32.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaVesna Miović predstavlja novu knjigu "Dubrovački ples s kugom: vrijeme Lazareta na...

Vesna Miović predstavlja novu knjigu “Dubrovački ples s kugom: vrijeme Lazareta na Pločama”

Dubrovačka baština d.o.o. i Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku pozivaju na predstavljanje knjige Vesne Miović “Dubrovački ples s kugom: vrijeme Lazareta na Pločama”, u četvrtak, 6. srpnja s početkom u 20 i 30 u Lazaretima, lađa V.

Vesna Miović je međunarodno priznata istraživačica povijesti osmansko – dubrovačkih odnosa i povijesti dubrovačkih Židova. U svojim radovima se u više navrata bavila Lazaretima na Pločama: prvo kada je prije dvadesetak godina proučavala ulogu osmanskog emina koji je stanovao u Lazaretima, potom u sklopu monografije „Lazareti u Dubrovniku“ izdane prigodom završetka projekta „Lazareti –kreativna četvrt Dubrovnika“.

Knjiga “Dubrovački ples s kugom: vrijeme Lazareta na Pločama” daje dosad najcjelovitiji prikaz jedinstvenog i iznimno učinkovitog dinamičnog sustava obrane od kuge zahvaljujući kojem je Dubrovačka Republika uspješno branila živote stanovnika i ekonomski opstanak. Pored toga, donosi i nove spoznaje o povijesti svih dubrovačkih lazareta do pada Republike; o nastanku, radu i organizaciji sanitarnog kordona te o iznimno važnoj ulozi vlastele koja je bila u prvim redovima obrane od kuge.

Knjigu će, pored autorice, predstaviti Nella Lonza i Ljiljana Betica Radić te moderatorica Zrinka Lucianović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA