17.8 C
Dubrovnik
Petak, 22 listopada, 2021
NaslovnicaNaša čeljadKnjige po izboruVrijeme je za snažne žene u literaturi!

Vrijeme je za snažne žene u literaturi!

Ideja da predložim knjige 10 autorica me posebno razveselila i odmah sam znala koga želim spomenuti u ovom “dream teamu”. Sve one pišu moćno i angažirano da nas osvijeste o običnim i neobičnim, ali vrlo važnim dijelovima putovanja zvanog život. O braku, ljubavi, bolesti, prijateljstvu, predrasudama, zlostavljanju, kreativnosti, psihičkim stanjima …. Uz neke ćete se dobro nasmijati, od drugih će vam stati knedla u grlu. Ali niti jedna od njih vas neće ostaviti ravnodušnima. A to i je poanta dobre knjige, zar ne?

Napisala : Sanda Pavlinić, blogerica Nemam TV pa čitam

Martina Mlinarević Sopta – Huzur

Uz fenomenalnu Bukaču u kojoj je Martina podijelila svoju osobnu životnu borbu sa karcinomom, ali i zaostalim selom, „Huzur“ je još jedna njena knjiga u koju je stao život. Ili ono što u životu stvarno vrijedi imati. A to je huzur. Mir i spokoj duše. Jer ”čovjek može biti miran iako nije sretan, ali ne može biti sretan ako nije miran“.
Ova knjiga je počast nekim legendarnim, a običnim ljudima, koji nas svojim životima i izborima uče kako se živi. Ne po onom našem pravilu „Što će reć’ narod”, nego kako se zaista živi.

Marina Vujčić – Susjed

Roman o samoći i otuđenosti koji će vas istovremeno nasmijati, ali i posramiti. Genijalno je kako je Marina Vujčić od tužnog i zabrinjavajućeg psihološkog stanja u kojem se nalazi glavna protagonistica napisala prezabavnu knjigu. I dok se zabavljaš čitajući, autorica ti neprimjetno da ogledalo u ruke.  Da se prepoznaš.
Podsjetila me na izreku :”Jednog dana ću se svemu ovome smijati. Pitanje ja samo hoće li to biti na jahti ili u luđačkoj košulji.”

Lana Bastašić – Uhvati zeca

Dvanaest godina nakon što nisu progovorile riječ niti razmijenile slovo, Sara dobiva poziv od Lejle, najbolje prijateljice iz djetinjstva. Jedna rečenica će biti dovoljna da Sara kupi avionsku kartu i krene iz Dublina za Mostar. I tu kreće putovanje. Geografsko i životno. Jedan “road trip” kroz Bosnu koji povezuje Dublin, Mostar, Banja Luku, Zagreb i Beč. Jedan “road trip” kroz dugogodišnji odnos prijateljica, povezujući njihove točke života kao sazviježđe.

Elif Shafak – 10 minuta i 38 sekundi u ovom ludom svijetu

10 minuta i 38 sekundi je znanstveno dokazano vrijeme u kojem mozak funkcionira i nakon službene smrti. Ovo je vrijeme u kojem će Leila, prostitutka iz Istanbula, ispričati svoju životnu priču. Priču o rubovima turskog društva, gdje odbačeni pokušavaju pronaći svoje mjesto pod suncem, prijateljstvo i ljubav na mračnim mjestima. Priču koja istovremeno slama i liječi srce. Shafak je jedna od najpoznatijih svjetskih autorica poznata po obrani prava žena, manjina, demokracije i slobode govore. U svojim djelima redovno daje glas onima koji ga nemaju.

Glennon Doyle – Untamed

Knjiga “Untamed” postigla je ogroman uspjeh u svijetu, progovarajući o poziciji žene u društvu, koja je zacrtana normama i očekivanjima. Ali je isto tako, u nekom trenu, i naš izbor hoćemo li tu poziciju prihvatiti ili se izboriti za nešto bolje. Bolje za sebe, pa onda i za svaku slijedeću generaciju žena.
Inspirativno, nježno, snažno i oslobađajuće štivo koje bi svaka žena trebala pročitati.

Senka Marić – Kintsugi tijela

Kintsugi je japanska umjetnička tehnika popravljanja polomljenih keramičkih predmeta tekućim zlatom, a sa ciljem da se oštećena mjesta naglase i istakne njihova ljepota.

Savršen naziv za autobiografiju koja opisuje dvije godine opake borbe sa rakom.
Svaka nevolja traži introspekciju, pa autorica skokovima u prošlost i crticama iz djetinjstva želi povezati odakle se rak stvorio, gdje su mu korijeni i koliko ga je dugo hranila dok nije završila na kirurškom stolu. Koliko nevolja možemo preživjeti ne znamo ni sami dok nas ne pogode. Ali nada i želja za životom najjači su pokretači u čovjeku.

Rumena Bužarovska – Moj muž

“Moj muž“ je zbirka od 11 priča ispričanih iz perspektive 11 udanih žena. Priča o odnosima s muževima, odnosima moći i pozicije u braku. Sve one kao da žive u kavezu. Zlatnom ili onom punom nasilja, svejedno je, kavez je kavez. Jer njihovi su muževi zaposleni, alfa mužjaci koji financiraju obitelj, dok su žene domaćice bez karijere. Svijet patrijarhata, tako očito balkanski. Sa nametnutim normama što bi žena trebala biti. Ali Bužarovska ne priča patetične priče u kojima je muškarac uvijek glavni krivac, već podsjeća, nas žene, da uvijek imamo izbora.

Elizabeth Gilbert – Velika magija

Velika magija knjiga je o kreativnosti uz koju bi trebalo biti istaknuto upozorenje da izaziva nuspojave, jer već tijekom čitanja dobiješ neodoljiv poriv da kreneš nešto stvarati. Možda ono što si nekad pokrenula, pa ostavila nedovršeno, možda nešto što ti se već dugo vrti po glavi, ali nisi imala vremena i razne druge isprike, a možda je vrijeme i da pustiš mašti na volju pa tek otkriješ što potiče tvoju kreativnost. Svakako pročitati i isprobati, jer kreativnost dodaje poseban spektar boja nađim životima.

Mana Pass – Istina

Marina Kuleš i Nataša Debeljak iz Kutine, udružene pod pseudonimom Mana Pass, pišu jedinstven serijal od pet knjiga koje će u kompletu (kada budu gotove) tvoriti naziv Ž.I.V.O.T.  “Istina” je njihova druga knjiga, za koju su vrlo hrabro odabrale prilično omraženu temu – politiku. I prikazale drugu stranu ove privlačne, ali mutne igre.

Što mislite – da se nađete na poziciji vlasti i moći – bi li mogli sačuvati obraz, ne prodati se, sačuvati ljudskost i empatiju? Nećemo se lagati. Ozbiljan novac, velika moć i lagodan život lako postanu mamci za iskrivljavanje istine.

Kate Elizabeth Russel – Vanessa moja crna

U današnje vrijeme kada moćni muškarci sve češće izlaze na vidjelo javnosti kao seksualni predatori, nije ni čudo da je debitantski roman Kate Elizabeth Russel postigao ogroman svjetski uspjeh. Priča koju je Russel ispričala neodoljivo podsjeća na Nabokovu “Lolitu”. Podjednako je mračna, zanimljiva i provokativna obrađujući temu odnosa između sredovječnog muškarca i maloljetnice. Ali za razliku od Lolite, Vanessa nam donosi perspektivu djevočice – kako je ona doživjela i preživjela takav odnos i koliko joj je utjecao na život.

Detaljne osvrte na svaku od ovih knjiga možete pronaći na blogu nemamtvpacitam.wordpress.com .

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić