31.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiVrhovni sud napokon donio odluku u slučaju Franak. Aleksić: odluka nema veze...

Vrhovni sud napokon donio odluku u slučaju Franak. Aleksić: odluka nema veze s pravnim sustavom RH niti EU

Vrhovni sud je dovršio raspravu u slučaju švicarskog franka, prihvativši pravno shvaćanje prema kojem korisnici koji su konvertirali kredite u eure imaju pravo na isplatu zateznih kamata.

Na sjednici su razmatrana tri pravna shvaćanja, koja su trebala, da bi bila usvojena, dobiti minimalno 12 glasova sudaca, jer se odluke na sjednici Građanskog odjela donose većinom glasova svih sudaca.

Usvojeno je shvaćanje koje je dobilo 13 glasova sudaca, u kojem stoji da građani imaju pravo na isplatu pripadajućih zateznih kamata na preplaćene iznose.

“Potrošač ima pravo u skladu s općim propisom iz članka 1111. stavak 1. Zakona o obveznim odnosima, na isplatu pripadajućih zateznih kamata na više plaćene iznose koji je potrošaču banka uračunala prilikom izračuna konverzije kredita u skladu s člankom 19.c ZID ZPK obračunatih u skladu s člankom 1115. ZOO od dana svake pojedine uplate do dana izvršene konverzije”, piše u prihvaćenom stajalištu suda.

Sud je odlučio i da građani koji su konvertirali kredite iz “švicaraca” u eure nemaju pravo na obeštećenje koje bi banke koštalo između 20 i 25 milijardi kuna. Kako su građani dobili samo pravo na isplatu zateznih kamata, taj iznos će biti značajno manji.

Čelnik Udruge Franak kaže da su građani nisu dobili punu restituciju, te najavljuje nastavak pravne bitke.

Aleksić: Ovo je pokušaj kompromisa, nismo dobili punu restituciju

“To je odluka koja nema veze s pravnim sustavom Republike Hrvatske niti bilo koje zemlje Europske unije. To je pokušaj kompromisnog rješenja koje je pravno neodrživo. Potrošači konverzijom nisu dobili punu restituciju. Potrošači nakon konverzije imaju pravo na punu restituciju i to je jedina moguća i jedina pravna održiva odluka”, komentirao je za Slobodnu Dalmaciju Goran Aleksić, koordinator ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak.

“Ova odluka će pasti na Ustavnom sudu”, poručio je Aleksić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA