30.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiVrhovni sud - osnovice plaća liječnicima, medicinskim sestrama, profesorima...trebale su rasti...

Vrhovni sud – osnovice plaća liječnicima, medicinskim sestrama, profesorima…trebale su rasti još 2015.

Na stranicama Vrhovnog suda Republike Hrvatske objavljena odluka o odbijanju revizije Republike Hrvatske u postupku radi isplate razlike plaće na temelju odredbe članka III Izmjena i dopuna Dodatka Sporazumu o osnovici plaće u javnim službama.

Naime, Vlada RH i Sindikati javnih službi i to: Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara-medicinskih tehničara, te Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi zaključili su 23. studenoga 2006. Sporazum o osnovici za plaću u javnim službama, a kojim Sporazumom su ugovorili da se osnovica za izračun plaće u javnim službama povećava za 6% u 2007., zatim u 2008., te u 2009. i da navedene obračunske osnovice se primjenjuju od 1.1. svake godine.

Vlada RH i isti Sindikati javnih službi zaključili 13. svibnja 2009. Dodatak temeljem kojeg su se suglasili o zamrzavanju osnovice za izračun plaća iz 2008. zbog pada BDP-a i krize koja je usljedila s tim da se nakon što službeni pokazatelji DZS-a ukažu na poboljšanje stanja, odnosno rast međugodišnjeg realnog tromjesečnog BDP-a za dva tromjesečja uzastopno prosječno dva ili više posto, osnovica plaća počne povećavati.

Iako se taj rast dogodio već tijekom 2015. Vlada nije ispoštivala svoj dio ugovora.

Pojedinačnim tužbama djelatnici navedenih službi mogli su na sudovima zatražiti svoja prava, što su mnogi i učinili, a nakon dobivenih parnica na nižim sudovima, Vlada RH tražila je i reviziju predmeta od strane Vrhovnog suda, koji je to odbio te time potvrdio odluke nižih sudova.

Ukratko: Sud je odlučio da se osnovica za plaću trebala povećati s 1.12.2015. godine!

“Svima koji su podnijeli tužbe zbog neisplate povećane osnovice ovo je veliki plus. Iako se Vrhovni sud nije trebao ni miješati u ovaj slučaj jer su sve pravomoćne presude presuđene u korist radnika, a VSRH dopušta revizije kad postoji nejednaka sudska praksa. No sad kad su se već umiješali onda su donijeli odluku koje se niži sudovi moraju držati”, poručuju iz Sindikata.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA