6.8 C
Dubrovnik
Subota, 29 siječnja, 2022
NaslovnicaLifestyleZAHVALA PUTNICE SA SLAVIJE: mi i naša djeca pamtimo vrući čaj i...

ZAHVALA PUTNICE SA SLAVIJE: mi i naša djeca pamtimo vrući čaj i krafne s kojima ste nas dočekali u Puli

S krajnjeg juga stiže zahvala Istri. Nakon tri desetljeća sjećanje na ratnu pomoć Istrijana žiteljima juga danas je možda  jače nego ikada. U moru izazova s kojima se danas društvo suočava, nekih novih nevolja, nekih novih migracija, važno je sjetiti se prošlosti. 

14. studenoga 1991. godine iz gruške luke u Dubrovniku brodom “Slavija” isplovilo je oko 4 tisuće žena, dje­ce, starijih i bolesnih osoba. Bili su to prognanici iz Dubrovnika, Konavala, Župe dubrovačke i drugih okupiranih općina. Brod je uplovio u Pulu 16. studenog, pola sata iza ponoći. Svi oni u Istri su dobili privremeni dom i pomoć.

Jedna od putnica tog broda danas uz teška, ali i lijepa sjećanja upućuje zahvalu. Kaže sjeća se dočeka mase ljudi. Nakon dva dana vožnje mnogim majkama, a pogotovo njihovoj djeci u pamćenju su ostali vrući čaj i krafne koje su dijelili volonteri u Puli. Pomagali su im nositi stvari, djecu…sva ta dirljiva sjećanja dio su zahvale Istri, zahvale u ime svih koji su tih dana plovili prema nadi, nadi da će biti bolje.

Povodom tridesete godišnjice prihvata broda Slavija u Pulsku luku s 4 tisuće prognanih ljudi iz Dubrovnika i okolice, veliko hvala posadi, broda, djelatnicima Crvenog Križa, volonterima, hotelskim djelatnicima u Istri, te posebno djelatnicima Hotela Diamant.

Putnica s broda Slavija, L. B.

FOTO: Youtube/Screenshot

1 KOMENTAR

  1. Hvala dragoj gospođi,što nakon toliko godina osjeća zahvalnost i ovako je dijeli.Bila sam jedna od mnogobrojnih volontera koji su to kišno veče čekali brod Slaviju.Duboko mi se urezala u sjećanje i kad god se toga sjetim suze teku da ne mogu govoriti.Bila je to noć puna emocija i prave,iskrene ljudskosti koju ću pamtiti do kraja života.
    Hvala još jednom svima koji su pridonijeli da se prisjetimo ovakvih teških trenutaka u kojima su pobijedile prave vrijednosti čovječnosti.
    Lp
    N.R.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

[td_block_7 limit="1" custom_title="Komentar tjedna by Lidija Crnčević" header_color="#4bbc16" category_id="79"][td_block_7 limit="1" header_color="#3e4095" custom_title="Put oko Svijeta" category_id="78"][td_block_7 limit="1" custom_title="Slatki život Alise Nenadić" header_color="#dd9933" category_id="80"]