33.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleVatrogasci očistili put od Petrovog sela do mogućeg arheološkog nalazišta

Vatrogasci očistili put od Petrovog sela do mogućeg arheološkog nalazišta

Pokošen je pristup i lokacija i omogućeno daljnje istraživanje važne još neistražene arheološke zone na lokaciji Pongracijino i brdu Vodice u Petrovu Selu s ostacima crkve sv. Pankracija i s ostacima sela Kurilo, javlja Ivica Ban. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

-Jučer i danas u organizaciji i na zamolbu Bratstva crkve Gospe od zdravlja – Petrovo Selo, Antun, Maro i Frano, trojica mladih pripadnika DVD-a Rijeka dubrovačka prokosili su, odnosno raščistili od drače i makije put od sadašnje crkve Gospa od Zdravlja (Gospe od Vodica) u Petrovu Selu do važnog arheološkog lokaliteta u Petrovu Selu s ostacima crkve sv. Pankracija iz 11. – 14.  stoljeća i s ostacima sela Kurilo, također iz 11. – 14. stoljeća, te dio zemljišta na lokaciji Pongracijino u blizini mjesta gdje je ranije pronađen jedan srednjovjekovni stećak u obliku nadgrobne ploče.

Prilikom raščišćavanja puta do i same lokacije navedenog  arheološkog lokaliteta u Petrovu Selu pronađena su još dva ulomka stećaka, jedan uzidan u kućaricu za alat na toj lokaciji, a jedan ispod smeća u toj kućarici, te desetak ulomaka opeke i crijepa starih najmanje 6-7 stoljeća na upravo pokošenom putu od crkve Gospe od Zdravlja u Petrovu Selu do onog ranije pronađenog stećka.

Pronađeni prastari ulomci opeke i crijepa bit će u najskorije vrijeme predani Arheološkom muzeju u Dubrovniku, te ćemo taj muzej i Ministarstvo kulture i medija, Konzervatorski odjel u Dubrovniku, te Upravni odjel za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika, obavijestiti o tome da je u organizaciji Bratstva crkve Gospe od zdravlja – Petrovo Selo, očišćen put i pristup još neistraženom važnom arheološkom lokalitetu u Petrovu Selu s ostacima crkve sv. Pankracija iz 11. – 14.  stoljeća i s ostacima sela Kurilo, također iz 11. – 14. stoljeća, te dio zemljišta na lokaciji Pongracijino u blizini mjesta gdje je ranije pronađen jedan srednjovjekovni stećak, kako bi mogli pristupiti daljnjim istraživačkim radovima na tom arheološkom lokalitetu, te njegovoj zaštiti i očuvanju.  

Nažalost, ni ovaj put nismo uspjeli sigurno locirati i pronaći ostatke temelja i ostatke južnog zida crkve sv. Pankracija u Petrovu Selu. Moguće je da je na dijelu tih temelja i s dijelom kamena s ostataka te crkve prije 100 – 200 godina izgrađena ona kućarica za alat na lokaciji Pongracijino (cca 300 m sjeverno od sadašnje crkve Gospe od Zdravlja u Petrovu Selu, na mjestu gdje se nalazi onaj srednjovjekovni stećak o kojem sam već pisao u nekoliko navrata), te da je ostatak kamena, kao i dio stećaka, odnosno njihovih ulomaka ugrađen u međe (suhozide) na navedenoj lokaciji, što bi točno mogla utvrditi arheološka struka, kao i starost onih danas pronađenih ulomaka opeke i crijepa.         

Ivica Ban

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA