijestiZapočela mobilizacija civilne zaštite, vatrogasci voze uzorke na analizu u Zagreb

Započela mobilizacija civilne zaštite, vatrogasci voze uzorke na analizu u Zagreb

Na netom održanoj konferenciji za medije gradonačelnik Franković potvrdio je da je prema uputama nacionalnog stožera krenula mobilizacija civilne zaštite na području Dubrovnika te da se od danas ne dopušta samoorganiziranje radi pružanja pomoći. Najavljeno je i da će određene linije Libertasa reducirati. U osvrtu na potvrđeni slučaj zaraze korona virusom u Dubrovniku Franković je istaknuo da su djelatnici OB Dubrovnik nosili zaštitnu opremu, no da će određeni dio zaposlenika ipak testirati na virus. Javnosti je otkriveno i da tri vatrogasne postrojbe uzorke prevoze u Zagreb kako bi se što prije znali rezultati testiranja.

„Sukladno odredbama Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske danas smo aktivirali operativne snage civilne zaštite Grada Dubrovnika. Održan je sastanak stožera Civilne zaštite kojem je prema odluci zapovjednika Stjepka Krilanovića pridruženo komunalno redarstvo koje će kontrolirati provedbu mjera određenih od strane nacionalnog stožera. Operativne snage broje preko 200 pripadnika te su danas započeli sastanci, koji se odvijaju po manjim grupama koje se sastaju po kotarevima“ kazao je Franković, a potom je dodao kako se od danas ne dopušta samoorganiziranje u smislu pružanja pomoći onima kojima je ona potrebna.

“Svi oni koji žele pomoći mogu se javiti na civilnazastita@dubrovnik.hr . Prema potrebi ćemo sve one koji žele pomoći uključivati, a prema zapovjedi nacionalnog, županijskog, pa gradskog stožera. Ovo smo odredili kako bi spriječili širenje virusa. Sve procedure se moraju strogo kontrolirati, pa i one dostave hrane ljudima u potrebi. Crveni križ je taj koji je označen kao tijelo koje će dostavljati hranu ugroženim osobama” kazao je Franković.

“Komunalni redari su danas krenuli s provjerama pridržavanja izdanih mjera i nažalost ustanovili su da određeni objekti nisu bili zatvoreni. Njima će biti izrečene kazne, a ako ne zatvore svoja vrata pozvat će se sanitarna inspekcija, kao drugostupanjsko tijelo. Oni će potom izdati daljnje mjere zabrane tim objektima“ kazao je gradonačelnik te pozvao još jednom sve da se pridržavaju uputa. “Započeli smo s mobilizacijom civilne zaštite, a sukladno odredbama nacionalnog stožera. Ona se provodi segmentirano kako ne bi došlo do ugroze” kazao je gradonačelnik, a potom najavio da će doći do redukcije pojedinih Libertasovih linija.

„Sanitatu i Čistoći je određena radna obveza, oni ju uredno izvršavaju. Apeliramo ovim putem na sve sugrađane, da ako nemaju radnu obavezu i ako ne moraju izlaziti vanka, da ne izlaze. Radnici Sanitata su prilikom dezinfekcije prostora Zračne luke Dubrovnik poduzimali sve potrebne i propisane mjere opreza, mislimo da je tu sve u redu“ kazao je u odgovoru na novinarsko pitanje gradonačelnik.

Franković je potvrdio da je Grad Dubrovnik stavio OB Dubrovnik određene financijske resurse, da su naručeni novi respiratori te da će građevinska operativna, ako bude potrebno urediti prostore na šestom katu bolnice za smještaj zaraženih osoba.

„Želim se zahvaliti Lucijanu Vukelić iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koji je interventno pustio 84 milijuna kuna za potrebe OB Dubrovnik, čime je riješen dio dugova bolnice koji su stariji od 365 dana. Financijski resursi koje smo stavili na raspolaganje trošit će se kako to situacija bude zahtijevala, a u pripravnosti je i građevinska operativa. Nadamo se da za to neće biti potreba. U ovom trenutku nisu potrebne intervencije DPDS-a i Blagih djela. Pet novih respiratora dolazi vrlo skoro“ zaključio je gradonačelnik, a potom se osvrnuo i na prolazak kroz Neum.

„U suradnji Vlade RH i Bosne i Hercegovine ustanovljen je koridor za prolazak. Kroz Neum se može proći s osobnom iskaznicom, ali bez prava na zaustavljanje. Onaj tko to učini morat će platiti kaznu, a potom ostati 14 dana u karanteni na području Hercegovine“ zaključio je Franković.

Gradonačelnik se na kraju osvrnuo na slučaj zaražene osobe koja je hospitalizirana u dubrovačkoj bolnici te otkrio da su poduzimane sve mjere opreza.

„Svi kontakti se još razmatraju, no ravnatelj bolnice izvijestio me da zaražena osoba u prvim trenucima nije pokazivala nikakve simptome virusa, te su svi oni nosili zaštitnu opremu. Uzima se cijeli niz uzoraka koji će biti poslani na testiranje“ kazao je Franković, a potom je Krilanović otkrio da uzorke u Zagreb voze vatrogasci.

„Pričekali smo jedno vrijeme kako bi skupili veći broj uzoraka, odnosno da se ispitaju kontakti. Bolnica je propisala da se određeni broj ljudi mora testirati i sutra bi trebali znati rezultate. Tri županijske postrojbe obavljaju prijevoz uzoraka. Tu obavezu smo preuzeli već na prvom sastanku županijskog stožera. Na to smo se odlučili kako bi građani što prije dobili povratnu informaciju“ zaključio je Krilanović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA