11 C
Dubrovnik
Utorak, 20 travnja, 2021
Naslovnica Vijesti Veleposlanik Indije u posjeti Županu i Gospodarskoj komori

Veleposlanik Indije u posjeti Županu i Gospodarskoj komori

Župan Dobroslavić primio je danas u Palači Ranjina u nastupni posjet veleposlanika Indije Nj. E. Raja Kumara Srivastavu.

Istaknuvši kako je ovo njegov prvi službeni posjet Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, budući da je veleposlanikom imenovan prije svega pet mjeseci, Nj. E. Srivastavu je zahvalio županu na prijemu. Kazao je kako na razini dviju država postoji suradnja, koju je cilj intenzivirati, ali i da veliku priliku jačanju suradnje vidi u turističkom sektoru, budući da su indijski državljani zainteresirani za posjet našoj obali.

Uz dobrodošlicu u najjužniju hrvatsku županiju, župan Nikola Dobroslavić je rekao: „Središte naše županije je ovaj prelijepi grad – Dubrovnik, ali imamo još lijepih i povijesnih gradova i mjesta, kao što su Korčula, Cavtat, Ston. Poluotok Pelješac regija je izvrsnih vina, a u Stonu imamo razvijenu akvakulturu, gdje je uzgoj nadaleko poznatih i doista odličnih kamenica. Kao županija smo primarno orijentirani na turizam, no moram istaknuti i kako u dolini Neretve imamo vrlo razvijenu poljoprivredu, a važan gospodarski čimbenik i to ne samo za RH nego i za cijelu regiju je i Luka Ploče.“

Župan je dodao i kako imamo Zračnu luku koja je nedavno rekonstruirana i jedna od najmodernijih u Hrvatskoj, što nam je vrlo važno budući da nam većina turista dolazi avionom, a u tom kontekstu je tijekom susreta bilo riječi o razmatranju mogućnosti povezivanja Hrvatske i Indije izravnom zračnom vezom. Veleposlanik Srivastavu istaknuo je kako je broj indijskih turista u Hrvatskoj značajno porastao nakon što je ovdje sniman film indijske produkcije te su se na taj način njegovi sunarodnjaci pobliže upoznali s Republikom Hrvatskom, koja im je sada postala zanimljiva turistička destinacija. Kao prilog optimističnom pogledu na predstojeću sezonu, veleposlanik Srivastavu je kazao kako je u njegovo zemlji, zahvaljujući značajnoj procijepljenosti, situacija s pandemijom koronavirusa jako povoljna te daje nadu kako nas čeka poboljšanje situacije.

Također, kao moguća područja suradnje dviju zemalja istaknute su i digitalne tehnologije te visoko obrazovanje i kultura, a kao zanimljivost veza između Dubrovnika i Goe – crkva sv. Vlaha, a koju su još u 16. stoljeću, prema povijesnim zapisima, sagradili dubrovački trgovci i pomorci.

Nakon susreta sa Županom indijski veleposlanik posjetio je i Županijsku komoru Dubrovnik. Prenosimo i njihovo priopćenje u nastavku.

NJ.E. Raj Kumar Srivastava, prije pet mjeseci postao je novi veleposlanik Republike Indije u Hrvatskoj. U sklopu poslovne turneje upoznavanja Hrvatske i njezinih institucija posjetio je danas (25. veljače) Županijsku komoru Dubrovnik i sastao se s predsjednicom Trojić.

Indija je druga zemlja na svijetu po brojnosti stanovništva, no malo je poznato da je to ujedno i zemlja koja ima 65% stanovnika ispod 30 godina, te je jedna od zemalja koja ima najveći udio visokoobrazovanih stanovnika. Posljednjih godina privlači pažnju brojnim reformama, a kao što je veleposlanik Srivastava istaknuo u vrijeme korona krize pokazali su se kao samodostatni i održivi; njihov zdravstveni sustav se pokazao iznimno dobar, proizvode dovoljno hrane za vlastite potrebe te su također uspjeli proizvesti vlastito cjepivo protiv Covid – 19 virusa i ugovoriti proizvodnju za britansko te rusko cjepivo. Sve te činjenice upućuju na mogućnost ugovaranja dobrih partnerskih odnosa te potencijala za suradnju.

Na sastanku u ŽK Dubrovnik dogovorena je suradnja na području inovativnih tehnologija, potpore „start up-ovima” te direktne suradnje po pitanju interesa tvrtki s obje strane. Trojić se posebno zainteresirala za model poljoprivredne reforme koju je proveo indijski premijer, u cilju povećanja produktivnosti i postizanja veće dodane vrijednosti u proizvodnji hrane. Naglasila je da je to problem koji muči Hrvatsku, ali i Dubrovačko-neretvansku županiju dugi niz godina, pa bi prijenosom znanja mogli iskoristiti neke dobre prakse. I ovaj put je istaknut potencijal snimanja filmova u Dubrovniku kao iznimnog načina turističke promocije, s obzirom na potencijal indijskog turističkog tržišta. Iskazala je želju za umrežavanjem dubrovačkih tvrtki u procese povezivanja s inovativnim i tehnološki razvijenim indijskim tvrtkama.

Na sastanku je najavljen poslovni Forum između Hrvatske i Indije u travnju ove godine, pa se pozivaju sve zainteresirane tvrtke iz Dubrovačko-neretvanske županije da se jave Županijskoj komori Dubrovnik ukoliko imaju interesa za suradnju s Indijom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić