31.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleZajedno smo gradili brend i pričali priču o Gradu u kakvog mi...

Zajedno smo gradili brend i pričali priču o Gradu u kakvog mi vjerujemo – nema više male butige u Karmenu

Pero i Lena imali su ideju, želju i ambiciju, ali društvo u kakvom živimo i korona kriza bile su previše. Mnogim Dubrovčanima draga butiga kraj Pustijerne, Craft & Stones zatvorila je svoja vrata. Dobra vijest je da njihove majice i dalje možete kupiti online, a njihovu objavu o zatvaranju butige koju su napisali na Facebooku u cijelosti pročitajte u nastavku.

Dragi naši,

S velikom tugom u srcu, moramo vas obavijestiti da nažalost trajno zatvaramo vrata naše male butige u Karmenu. Ove dvije godine bile su izazovne, ali u isto vrijeme donijele su nam neopisivo zadovoljstvo jer smo vam mogli ponuditi originalne proizvode koji su idejno i tehnički bili odrađeni od strane dvoje luđaka infisanih u svoj Grad, njegov kamen, njegov jezik, njegovu tradiciju, i u vas – njegove ljude. U tom našem idealiziranom Dubrovniku, bili smo mladi bračni par, koji je svoje znanje i vještine stekao u svijetu, a ipak, mjesto pod suncem pronašao u svom Gradu. U 11 kvadrata prostora kojeg smo isključivo svojim idejama i ljubavi, učinili svojim ( i vašim) lagano smo gradili priču. Od politike smo se uvijek držali samo one stare – da je nećemo u svoju butigu. Gurali smo domaće, štoviše, lokalno. Svoj prostor smo, bez naknade, ponudili i drugim umjetnicima i obrtnicima koji su željeli svijetu ponuditi svoje proizvode. Zajedno smo gradili brend i pričali priču o Gradu u kakvog mi vjerujemo. Trudili smo se očuvati tradiciju izrade u kamenu, a kroz majice i torbe koje nisu stigle kontejnerom iz Kine, nego su dizajnirane i tiskane u našoj sobi, podsjetili smo vas na neke zaboravljene riječi, izraze i pokazali stavove. Učinili smo vas, Dubrovčane, još ponosnijima na svoju pripadnost, na svoj vokabular i dijalekt. Skoro pa nema zemlje, u kojoj se, s ponosom, nisu nosile naše majice i u koju se nisu odnijeli suveniri od našeg hrvatskog kamena. I to je bio naš san, jer više od svega, podijelili smo lokalni patriotizam i ludu ljubav prema Gradu s vama i ostatkom svijeta.
Nažalost, želje i stvarnost su dvije različite stvari. U veljači smo dobili naše prvo dijete, djevojčicu Kiaru, a već sljedeći mjesec Hrvatsku je pogodio koronavirus. Odolijevali smo koliko smo mogli, održavali smo obrt živim cijelu zimu i plaćali troškove u nadi da ćemo pred Uskrs otvoriti vrata butige. Treća je, za nas, trebala biti “ta godina” s kojom će sve ovo što smo dosad radili napokon postati ne samo održivo, nego isplativo. I eto, mi smo planirali, ali Covid-19 se nasmijao našim planovima. Nastupila je zabrana rada. Mjere koje nam je, kao gospodarstvenicima ponudio Grad, nažalost, nama osobno, nisu pomogle jer je u pitanju subvencioniranje dijela troškova privatnog najma. Subvencija jednostavno nije model koji pomaže nama “malima” koji se cijelu zimu “pokrivamo”. Što pomaže subvencija ako i dalje trebaš platiti puni iznos najma, a prihodi od kojih plaćaš taj isti najam presuše? Uložili smo sve, pa i više od toga i borili se na tržištu na kojem ista pravila vrijede i za one koji svoje proizvode sami proizvode, kao i za one koji s njima isključivo trguju.
Tužni smo, ali jedno vam obećajemo – nećemo prestati sanjati. Sanjati o Gradu u kojem mladi ljudi poput nas imaju pravu priliku za uspjeh. Sanjati o Gradu u kojem se mogu ponuditi autohtoni suveniri i kupiti originalani pokloni za prijatelje. Sanjati o Gradu koji svoje mlade potiče da u njemu ostanu i stvaraju. Sanjati o Gradu koji takve snove prepoznaje u iste takve vjeruje. Sanjati o našem trajnom mjestu pod suncem, u Gradu, koji je zadnjim atomom snage i do zadnje kapi krvi sačuvan borbom naših očeva i djedova. Naša je borba drukčija, ali jednako važna. Jer kad ne bude nas, malih, nas idealista i romantičara, za koje je Dubrovnik puno više od kruz destinacije, neće biti niti Grada. Ne zaboravite, upravo vi ste vezivno tkivo i žila kucavica svog Grada. Njegova duša. Bez vas, osim slike na razglednici, ništa ne postoji.

Nadamo se da ćemo u budućnosti opet otvoriti vrata svoje butige, možda neke druge butige. Ali gdje god ona bila, i kolika god bila, vjerujte nam, opet će biti puna ljubavi i istih snova.

Ovim putem, željeli bismo, još jednom, apelirati na Grad Dubrovnik da razmotri našu situaciju ( i vjerujemo, mnoge druge situacije slične našoj) te nam ponudi neko trajno rješenje,u vidu prostora, u kojem možemo obavljati našu djelatnost proizvodnje i trgovine ručno izrađenih proizvoda koji doprinose cjelokupnoj ponudi i imidžu Grada.

U svemu ovome imamo i jednu odličnu vijest, a to je da će naši proizvodi i dalje biti dostupni za narudžbu preko društvenih mreža, a uskoro i u web shopu.

Vaši Pero i Lena

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA