32.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 17 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiVatrogascima s Mljeta smanjuju plaće, iako su jedina dežurna služba na otoku

Vatrogascima s Mljeta smanjuju plaće, iako su jedina dežurna služba na otoku

Vatrogascima s otoka Mljeta prijeti smanjenje plaće za 30 posto i to po preporuci tamošnjeg Općinskog vijeća koje je odlučilo svima smanjiti plaće, pa tako i vatrogascim, donosi Index.hr.

Kako su za Index rekli vatrogasci s Mljeta, takva odluka ih je šokirala jer su jedina služba otoka koja dežura 24 sata dnevno, obavljaju dužnosti koje im naloži Stožer otoka Mljeta kao i poslove koji su u nadležnosti MUP-a jer na otoku nema policije, a isto tako obavljaju i pogrebne usluge jer na otoku nema pogrebnog poduzeća. Obavljaju i hitni medicinski transport ozlijeđenih osoba u Dubrovnik pa se s pravom pitaju: Kako to da nisu izuzeti iz ove odluke s obzirom na to da su na prvoj liniji borbe s epidemijom?

Općinsko vijeće donijelo je “obaveznu preporuku o smanjenju plaća” za 30 posto u svim trgovačkim društvima i ustanovama u 100-postotnom vlasništvu Općine Mljet. Prema toj odluci, svi oni čiji se troškovi financiraju potporama Općine Mljet imat će manja primanja i to za 30 posto.

“Za dužnosnike, vijećnike i članove radnih tijela Općinskog vijeća nije potrebno donositi posebnu operativnu, meritornu odluku, budući da je utvrđivanje visine predmetne plaće i naknade u nadležnosti Općinskog vijeća, pa je ova Obavezna preporuka osnova za obračun i isplatu”, stoji u toj odluci.

Takva odluka izazvala je revolt među vatrogascima koji nam pričaju kako ionako već godinama ratuju s Općinom za svoje plaće te da je vlastodršcima s otoka situacija s epidemijom sada stigla kao naručena. Podsjetimo kako je niz lokalnih uprava donijelo odluke o smanjenju plaća (primjerice Umag i Konavle), no oni su iz svojih odluka izuzeli one koji se nalaze na prvoj liniji, konkretno vatrogasce i djelatnike Domova za starije osobe.

“Iz razgovora s kolegama ostalih vatrogasnih postrojbi, u većini općina i gradova u RH gdje je donijeta odluka o smanjenju plaća, vatrogasci su bili izuzeti jer se poštuje važnost njihova rada. Iako ne obavljaju ni približno poslova kao mi, jer imaju na raspolaganju ostale službe, koje mi na otoku nemamo”, stoji u zaključku Radničkog vijeća vatrogasaca u kojem ističu da se zbog svog posla svakodnevno izlažu mogućnosti zaraze i to pomažući drugima.

.Ako im zaista bude smanjena plaća, vatrogasci s Mljeta prijete kako će obavljati samo one dužnosti koje su propisane Zakonom o vatrogastvu.

Načelnik Općine Mljet Đivo Market, koji dolazi iz redova HDZ-a, kaže da se za sada radi o preporuci Općinskog vijeća Mljeta kao i da još nije donesena ni jedna odluka. No, sasvim je sigurno da hoće.

“To je na razini preporuke, no svakako će plaće biti smanjene svima jer je svima jasno da novca, uslijed ove situacije, neće biti dovoljno”, objašnjava načelnik Market za Index. Što se tiče vatrogasaca, čini se da će oni dijeliti sudbinu svih ostalih na proračunu Općine Mljet.

Više pročitajte ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA