30.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaCrna kronikaVIDEO/FOTO: Zapljena 73 kg kokaina u Opuzenu - Luka Ploče je...

VIDEO/FOTO: Zapljena 73 kg kokaina u Opuzenu – Luka Ploče je postala zanimljiva krijumčarima


U Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj uz osiguranje interventnih policajaca izloženo je čak 73 kilograma kokaina, koji su jučer zaplijenjeni na području Opuzena. Na konferenciji za medije istaknuto je kako je riječ o kriminalnoj skupini koja nije povezana s prethodno uhićenima. Trojica počinitelja djela neovlaštene proizvodnje i trgovine opojnim drogama uhićeni su prilikom istovara droge iz brodskog kontejnera, koji je stigao u Luku Ploče, najvjerojatnije iz Južne Amerike. U dvorištu tvrtke, koja se bavi uvozom banana, dvojica djelatnika Luke su istovarivala drogu, dok je treća osoba držala stražu. Policija ističe kako vlasnici tvrtke u čijem se dvorištu događao pretovar nisu imali nikakve veze s ovim djelom.

Na konferenciji za medije govorili su načelnik Ivan Pavličević, voditelj Službe kriminalističke policije Zoran Tikvica i voditelj Odjela kriminaliteta droga Hrvoje Neusidl.  

“Ovo je dosad najveća zapljena kokaina u RH. Razbili smo drugi zločinački lanac koji se bavi prijevozom droge iz Južne Amerike prema Hrvatskoj. Ova je zapljena rezultat timskog rada, najprije naših policajaca, a onda i suradnje s PNUSKOK-om, Državnim odvjetništvom i USKOK-om, istaknuo je načelnik PU DN Ivan Pavličević.

Zoran Tikvica pojasnio je kako je tekla akcija.

“Temeljem početnih saznanja Odjela kriminaliteta droga ove Policijske uprave u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te u suradnji s Upravom kriminalističke policije, Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije, organiziranog kriminaliteta, pokrenuto je kriminalističko istraživanje koje je rezultiralo uhićenjem trojice hrvatskih državljana u dobi od 35, 41 i 47 godina”, kazao je Tikvica.

Hrvoje Neusidl kazao je kako službenici Odjela za droge već duže vrijeme provode istrage i kako je. čini se, Luka Ploče u posljednje vrijeme, postala aktivan put za uvoz kokaina. Uhićenje dviju kriminalnih skupina i zapljena 98 kilograma kokaina u kraćem razdoblju, govore u prilog tome.

“Trojac smo uhvatili na djelu. Dvojica su vršila pretovar, a treći je malo dalje držao stražu. Vrijednost droge koja je zaplijenjena je od 50 do 70 milijuna kuna. Daljnje istraživanje nastavit ćemo s USKOK-om”, istaknuo je Neusidl.

Protiv trojice uhićenih osoba Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnesena je kaznena prijava zbog kaznenog djela „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“ iz čl. 190. st. 2. Kaznenog zakona u svezi kaznenog djela  „Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja“ iz čl. 329. st. 1. t. 4. Osumnjičeni su jučer, 7. ožujka u kasnim večernjim satima, predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Od početka ove godine ovo je već drugi slučaj razbijanja lanca krijumčarenja kokaina  koji morem pristiže u Republiku Hrvatsku nakon čega se dalje kopnenim putem distribuira u susjedne zemlje.

U sklopu ove dvije akcije spriječeno je krijumčarenje 219 kilograma kokaina, od kojeg je pronađeno i zaplijenjeno 98 kilograma, što predstavlja jednu od najvećih zapljena kokaina u posljednjih 20 godina u Republici Hrvatskoj. Razbijene su dvije zločinačke organizacije, a uhićeno je ukupno sedam osoba.

Ovim zapljenama Policijska uprava dubrovačko-neretvanska nastavlja niz uspješnih akcija zapljena velikih količina droga na ovom području. Naime, u posljednjih deset godina ova Policijska uprava zabilježila je preko 5600 zapljena droga, među kojima se ističe više od 115 velikih zapljena u kojima je pronađeno preko 2 tone marihuane, 70 kg heroina, 113 kg kokaina i više od 95 000 tableta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA