34.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 17 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaVlahušić: Dubrovnik je kao nekom čarolijom nestao s filmske karte svijeta. Zameo...

Vlahušić: Dubrovnik je kao nekom čarolijom nestao s filmske karte svijeta. Zameo ga vjetar

Nezavisni gradski vijećnik, Andro Vlahušić odaslo je priopćenje za javnost u kojem se osvrnuo na svjetski uspješne serije i filmove koje su se snimale u Dubrovniku. “Prođe ne tako dugih osam godina. Dubrovnik kao nekom čarolijom nestane s filmske karte svijeta. Zameo ga vjetar. Nema ni filmova, ni serija. Nema Muzeja filma, ni filmskoga studija”, poručio je Vlahušić.

“Pred dvanaest godina Dubrovnik je imao samo sjećanja ne nekada davno snimane filmove i serije u zadnjih sto godina. Nije bilo prave filmske ni televizijske produkcije koja bi Dubrovnik učinila poznatom filmskom lokacijom , te kao magnet privlačila druge projekte. Sve smo promijenili naglavačke 2011. godine kada smo u Dubrovnik doveli HBOovu seriju : Game of Thrones – Igru prijestolja. Osigurali smo producentima i organizatorima najbolje moguće uvjete za snimanje, na lokacijama koje smo zajedno birali, u vremenu kada snimanje serije nije otežavalo život grada, pogotovo u turističkoj sezoni. Dubrovnik je postao, Kings landing, Kraljev grudobran, koji je u grad privukao stotine tisuća turista, posebno Amerikanaca zbog čega su i uvedene direktne avio linije New York – Dubrovnik.

Game of Thrones učinio je brojna čudesa našemu gradu. Prema studiji koju je 2019. godine napravio Institut za javne financije, za potrebe HAVC-a i Ministarstva kulture RH, zarada od Game of Thronesa iznosila je najmanje tri milijarde kuna za grad Dubrovnik. U studiji je sudjelovao i sadašnji ministar financija doc dr Marko Primorac. Od 2019. godine do danas Game of Thrones donio je Dubrovniku još najmanje dvije milijarde kuna, te s pravom možemo reći da je to najisplativiji turističko, promotivni projekt u modernoj dubrovačkoj i hrvatskoj povijesti.

Nakon Game of Thronesa u Dubrovnik smo 2016. godine doveli snimanje Ratova zvijezda , koju je producirao Disney studio, najveća svjetska zabavna i filmska kompanija. Dubrovnik je u filmu Star Wars, Posljednji Jedi, „glumio“ glamurozni galaktički grad „Canto Bight“, zabavno središte galaksije 25. stoljeća.

Snimana je i veličanstvena produkcija Robin Hooda koja je zauzela pola Straduna, te pokazala kakav je Dubrovnik bio u doba Robina Hooda i Richarda Lavljega srca, koji je pri povratku s križarskoga rata posjetio Dubrovnik i donirao sto tisuća dukata za izgradnju dubrovačke katedrale.

Uspjeh je slijedio uspjeh. Cijeli kulturni i zabavni svijet pričao je o dubrovačkome filmskome čudu. HBO, Disney, Ratovi zvijezda, Game of thrones. Robin Hood pokazali su da Dubrovnik može biti srednjovjekovni Kraljev Grudobran i Nottingham Forrest, ali i Canto Bight, galaktički Las Vegas budućnosti. S HBO smo zbog nevjerojatnoga svjetskoga uspjeha Game of Thronesa te poslovne suradnje koja se odvijala bez imalo poteškoća za producente , kao i građane Dubrovnika, dogovorili da će i u svim nastavcima Game of Thronesa da će Dubrovnik uvijek biti Kings Landing. Sličan dogovor postigli smo i s Disneyom o razvoju svemirskoga grada budućnosti, galaktičkoga Dubrovnika.

Na tragu uspjeha s dvije ponajveće svjetske filmske kompanije dogovorili smo i snimanje filma James Bond u Dubrovniku. Povezali smo i životopis Duška Popova, Dubrovčanina koji je bio inspiracija Ianu Flemingu za lik Jamesa Bonda s vrhunskim uvjetima za snimanje filma u Dubrovniku.

Napravili smo koncept te idejno rješenje velikoga filmskoga studija na Pobrežju od pedeset tisuća metara četvornih, koji je trebao biti u suvlasništvu grada Dubrovnika i najvećih svjetskih filmskih studija.

U Luži je otvorena filmska izložba, koja je trebala biti preteča manjega filmskoga muzeja u povijesnoj jezgri, dok se ne izgradi veliki filmski studio s pravim muzejom na Pobrežju.

Školovali smo desetke mladih sugrađana za poslove filmske produkcije, što je vrjednije od same zarade. Naučili ih raditi s najvećim svjetskim zvijezdama i studijima. Mladi ljudi trebali su biti osnova za nove moderne, multimedijalne studije dubrovačkoga sveučilišta i vodećih svjetskih učilišta uključujući i Berklee iz Bostona.

Bili smo na naslovnicima svih časopisa koji se bave zabavom, filmom, turizmom. Donijeli milijarde kuna građanima Dubrovnika i Hrvatske, što potvrđuju i sadašnji ministri u svojim studijama.

Prođe ne tako dugih osam godina. Dubrovnik kao nekom čarolijom nestane s filmske karte svijeta. Zameo ga vjetar. Nema ni filmova, ni serija. Nema Muzeja filma, ni filmskoga studija. Nema posla za stotinjak kreativne dubrovačke i hrvatske djece u svome gradu. Nema ni multimedijalnih studija na dubrovačkome sveučilištu.

Ostadoše samo sjećanja na vrijeme kada je SVE bilo moguće. Kada smo imali ljude koji su znali Dubrovnik pretvoriti u najpoželjniju filmsku i turističku destinaciju. Prohujalo s vihorom kaže najbolji svjetski film u povijesti čiji je i drugi naziv Zameo ih vjetar.
A što se događa s Game of Thrones, Ratovima zvijezda, James Bondom. Je li i njih Zameo vjetar i odnio vihor. Je li i njih zadesila dubrovačka oluja. Naravno da nije.
HBO se udružio s CNN-om, Discoveryjem, Warner Brosom i snima dva nastavka Game of Thronesa. Prva je serija House of Dragons koja prati vrijeme dvjesto godina prije radnji iz Game of Thronesa. U kojoj postoji i Željezno prijestolje i Kings Landing, samo ne u Dubrovniku.

Druga je nova serija Vitez od sedam kraljevstava, koja je počela sa snimanjem u Belfastu, a prati radnju sto godina prije Igara prijestolja.

Snimaju se i Ratovi zvijezda i James Bond. Svi su pronašli nove lokacije, a da u novi postfilmski Dubrovnik nisu ni svratili.

Narednih trideset godina snimat će se i Igre prijestolja i Ratovi zvijezda i James Bond. Svjetske filmske uspješnice ne umiru, nego stalno žive s novim nastavcima”, zaključio je Vlahušić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA