25.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleZAJEDNICA TEHNIČKE KULTURE Međunarodni dana žena i djevojaka u znanosti

ZAJEDNICA TEHNIČKE KULTURE Međunarodni dana žena i djevojaka u znanosti

Danas se obilježio Međunarodni dana žena i djevojaka u znanosti, radionicama Programiranje igrica u Scratchu i Šareni strujni krug, koje su bile namijenjene curama od 1. do 8. razreda osnovne škole. Obilježavanjem ovog dana nastoji se ukazati na potrebu ukidanja svih oblika diskriminacije žena u znanosti i obrazovanju te na nužnost poticanja razvoja njihovih karijera te daljnjeg znanstvenog usavršavanja.

Ana Kešelj održala je radionicu programiranja igrica u Scratchu, na kojoj su polaznice učile programirati jednostavne igrice u programskom jeziku Scratch. Koristeći osnovne naredbe za kretanje, izgled, upravljanje, događaje i varijable napravile su igricu u kojoj se morski pas kreće prema pokazivaču miša i eliminira ribe koje se nalaze u moru.

Na radionici Šareni strujni krug predavačica Dinka Lale objasnila je polaznicama strujni krug, nakon čega su spajali osnovne strujne krugove sa specijaliziranim setovima, proučavali kako rade led diode i ventilatori ovisno o vrsti spoja, te su isprobali kako radi senzor ravnoteže. Istraživale su i vodiče struje te isprobale mutimetar i voltmetar.

Radionice su u Centru za mlade Dubrovnik organizirali Informatički klub Futura u suradnji sa Zajednicama tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije te Sveučilištem u Dubrovniku.

Svake godine 11. veljače obilježava se Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti čiji je cilj promicanje ravnopravnosti žena i djevojaka u znanosti i obrazovanju općenito, a posebice po pitanju odlučivanja. Opća skupština Ujedinjenih naroda donijela je odluku o proglašenju ovog dana 2015. godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA