13.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 travnja, 2024
NaslovnicaDupromoVelike tajnih malih majstora kuhinje: vegeta

Velike tajnih malih majstora kuhinje: vegeta

Oni su sami po sebi neupotrebljivi. Jedva vidljivi, ali ipak nijedno jelo ne može bez njih. Začine možemo definirati kao dijelove biljaka koji se zbog svog okusa, arome i mirisa koriste u pripremi hrane kako bi se jelo obogatilo, konzerviralo, u povijesti i mumificiralo. Nevjerojatno kako se sve može igrati sa začinima, sa unikatnim kombinacijama okusa i mirisa. Kao lego kockice u kulinarstvu. Začini su igrali izrazito važnu ulogu kroz povijest, u političkom i gospodarskom smislu. Začini su nekad imali značenje kao danas nafta.

Put začina kroz povijest

Poviješću začina možemo ispisati povijest svijeta. Najstariji način korištenja začina bio je za konzerviranje, znači čuvanje svježine, te mumificiranje. Naime, eterična ulja u začinima onemogućavaju razvoj mikroorganizama u hrani, što je u doba prije frižidera bilo od izuzetne važnosti.

Starogrčki kuhari poznavali su kumin, sezan, mravinac, korijandar. Papar se koristio u ljekarni umjesto u kuhinji. Ali začini su u to doba bili skup sport. Nevjerojatan je podatak da bi jedan rimski centurion morao raditi šest godina za litru čistog cimetovog ulja!

U Kini je liječenje biljem dovedeno do savršenstva. Prva veća upotreba začina počela je u doba puta svile i Marka Pola. Kako se otkrivao svijet, tako su i novi začini osvajali kontinente. Otkrićem Amerike došlo je do prave navale začina. Prema zapisima s Magellanovog broda nakon oplovljavanja svijeta, njegov brod je donio 381 vreću kličića, muškatnog orašćića, cimeta… Sveukupno, preko 27 tisuća kilograma začina.

Naš najpoznatiji začin definitivno je Vegeta, čiji recept za doista izgleda jednostavno: pomiješa se malo soli, mrkve, šećera, krumpira, luka, celera, dakle svih začina u jednom da bi se dobio idealan začin za svako jelo.

Ono što izgleda jednostavno, zapravo je toliko složeno da još nitko nije uspio kopirati taj začin, te je Podravka uspjela sačuvati tajnu vegete, svog najprofitnijeg prozvoda. Unatoč tisućama pokušaja. Vegeta je i dalje najpoznatiji hrvatski proizvod, dosad neotkrivena tajna. Može se pronaći u kuhinjama čak 50 zemalja, u američkom Walmartu i britnskom Tescu. A ekskluzivno, ovog tjedna u Tommy katalogu, vegeta maestro začini na 50 posto popusta: đumbir, curry i češnjak.

Svake godine osam milijardi žlica vegete

A povijest vegete je doista fascinantna, to je povijest cijelog jednog vremena. Za razliku od farmaceutskih pripravaka poput Sumameda, čija receptura mora biti otkrivena, Vegetin recept je već 60 godina pod ključem. Ali kako je uopće nastala Vegeta, čaroban proizvod koja hrvatskom gospodarstvu svake godine donese čak pola milijarde kuna, te se proda 25 tisuća tona?

U Podravkinom laboratoriju tih kriznih pedesetih godina prvo su nastajale juhe iz vrećice za okrepu koje su postale popularne, da bi 1958. nastala preteča Vegete. Naziv potječe od engleskog vegetable, a prvi proizvod zvao se “Vegeta 40” – brojka je označavala granicu između mladosti i starosti, da bi ubrzo otpala jer je bio proizvod bio poznat samo po nazivu “Vegeta”.

U početku su proizvod zvali bezmesnom juhom, ali su shvatili da ipak ne prolazi kao juha. Ali je mješavina prolazila kao začin, i ubrzo se ispostavilo da je cijela Jugoslavija oduševljena novim proizvodom. Od 1959., rast proizvodnje Vegete u Podravki je eksponencijalno rastao, do standarda koji se brojio u tisućama tona.

A sad, nakon malo teorije, začinite svoj život i svoja jela sa našim najpoznatijim začinom. Možda ponovno otkrijete nove okuse!

sponzorirani članak

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA