29.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiUZ OBALU LOKRUMA: Tražili žive periske, a pronašli 200 kg tešku minu...

UZ OBALU LOKRUMA: Tražili žive periske, a pronašli 200 kg tešku minu iz 2. svjetskog rata

Dok su, po dojavi građana, tragali za preživjelim primjercima periskama u lokrumskom akvatoriju, ronioci RK Dubrovnik pronašli su 200 kilograma tešku zaostalu minu iz 2. svjetskog rata.

“Na dubini od oko 12 metara na dnu u blizini obale s vanjske strane Lokruma, ugledao sam minu. Meni je to prvi put da sam takvo nešto vidio i pronašao, ali starijim kolegama to nije nepoznanica”, kaže ronioc i vatrogasac Nikša Ivančević.

Nije ovo prvi ovakav pronalazak dubrovačkih ronioca, ali im je ipak jako neobično da se ova mina tek tako “stvorila” na lokaciji na kojoj su dosad bezbroj puta ronili u blizini lokrumske obale.

“Ona tu sigurno nije bila prije, jer bismo je sigurno uočili ranije, nije baš mala, a može se na toj dubini uočit i s površine”, kaže ronioc Darko Mihović, koji dodaje da je mina mogla doći djelovanjem morskih struja.

Iskusni instruktor i tajnik RK Dubrovnik Vlaho Radonić, dodaje kako je po njegovom iskustvu riječ o podvodnoj mini, koja sadrži čak 200 kilograma eksploziva s kemijskim upaljačima, koji još mogu biti aktivni jer slana voda ne utječe na njih.

“To je slično kao ona protubrodska mina, koja je za nevremena isplutala 2017. na Banje. Ona ima nekoliko kemijskih upaljača i sidro. Zamišljeno je da pluta dva metra ispod površine na sidru, i da brodovi na nju nalete. Ove naše su sad uglavnom na dnu. Podmorje nam je puno zaostalih eksplozivnih sredstava iz ratova. Kad je 1991. počeo Domovinski rat u Dubrovniku, mi smo vadili stare avionske bombe iz podmorja i nosili ih u TUP, gdje su se izrađivale bombe za našu vojsku”, kaže Vlaho.

Banje 2017.

FOTO/VIDEO/JUŽINA RAZROVALA PODMORJE: na Banjama mina iz 2. svjetskog rata, čekaju se pirotehničari

Kao i uvijek kad uoče neko eksplozivno sredstvo, ronioci RK Dubrovnik obavijestili su Policijsku upravu dubrovačko-neretvansku.

Iz policije su na naš upit kako će, kad i tko ukloniti ovo opasno eksplozivno sredstvo odgovorili sljedeće.

“Policijska uprava dubrovačko-neretvanska od Ronilačkog kluba Dubrovnik zaprimila dojavu o pronalasku neeksplodiranog ubojitog sredstava u moru, s vanjske strane otoka Lokruma.

Vađenje neeksplodiranih ubojitih sredstava i minskoeksplozivnih sredstava iz mora je u nadležnosti Zapovjedništva Specijalne jedinice policije Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno ronioca pirotehničara Specijalne jedinice policije kojima ova Policijska uprava, sukladno njihovom zahtjevu, pruža svu potrebnu logističku potporu, te će i u ovom slučaju oni napraviti preron podmorja, identifikaciju neeksplodiranog ubojitog sredstava i njegovo uklanjanje iz mora.

Sredstva koja su do sada vađena iz mora su sredstva iz Prvog i Drugog svjetskog rata te Domovinskog rata. Godišnje se u dubrovačkom akvatoriju pronađu dvije do četiri ovakve ili slične naprave”.

Na pitanje kolika je opasnost za ljude, kupače, ribare, barkarijole od ovakvih eksplozivnih naprava iz policije odgovaraju.

“Do sada, na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske nije bilo stradavanja od zaostalih neeksplodiranih ubojitih sredstava ili minskoeksplozivnih sredstava u moru. Opasnost od stradavanja je minimalna pod uvjetom da se navedena sredstva ne diraju. Ovakve i slične naprave se po potrebi deaktiviraju nakon čega se vade iz mora i uništavaju na poligonu za uništavanje”, zaključuju iz policije.

FOTO: RK Dubrovnik

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA