26.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiZabilježeno 18 novih slučajeva zaraze, preminule tri osobe, produljeno trajanje mjera

Zabilježeno 18 novih slučajeva zaraze, preminule tri osobe, produljeno trajanje mjera

U posljednja 24 sata potvrđeno je novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime se ukupan broj oboljelih popeo na 1832 potvrđeno je konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite. Ministar Beroš kazao je kako su preminule tri osobe. Pojašnjeno je i danas najavljeno ukidanje propusnica za kretanje unutar županija, a ministar Božinović kazao je kako se odluka o zabrani društvenih okupljanja, rada trgovina i uslužnih djelatnosti produljuje do 4. svibnja.

„ U posljednja 24 sata potvrđeno 18 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Ukupno je zaraženo 1832. Provedeno je testiranja, a u posljednja 694 24 sata, a pozitivnih je. Od jučer su preminule tri osobe. U Splitu su preminule dvije osobe, i to pacijentica koja je imala 96 godina i 55-godišnji muškarac, dok je u KBC Dubrava preminula pacijentica koja je imala 78 godina. Svi su od prije imali zdravstvenih poteškoća. Hospitalizirana je 361 osoba, a ukupno se oporavilo 615 osoba. Ovo je dobar rezultat, no s obzirom na ponašanje ovog virusa u većem dijelu Europe, moramo i dalje biti oprezni i mudri. Dobar rezultat nas ne smije pokolebati kad u pitanje pridržavanje mjera. Trudnice će i bez propusnica moći doći do bolnice i obaviti porod. U bolnici u Puli je jučer pokrenuto testiranje na COVID-19″ izvijestio je na početku današnje konferencije za medije ministar Beroš.


Ministar Božinović pojasnio je kako je Stožer dobio pet odluka kojima se produžuju mjere koje su do sada bile na snazi.

“Mjere kojima se ograničavaju društvena okupljanja, rad trgovina i uslužnih djelatnosti produžuje se do 4. svibnja, odnosno za 15 dana. Odluka o graničnim prijelazima preko kojih se odvaja tranzitni promet teretnih vozila produljuje se do 18. svibnja kao i odluka o prelasku graničnih prijelaza. Te su odluke harmonizirane na razini EU. Napuštamo model konvoja. Kamioni će moći redoviti ulaziti, ali svi koji budu prolazili kod Hrvatsku dobit će obavijest od policije da je dopušteno koristiti samo autoceste, kao i popise mjesta na kojima se mogu zaustaviti. Uvedena je i izvanredna teretna pomorska linija Zadar-Ancona, koja se do 20. travnja mora pripremiti. Što se tiče odluke o napuštanju mjesta prebivališta i boravišta bez propusnice, otvorili smo priliku županijama da nam se jave i da omoguće kretanje unutar županije bez propusnice. To smo ograničili na 21 županiju. Lokalni stožer će utvrditi situaciju, a potom ćemo zajedno donijeti odluku. Naravno, ako bi došlo do žarišta ili nekih posebnih situacija, za taj prostor bi se donijele posebne mjere. . Ove odluke stupaju na snagu u ponoć“ pojasnio je ministar.

Krunoslav Capak kazao je kako danas imamo povoljnu brojku.

„Ovo je epidemiološki jako dobro. Ovakvu brojku smo zadnji put imali između 16. i 17. ožujka. Moramo imati u vidu da smo prije samo prije osam dana imali 88 zaraženih, prije pet dana 66. Imamo opterećenje od prije. U posljednjih desetak dana imamo preko 500 oboljelih. Oni su imali i svoje kontakte i možda među njima ima asimptomatskih prenositelja. Opasnost nije prošla. Sada počinjemo razmatrati da pojedine mjere maknemo ili ukinemo. Mobilnost je jedan od ključnih faktora širenja zaraze. Procijenili smo da imamo povoljnu epidemiološku situaciju i ocijenili smo da možemo ukinuti ograničenje kretanja unutar županija, ako nam se one jave s tim prijedlogom. Postupno ćemo i oprezno ukidati mjere“ zaključio je te dodao kako ne može komentirati odluku lokalnog, zagrebačkog stožera o premještanju mjesta karantene.

„Postoje dvije vrste testova, molekularni i testovi koji su se pojavili na tržištu u proteklih nekoliko tjedana. Koristit će se brzi serološki testovi kojima se u prvih nekoliko dana ne može otkriti zaraza, ali ako se radi o COVID-u, u unutar nekih sedam do osam dana oni će biti pozitivni. Testirat će se širi broj djelatnika kao i korisnika doma za starije. Radit će se kombinacija testova, kako bi se otkrili ljudi s blagim i asimptomatskim infekcijama ili oni koji su preboljeli infekciju pa su na neki način zaštićeni. Preporučuje se da se svi djelatnici domova za starije testiraju, a sad će se osim molekularnih uvesti i ovih dodatni serološki testovi“ kazala je Alemka Markotić o testiranjima u domovima za starije.

Krunoslav Capak pojasnio je kad bi se mogao uvesti javni prijevoz.

„Razmišlja se i tome. Koji će to dan biti ne možemo reći jer to ovisi o epidemiološkoj situaciji, ali će biti propisane stroge mjere koje će se morati poštivati, a to vrijedi i za kafiće kao i za frizerske salone“ a ministar Božinović kazao je iako je riječ o legitimni pitanjima, da se neće ukinuti sve mjere odjednom.

„Ići ćemo etapno. Cijelo vrijeme komunicirali smo da se radi o jednom balansu između zaštite života i omogućavanja ekonomskih aktivnosti. Svako popuštanje znači dodatni rizik i zato je jako bitno da epidemiolozi i nakon popuštanje mjere motre situacija, kako bi se moglo po potrebi pravovaljano reagirati“ kazao je Božinović te pojasnio kako su županije dobile preliminarnu situaciju o ukidanju propusnica te da je sad na županijskim stožerima da izraze želju za tim ukidanjem.

„Mi ćemo vrlo brzo ugovoriti na takve zahtjeve“ kazao je Božinović.

„Ministar Beroš je već kazao da će nalaz inspekcije vezano uz domu u Splitu biti poznat u srijedu“ pojasnio je Capak te potom pročitao rezultate po županijama koji su bili dostupni na službenoj platformi danas u 12:45 sati.

Ministar Božinović na kraju današnje konferencije za medije čestitao je svima koji su sudjelovali u pothvatu uklanjanja tornja s katedrale u Zagrebu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA