Zabrinjavajući porast broja djece s poteškoćama zahtijeva odgovore: predstavljen projekt za pomoć roditeljima!

U maloj dvorani Studentskog doma Dubrovnik jutros je predstavljen projekt “Sustavna potpora u lokalnoj zajednici za kvalitetan put ka punoj integraciji”. Nositelj projekta je Udruga za savjetovanje, edukaciju i pomoć roditeljima djece s teškoćama u razvoju Poseban prijatelj iz Dubrovnika, a partneri su Grad Dubrovnik, Općina Lovas, Udruga za rehabilitaciju i edukaciju Visoki jablani iz Rijeke, Hrvatski Zavod za socijalni rad područni uredi Dubrovnik i Vinkovci, Dječji vrtići Dubrovnik i Pčelica iz Dubrovnika, Osnovna škola Marina Držića iz Dubrovnika i Osnovna škola Lovas.

 -Cilj projekta je unaprjeđenje učinkovitosti sustavnih usluga rane intervencije i osnovno-školske integracije djece s teškoćama u razvoju dostupnih u lokalnoj zajednici. Projekt je vrijedan više od 88 tisuća eura, a sufinancira ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike RH u iznosu od 75 tisuća eura, te Ministarstvo znanosti i obrazovanja u iznosu nešto većem od 13 tisuća eura. Program rada s djecom trajat će tri godine uz niz aktivnosti. Među ostalim nastavnici i djelatnici stručnih službi sudjelovat će u edukacijama iz bihevioralne analize i rada s djecom s teškoćama u razvoju uz dobivanje potvrde o uspješno završenom programu edukacije.

“Radi se o projektu koji će trajati tri godine. Ono što je bitno jest da je cilj projekta unaprijeđenje učinkovitosti sustavnih usluga rane intervencije i osnovnoškolske integracije djece. Već smo zaposlili dvije osobe, a veliko mi je zadovoljstvo da smo zajedno s Općinom Lovac iz Vukovarsko-srijemske županije radili ovaj projekt, s njihovim Zavodom za socijalnu skrb, kao i Osnovnom školom Lovas. Iz Dubrovnika su nam partneri Grad Dubrovnik, OŠ Marina Držića, Dječji vrtići Dubrovnik, Dječji vrtići Pčelica i Zavod za socijalnu skrb Dubrovnik. Također smo radili i s udrugom Visoki jablani iz Rijeke. Ono što je bitno naglasiti jest da ćemo mi ovdje raditi veći broj aktivnosti”, kazala je uvodno Dženita Lazarević te dodala da je od danas dostupna digitalna platforma FuTUReforTUR gdje roditelji mogu vidjeti sve važne informacije.

Dživo Brčić iz Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika kazao je kako je Gradu Dubrovniku iznimno zadovoljstvo i čast biti partner udruzi Poseban prijatelj.

“Suradnja je započela prije jako puno godina, nažalost potrebe su sve veće, pa su i izazovi sve veći, ali uz pomoć naših partnera, kako kroz javne ustanove, dakle vrtiće i škole, tako i nevladine udruge, mi smo u tom smislu jako puno napravili i napredovali i još je puno toga ostalo za unaprijediti. Zaiste raduje činjenica da je projekt prepoznat i da su ga ministarstva prepoznala i da pored njih imamo i druge suradnike koji će zasigurno doprinjeti tome da djeca s teškoćama budu na vrijeme prepoznati, odnosno da im na vrijeme možemo pružiti ono što je potrebno. Samo radi usporedbe, 2017. godine, kada sam došao u Grad Dubrovnik, mi smo u jednoj ustanovi predškolskog obrazovanja imali 122 djece s raznoraznim poteškoćama, danas u dvije ustanove, nepunih sedam godina kasnije, imamo 399 djece s nekom vrsta poteškoće, lakšom, težom. Govorimo o skoro četiri puta povećanju u odnosu na ono što smo imali prije sedam godina. Rekao sam da su izazovi veći, mi već drugu godinu zaredom smo krenuli u organizaciju inkluzivnih skupina gdje imamo trenutno desetoro djece. Jedna skupina je u vrtiću Izviđač, a druga u novootvorenom vrtiću u DOC-u. Namjera je bila otvoriti još jednu skupinu u Mokošicu, međutim to nismo bili u mogućnosti ove godine, nadam se da ćemo u novoj pedagoškoj godini imati povoljnije uvjete”, kazao je Brčić i dodao da su rezultati više nego odlični.

Doktorica Nirvana Pištoljević govorila je kao jedan od partnera na projektu.

“Bavim se znanstvenim istraživanja vezanim za nove metode i načine koji unaprijeđuju funkcioniranje mališana s teškoćama. Tako da i ovaj put u Dubrovniku, da bi radili s profesionalcima, da bi dali podršku u izgradnji i ugradnji novih metoda diferencijalnog proučavanja, novih metoda procjene, izrade i realizacije i pristupa djeci s teškoćama u razvoju, tako da povećamo uspješnost inkluzivnih vrtića. Jako sam zahvalna udruzi Posebni prijatelj, našem dugogodišnjem partneru i prijatelju, što su nas pozvali i nadam se ovoj suradnji i dalje”, kazala je Pištoljević.

Dogradonačelnica Dubrovnika Jelka Tepšić istaknula je ponovno potporu Grada Dubrovnika projektu.

“Bitno je više puta istaknuti koliko se radi na podizanju predškolskog odgoja uopće, a onda kroz to i na inkluzivnosti i integranciji djece s teškoćama u redoviti obrazovno-odgojni proces u vrtićima, pa onda dalje i u školama. Nažalost, podaci kojima svjedočimo nisu nešto čime možemo biti zadovoljni, ali očito su to trendovi na koje teško možemo utjecati. Zato možemo napraviti sve da omogućimo kvalitetniji život, da omogućimo kroz ovakve projekte i ranu intervenciju i što ranije moguće utvrđivanje eventualnih poteškoća”, kazala je Tepšić.

Veronika Šmanjak, ravnateljica OŠ Marina Držića, govorila je u ime još jednog od partnera projekta.

“OŠ Marina Držića uz školu s redovnim programom ima i školu s posebnim programom, s 11 razrednih odjela i odgojnih skupina, broji 37 djece. Pri školi djeluje i vrtić za djecu s teškoćama u razvoju, koji broji desetoro djece. Kontinuirana edukacija djelatnika i njihovo usavršavanje vrlo nam je važno i zato smo se vrlo rado priključili ovom projektu. Naravno, na dobrobit svih, prvenstveno djece, ali i roditelja i djelatnika”, kazala je Šmanjak.

Suzana Glavočić govorila je u ime Zavoda za socijalni rad, područnog odjela Dubrovnik.

“Ono što je žalosno, a što su moji prethodnici rekli jest da je povećan broj djece s teškoćama, što je evidentno kroz našu aplikaciju. Nadam se da ćemo zajedno, baš kao i danas, svojim znanjem i naporom ipak učiniti da pomognemo i roditeljima i djeci na dobrobit svih”, kazala je Glavočić.

Ravnateljica DV Pčelica Diana Brkić također je istaknula zahvalnost na sudjelovanju u projektu.

“Imat ćemo priliku naše odgajatelje, roditelje, pomagače koje imamo s djecom s teškoćama ojačati u njihovom djelovanju. Svako dijete koje je integrirano u redoviti program, tu je s 20 i nešto vršnjaka koji zahtijevaju posebnu pažnju i rad. Najbitnije u svemu ovome je kvalitetna socijalizacija koju će djeca dobiti”, kazala je Brkić.

Franica Lasić, ravnateljica DV Dubrovnik, također se obratila okupljenima.

“Ono što su Dječji vrtići Dubrovnik napravili je veliki iskorak, otvaranje dvije posebne skupine, za djecu s teškoćama u razvoju, u koje je uključeno desetoro djece, s njima rade edukacijski rehabilitator i dva odgajatelja. Vidimo da imaju vrlo velike rezultate, odnosno poboljšanja u svom funkcioniranju i želja nam je to nastaviti i dalje. Sva znanja koja djelatnici usvoje u ovom projektu dobro će doći i koristiti”, kazala je Lasić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.