31.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleWASHINGTON POST - "digitalni nomadi" oduševljeni Dubrovnikom

WASHINGTON POST – “digitalni nomadi” oduševljeni Dubrovnikom

Washington Post objavio je tekst o “digitalnim nomadima”, onima koji rade na daljinu iz različitih dijelova svijeta, a koji su u Hrvatskoj i Dubrovniku, proveli nekoliko mjeseci tijekom COVID lokdowna. Kada su svi u Europi bili zatvoreni, američki turisti su pronašli put do Hrvatske, a svoja iskustva podijelili su s javnošću.

Sarah Morlock, 31-godišnja slobodna spisateljica i menadžerica društvenih mreža iz Indiane, putuje i radi na daljinu, a listopad i studeni provela je u Dubrovniku sa svojim partnerom.

“Dubrovnik je uvijek bio na našem popisu mjesta koje treba posjetiti. Prekrasan je grad i u ovo doba godine ima ljepše vrijeme od mnogih drugih mjesta u Europi. Osobno, odabirući mjesto za boravak i rad, često tražim povijesne gradove s pristojnom infrastrukturom (kao što je dobar WiFi), bogatom kulturom i pristupom prirodi. Dubrovnik ispunjava sve ovo… Osim toga, nismo ljubitelji gužve, pa su nam izvještaji o gotovo ‘praznom’ Dubrovniku bili prilično privlačni”, rekla je Morlock.

Washington Post ističe kako se Dubrovnik trudi privući upravo „digitalne nomade“ kao što je Morlock.

Pritom ističu kako je prošle godine American Airlines započeo s tri tjedne linije između Dubrovnika i Philadelphije te kako je zbog dobre popunjenosti i nakon rujna uvedena još jedna linija. Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, piše Post, Amerikanci su bili drugi najbrojniji gosti u Dubrovniku u 2019. s gotovo 160 tisuća dolazaka i više od 442 tisuća noćenja. Planovi za ovu godinu bili su još veći.

„Amerikanci su jedni od najpoželjnijih gostiju u Dubrovniku. Uvijek su dobro raspoloženi, jako zainteresirani za upoznavanje ljudi i kulture koju posjećuju, a spremni su i platiti za dobro iskustvo“, kazala je za Post Slavica Grkeš, vlasnica dubrovačke turističke agencije.

U članku se navodi kako ovakva kriza u turizmu, nije viđena od rata, odnosno od 1990. te kako je ovo jako težak udarac za Hrvatsku s obzirom na to kako petina bruto dobiti dolazi od turizma. Pišu kako su Amerikanci i bez direktnog leta ove godine ipak uspjeli doći u Grad.

“Ovog ljeta vodio sam oko 20 tura, što nije puno, ali većina mojih gostiju bili su Amerikanci. Svi su imali veliku volju i želju doći u Hrvatsku, a iako im nije bilo jednostavno doći u Hrvatsku i Dubrovnik, kažu da je vrijedilo”, izjavio je za Washington Post, Tomislav Matana, dugogodišnji turistički vodič.

Washington Post ističe kako se Dubrovnik trudi privući upravo „digitalne nomade“, koji bi ostali u gradu duže vrijeme i u njemu živjeli i radili, pa navode kako je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković predstavio projekt uvođenja ultra brzog širokopojasnog interneta u veljači, a u listopadu se održaola virtualna konferencija „Dubrovnik za digitalne nomade“ kako bi se potaknulo “nomade” da odaberu Dubrovnik kao svoj udaljeni ured. Početkom 2021. Hrvatska će uvesti digitalnu nomadsku vizu što će je učiniti drugom zemljom u Europi i petom na svijetu koja je to napravila, piše Post.

Osim “digitalnih nomada” i onih koji vole putovati i raditi on line u različitim gradovima, u članku su svoje iskustvo dugog boravka u Hrvatskoj podijelili dvonacionalni par Amerikanac Justin Leung i Njemica Katja Lau. Tijekom zatvaranja, zbog pandemije, oni su ostali zatvoreni s vrlo ograničenim mogućnostima susreta. Nakon što se osam mjeseci nisu vidjeli, odlučili su susret organizirati u Zagrebu. Obaoje ističu kako su se osjećali dobrodošli i kako su uživali u Hrvatskoj, koju su obišli automobilom.

Washington Post je na kraju citirao i izjavu gradonačelnika Mata Frankovića: “Dubrovnik je jedno od najzanimljivijih odredišta u Europi za američko tržište, a našim američkim gostima možemo poslati samo jednu poruku: Dubrovnik nikamo ne ide, čeka vas.”

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA