28.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaVijećnici SDP-a: Zalagat ćemo se! Moguće je bolje!

Vijećnici SDP-a: Zalagat ćemo se! Moguće je bolje!

Vijećnici SDP-a u Gradskom vijeću Dubrovnika, Anita Bonačić Obradović i Saša Škrabić, poslali su priopćenje za medije na temu rasprava i prijedloga, koje su uputili Vijeću na posljednjoj sjednici. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

-Nastavili smo predlagati amandmane koji obuhvaćaju što veći broj naših sugrađana, vezanih za bolju kvalitetu života. Amandmane koji su realni i za koje uvijek predložimo izvore financiranja, koji ne ugrožavaju nikakve druge projekte. 

Za amandman – „Osnovnoškolcima“ po 70 eura za sufinanciranje kupnje radnih materijala za novu školsku godinu“ ukupnog iznosa 250 000 eura. Sredstva za realizaciju smo predložili iz „odluke o raspodjeli rezultata poslovanja za 2022. godinu“ i to iz nenamjenskog viška prihoda koji iznosi 1.653.146 eura.

Grad Dubrovnik bi  za školsku godinu 2023./2024. putem novčanih bonova- vaučera ili jednokratne pomoći sufinancirao nabavku radnih bilježnica i preostalog nastavnog materijala za učenike od 1. do 8. razreda.

Početak svake školske godine za roditelje i djecu je financijski zahtjevan, što znamo svi koji imaju školarce. Prijedlog je da se i tada pokažemo da nosimo naziv  „Grad, prijatelj djece“, kao i u drugim projektima koje imamo, te da i na ovaj način sudjelujmo u pripremi za polazak u novu školsku godinu.

Pravo na jednokratno sufinanciranje imali bi  svi naši učenici, koji pohađaju osnovne škole kojima je osnivač Grad Dubrovnik, budući da  financiranje od strane Vlade, ( koja financira udžbenike), ne obuhvaća radne bilježnice te druge potrebite radne materijale za školu. Amandman nije prihvaćen!

Kako za našu djecu, tako i za djelatnike koji sudjeluju u odgoju i obrazovanju istih, dalje ćemo se zalagati, to nam je pravo i obaveza.

Plaće u Dubrovniku su među najnižima u županiji kada govorimo o plaćama u dječjim vrtićima. Što je grad učinio po tom pitanju zadnje 3 godine? Ako je ovo rezultat, kako se onda može reći da je grad napravio dovoljno po tom pitanju? Je li taj “nadstandard” o kojem gradonačelnik stalno govori rezultirao boljim uvjetima za zaposlenike vrtića, ili je to samo retorika bez stvarne podloge? Uvijek se spominje taj „nadstandard.“

Treba napomenuti kako je grad već imao priliku ulagati u zaposlenike vrtića. Ako smo imali rekordni proračune tri godine prije pandemije  koronavirusa, zašto se nije učinio značajan iskorak prema poboljšanju uvjeta rada za zaposlenike vrtića? Opet se vraćamo na to da unatoč velikim sredstvima na raspolaganju do toga nije došlo.

Zaključno, zalagat ćemo se da plaće djelatnika u vrtićima trebaju ići iz državne blagajne, da se oslobode sredstva za podizanje standarda u vrtićima i oslobađanja roditelja od plaćanja, a da odgajateljice počevši od jaslica do priprema za školu, koje čuvaju našu djecu, obrazuju, hrane, mijenjaju pelene, odgajaju i brinu o većem broju djece po skupini, što doprinosi velikom stresu,  zaslužuju beneficirani radni staž!

Kako se neke odluke donose na nacionalnoj razini, pozivamo Gradonačelnika, koji je i saborski zastupnik, da se založi za ove prijedloge, koji će sigurno biti dobro prihvaćeni.

Moguće je bolje i za školsku djecu, roditelje i zaposlenike vrtića, stoji u priopćenju gradskih vijećnika SDP-a.

                                                                                 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA