27.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaVirtualni Međunarodni dan muzeja u Umjetničkoj galeriji

Virtualni Međunarodni dan muzeja u Umjetničkoj galeriji

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja, na temu „Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje“, Umjetnička galerija Dubrovnik pripremila je bogat i zanimljiv program. Posebnost ovogodišnjeg programa jest da će svi programi biti predstavljeni virtualno, na društvenim stranicama Umjetničke galerije Dubrovnik.

Program započinje u 14:00 sati, video prilogom kustosice Andree Batinić koja će predstaviti izložbu “Krhkost i snaga žene” a koja će se moći pogledati na Facebook stranici Umjetničke galerije Dubrovnik (Umjetnička galerija Dubrovnik /Museum of Modern Art Dubrovnik). Kratki  video će obuhvatiti prikaz postava  skulptura, te će se u video ukomponirati i fragmenti teksta o skulpturama i autorima zastupljenim na izložbi.

U 16:00 sati slijedi Art kviz „Pogled u kretanja – djela iz zbirke UGD“ koje su pripremile viša kustosica UGD, Petra Golušić i muzejska pedagoginja UGD, Ivona Šimunović. Kviz će sadržavati kratki presjek kroz djela iz zbirke Umjetničke galerije Dubrovnik u formi pitanja s ponuđenim odgovorima, a koja će se odnositi na vremensko razdoblje od početka moderne umjetnosti u Hrvatskoj do suvremenih tendencija u umjetnosti na dubrovačkoj i hrvatskoj sceni.

Program #MDM2021 završava u 18:00 sati i to predavanjem „Identifikacija Nika Amerlinga na portretu Vlaha Bukovca iz zbirke UGD“ muzejske savjetnice UGD, dr.sc. Rozane Vojvode. U predavanju će biti riječi o nedavnoj identifikaciji Nika Amerlinga na portretu Vlaha Bukovca iz 1890. godine iz zbirke Umjetničke galerije Dubrovnik, koji je do sada u stručnoj literaturi bio poznat kao „Portret nepoznatog muškarca“. Autorica će govoriti o procesu identifikacije putem fotografije iz starih novina, o Niku Amerlingu i tragu koji je ostavio u Dubrovniku, te o kontekstu narudžbe portreta što uključuje i identifikaciju fotografije po kojoj je portret rađen.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA