13.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 30 studenoga, 2022
NaslovnicaVijestiVodovod nastavio ispitivanje kanala ispod Straduna

Vodovod nastavio ispitivanje kanala ispod Straduna

Vodovod Dubrovnik nastavio je ispitivanje povijesnog kanala odvodnje ispod Straduna. Ovog puta sondažni iskopi usmjereni su na sredinu i kraj glavnog kanala.

„Nakon što smo očistili 40 kubika nataloženog materijala te sanirali prvih 30 metara sada smo nastavili s istražnim radova na ostatku kanala. Cilj nam je dobiti uvid u trenutno stanje na sredini i kraju istočnog dijela sustava odvodnje koji se proteže od Orlandovog stupa do Čubranovićeve ulice. Riječ je o iznimno zahtjevnom projektu za kojeg ćemo trebati dobru suradnju s Gradom i konzervatorima“ – rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić te dodao kako su već morali zaustaviti radove na jednom dijelu radova u povijesnoj jezgri.

„Uz ove iskope ujedno se vrše i rekonstrukcije u dvije ulice kojima se otpadne vode dovode do Straduna – u Ulici svetog Dominika te Lučarici, gdje je došlo do propadanja kanala. Radovi u Lučarici su na samom kraju, dok je u Ulici svetog Dominika odmah poviše kanala pronađena jedna grobnica koja se dijelom urušila u njega, pa na tom dijelu sada čekamo da svoja istraživanja započnu povjesničari i konzervatori, a zajedno s njima djelatnici Vodovoda će se spustiti ispod i očistiti taj dio kanala. Ta dionica nam je bitna jer se upravo tuda otpadne vode trećine gornjeg dijela povijesne jezgre putem Ulice Prijeko spuštaju u glavni kanal“ – dodao je Matušić te rekao kako je plan Vodovoda očistiti što je više moguće dijelova kanala u ovoj fazi, dok će glavni dio posla krenuti po izradi analize.

„Ovo je zapravo prvi korak prema cjelokupnom rješenju problema odvodnje ispod Straduna, a nakon što analiza stanja bude dovršena krećemo u izradu plana čišćenja i rekonstrukcije. Ovakav projekt Vodovod još nije imao i može se usporediti s obnovom zidina, i po zahtjevnosti posla, ali i značaju za povijesnu jezgru i sam Grad Dubrovnik. Naš glavni cilj je da po završetku rekonstrukcije Dubrovnik dobije ponovno potpuno funkcionalan sustav odvodnje otpadnih voda, a da se ujedno ovaj povijesni sustav u cijelosti sačuva za naredne generacije“ – rekao je član Uprave Vodovoda Vicko Begović te ujedno pojasnio kako je glavni fokus trenutno na 150 metara istočnog dijela sustava jer je onaj zapadni ipak značajno manje opterećen.

Istražni radovi vrijedni su oko 370 tisuća kuna bez PDV-a, a rok izvođenja radova je 90 dana. Po dovršetku analize stanja Vodovod Dubrovnik pokrenut će raspisivanje natječaja za čišćenje i rekonstrukciju glavnog kanala odvodnje ispod Straduna.”

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA