15.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaVijestiVatrogasci iz kontinentalnih županija u ispomoći kolegama s krajnjeg juga

Vatrogasci iz kontinentalnih županija u ispomoći kolegama s krajnjeg juga

Prema zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića te uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera i ove godine vatrogasci iz kontinentalne Hrvatske razmješteni su na dislokacije u priobalju. Sama dislokacija započela je 25. lipnja, smjene su u trajanju od 15 dana te je očekivano trajanje dislokacija do sredine rujna. Dislokacije obuhvaćaju 62 vatrogasca i 18 vozila razmještenih na 13 lokacija.

Vatrogasci iz Zvekovice čuvaju jug Hrvatske

Najjužnija dislokacija u Hrvatskoj smještena je u  mjestu Zvekovica u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje se nalazi objekt Državne intervencijske postrojbe Dubrovnik koja na godišnjoj razini bilježi stotine intervencija. Uz 12 stalno zaposlenih vatrogasaca u ljetnim mjesecima na dislokaciju su stigli vatrogasci iz javnih vatrogasnih postrojbi Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije. U pojedinačnoj smjeni dežurno je 5 vatrogasaca od čega su 2 pripadnika vatrogasci na dislokaciji. Također, jedan vatrogasac iz ove postrojbe odlazi na dislokaciju na otok Lastovo, zajedno s vatrogascima s kontinenta.

– Lastovo je pučinski otok i treba puno da se do njega prebace vatrogasne snage. Samo helikopteru treba otprilike sat vremena, a brodom i po nekoliko sati- kazao je zapovjednik DIP-a Dubrovnik Nikša  Miletić.

Drniški vatrogasci patroliraju okolicom Oklaja

U Oklaju, središtu općine Promina dislocirani su vatrogasci iz DVD-a Drniš. S obzirom da 2007. godine kada je nastala ideja za ovakvom dislokacijom nije postojao DVD Promina koji danas pokriva područje Oklaja, VZŽ Šibensko-kninske odlučila se na ovakvu soluciju.

Ovo je specifična dislokacija jer je sastavljena od domaćih vatrogasaca, koji nisu stacionirani na jednom mjestu, već patroliraju u vatrogasnom vozilu za gašenje šumskih požara područjem sastavljenim od malih naselja koja su smještena na krškom terenu što otežava prolazak i gašenje požara.  U slučaju većeg požara na ovom području pomažu JVP Drniš i Knin, DVD Perković, Promina, Kistanje, Ervenik i Biskupija s kojima vatrogasci na ovoj dislokaciji izvrsno surađuju. U dosadašnjem tijeku protupožarne sezone bili su angažirani u blizini Brljana u srpnju te na intervencijama kod Nečvena i Pokrovnika u kolovozu.

– Prednost ovakvog načina djelovanja je brzina dolaska na intervenciju. Ako je dojava pravodobna, a uvjeti nisu ekstremni, vatrogasci iz ove patrole brzo stižu na požar i mogu odmah djelovati – rekao nam je zapovjednik DVD-a Drniš Mario Vukušić.

Varaždinci i Slavonci u Divuljama

U Divuljama su dislocirani vatrogasci iz Grada Varaždina te Osječko-baranjske županije. U objektu u kojem je ujedno i smješteno vatrogasno operativno središte nalazi se po 4 vatrogasaca iz grada Varaždina i iz Osječko-baranjske županije koji se mijenjaju na 24 satnim dežurstvima. Ukoliko je potrebno svi vatrogasci na ovoj dislokaciji odlaze na intervencije sa pripadnicima DIP-a Split, a važna je i blizina helikopterske transportne eskadrile smještene na području vojarne Knez Trpimir u Divuljama što ovim vatrogascima omogućuje odlazak na intervencije helikopterima i time uvelike smanjuje trajanje dolaska na požarište. Jedna smjena na ovoj dislokaciji već je bila angažirana na požaru kod Muća koji je planuo ovog srpnja.

– Na dislokaciju dolaze redom iskusni vatrogasci, koji su sudjelovali na gašenju više šumskih požara. Znanje obnavljamo svi skupa kroz vježbe s opremom te predavanja o situacijama u kojima se možemo naći – rekao je Joško Grančić, zapovjednik DIP-a Split te za kraj pohvalio sve vatrogasce iz unutrašnjosti stacionirane u Divuljama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA