18.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 5 listopada, 2023
NaslovnicaKulturaVečeras u Domu kulture u Cavtatu posebna večer u spomen na Antu...

Večeras u Domu kulture u Cavtatu posebna večer u spomen na Antu Skaramucu

U spomen na dubrovačkog pedagoga i gitaristu Antu Skaramucu večeras u Domu kulture u Cavtatu održat će se posebna večer – Equilibrium Sonorum, sve u sklopu 17. Epidaurus Cavtat festivala koji ulazi u svoju završnicu. Nastupa duo Rospigliosi – Lapo Vanucci na gitari i Luca Torrigiani na glasoviru. Večer počinje u 20 i 30 sati.

Profesor Ante Skaramuca napustio nas je početkom ove godine, a brojni ga se Dubrovčani, bili njegovi učenici i kolege ili ne, s radošću sjećaju i pamte. Bio je omiljeni predavač u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, a osim svoje uloge u obrazovanju, bio je i član Dubrovačkog gitarskog trija, zajedno s Franom Matušićem i Marojem Brčićem.

Dubrovački gitarski trio je od svog osnutka 1992. godine redovito nastupao širom zemlje na prestižnim festivalima, a također su gostovali na različitim kontinentima, izvodeći brojne skladbe koje su im posvetili priznati hrvatski skladatelji.

S Franom Matušićem djelovao je i kao Dubrovački gitarski duo, koji je također bilježio ogromne uspjehe, osvojivši strukovnu nagradu Diploma Milka Trnina za 2008. godinu.

U jednom od najizazovnijih trenutaka za Dubrovnik, 5. prosinca 1991. godine, u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, održan je koncert u sklopu obilježavanja 200. obljetnice Mozartove smrti. Na tom koncertu su nastupili Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Iva Dražića, te gitarski duo Ante Skaramuca i Frano Matušić, uz pratnju Frane Krasovca na klaviru.

– Profesor Ante Skaramuca bio je istinski prijatelj moje obitelji, učenik moje majke Franice Krampus Vidović od samih početaka do svog formiranja u Dubrovniku. Godine 2008. u sklopu festivala organizirali smo prvu izložbu njegovih slika – iako nije volio izlagati! U svojoj plemenitosti nakon izložbe donirao je slike za humanitarnu akciju Epidaurus Cavtat festivala za pomoć životinjama na Žarkovici. Također, zanimljivo je dodati kako gitarist Lapo Vannucci, koji večeras nastupa u duu s Lucom Torrigianiem na klaviru, uvijek nastupa na gitari japanskog lutijera Masakija Sakuraija, no -    večeras, samo za ovu priliku – na koncertu koji Epidaurus Cavtat festival posvećuje dragom prijatelju, dubrovačkom poznatom gitaristi, slikaru i pedagogu, svirat će ekskluzivno na gitari iz instrumentarija našeg neprežaljenog Ante. Hvala obitelji Skaramuca – naglasila je pijanistica Ivana Marija Vidović, umjetnička direktorica Festivala pred ovu važnu večer.

Od 2010. godine, Lapo Vannucci i Luca Torrigiani čine duo Rospigliosi, nastao iz dubokog prijateljstva, s ciljem istraživanja novih aspekata glazbe za gitaru i klavir. I Vannucci i Torrigiani diplomirali su s pohvalom na Konzervatoriju ‘Luigi Cherubini’ u Firenci i dalje su produbljivali svoje studije u prestižnim glazbenim institucijama poput Akademije ‘Incontri col Maestro’ u Imoli, Škole glazbe u Fiesoleu i École Normale de Musique de Paris ‘Alfred Cortot’.

Osim kao uspješni solisti, redovito nastupaju kao duo, bilo u Italiji ili u inozemstvu, a kritičari hvale njihovu izvanrednu sposobnost komunikacije i stalnu pažnju prema ljepoti zvuka. Posebno su aktivni u području suvremene glazbe, izvodeći u prvoj izvedbi skladbe koje su im posvetili skladatelji Luigi Giachino, Giuseppe Crapisi i Teresa Procaccini.

S Filharmonijom ‘Ion Dumitrescu’ iz Râmnicu Vâlcea, Filharmonijom ‘Mihail Jora’ iz Bacăua, Orkestrom Sinfónica del estado de México, EurOrchestra da camera di Bari i Simfonijskim orkestrom iz Sanrema izvodili su ‘Tre Paesaggi’, koncert za gitaru, klavir i gudački orkestar napisan za njih od strane skladatelja Francesca Di Fiorea. Nedavno su završili projekt ‘Concerto Trilogy’, izvodeći tri koncerta posvećena njima – za gitaru i orkestar, klavir i orkestar, te gitaru i klavir uz gudački orkestar skladatelja Francesca Di Fiorea. Za diskografsku kuću ‘Velut Luna’ izdali su CD ‘Italian Music for Guitar and Piano’, gdje su Lapo Vannucci i Luca Torrigiani uspjeli stvoriti jedinstvenu zvučnu površinu koja sja poput opala. Nedavno su objavili CD posvećen glazbi Terese Procaccini, koji je dobio odlične recenzije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA