31.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaVečeras u Dvoru: predavanje Maje Nodari "Festa svetog Vlaha: 15 godina u...

Večeras u Dvoru: predavanje Maje Nodari “Festa svetog Vlaha: 15 godina u UNESCO-voj obitelji”

U sklopu programa Feste svetoga Vlaha i Dana Grada Dubrovnika, Dubrovački muzeji i Društvo prijatelja dubrovačke starine u ponedjeljak, 22. siječnja 2024. u 19 sati u Kneževu dvoru organiziraju predavanje povjesničarke umjetnosti Maje Nodari „Festa svetoga Vlaha: 15 godina u UNESCO-ovoj obitelji“.

Godinu 2024. Gradsko vijeće Grada Dubrovnika proglasilo je ”Godinom UNESCO-ove svjetske baštine” u Gradu Dubrovniku, kojom se  obilježava 45. obljetnica upisa Staroga grada Dubrovnika na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, 15. obljetnica upisa Feste svetoga Vlaha na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva te odnedavno upis arhivskih fondova iz razdoblja Dubrovačke Republike na UNESCO-ovu listu Sjećanje svijeta.

Uvrštenje Feste svetoga Vlaha na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva glavni je povod predavanju povjesničarke umjetnosti Maje Nodari u Dvoru. Kao tadašnja viša stručna savjetnica Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, sastavnog dijela Ministarstva kulture Republike Hrvatske, 2007. godine je najprije izradila dokumentaciju zaštite Feste svetoga Vlaha kao kulturnog dobra na nacionalnoj razini, da bi potom kao članica Stručnog savjeta za nematerijalnu baštinu dala značajan doprinos upisu Feste na UNESCO-ovu Listu 2009. godine, a kojom je već razvijena svijest o njenom značaju na lokalnoj i nacionalnoj, podignuta i na međunarodnu razinu.

U izlaganju će biti riječi o fenomenu nematerijalne kulturne baštine i Festi svetoga Vlaha, postupku i mjerama zaštite kroz sjećanja autorice koja je sudjelovala u samome postupku, doprinosu Dubrovačkih muzeja ovoj temi, te o načinima interpretacije baštine za sadašnje i buduće naraštaje s motom: „I dok drugi gradovi imaju svojega sveca zaštitnika – u Dubrovniku Svetac ima svoj Grad“. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA