30.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleUZ SVJETSKI DAN DIJABETESA: dr. Sandi Tešanović se sjetila svih medicinskih sestara

UZ SVJETSKI DAN DIJABETESA: dr. Sandi Tešanović se sjetila svih medicinskih sestara

Da nije covid godina, danas bi zasigurno, kao i svih prethodnih, na nekoliko lokacija u gradu bilo organizirano vađenje krvi prolaznicima, s ciljem otkrivanja dijabetesa te skretanja pažnje na podmuklu bolest koja može donijeti brojne komplikacije u život. Danas se, naime, obilježava Svjetski dan dijabetesa, povodom kojega se, u ovim specifičnim okolnostima prisjetila dr. Sandi Tešanović i to zahvalom medicinskim sestrama. Zašto?

-Ovogodišnji 14. studeni, Svjetski dan dijabetesa je posvećen važnosti uloge sestre u prevenciji i edukaciji i suradnji pri liječenju bolesnika sa šećernom bolesti. Baš ove strašne 2020. godine u covid pandemiji – kad su bolesnici sa šećernom bolesti posebno ugroženi, uloga sestre je dragocjena. Koliko savjeta i toplih osmjeha svakodnevno brojnim pacijentima daju, koliko injekcija, infuzija, tableta dijele, koliko njege tijela potrebitima pružaju, koliko dugih noći oko njihovih kreveta hodaju, dok oni spavaju. To su medicinske sestre – kaže dr. Tešanović, no u optimističnijem tonu dodaje kako se ova kronična, podmukla bolest s mnogim, po život opasnim, komplikacijama ipak, uz dobru edukaciju, reedukaciju, svoje obiteljske liječnike, dijabetologe, kardiologe, oftalmologe, neurologe, kirurge i brojne druge specijaliste, timskim radom, može izvrsno kontrolirati i liječiti i život činiti ugodnijim i ljepšim.

Ove se godine, zbog epidemioloških mjera i preporuka, odustalo od uobičajenih načina obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa, ali i dalje edukacija pacijenata, medicinskih sestara, liječnika, kao i cijelog pučanstva, naravno svakoga na svoj način, predstavlja – conditio sine qua non – za zdrav život, i dobro kontroliranu šećernu bolest. I to su ciljevi kojima se teži.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA