31.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiUVODE SE STROŽE MJERE: Na 30 dana zatvaraju se svi ugostiteljski objekti...

UVODE SE STROŽE MJERE: Na 30 dana zatvaraju se svi ugostiteljski objekti i uslužne djelatnosti

Od ponoći se na području cijele Hrvatske uvode, nove strože mjere u borbi protiv epidemije koronavirusom, najavljeno je na konferenciji za medije Nacionalnog kriznog stožera civilne zaštite. “Obustavlja se sve ono što nije nužno. To se odnosi na sve kategorije ugostiteljskih objekata, kao i na sve trgovine osim onih kojih prodaju prehrambenih trgovina, trgovina koje prodaju higijenske potrepštine i potrepštine za djecu, ljekarna, pekarnica, benzinskih pumpi, trgovina koje prodaju hranu za kućne životinje” kazao je ministar Božinović. Potvrđeno je da je u pripremi mjera koja se odnosi na privremenu zabranu kretanja preko granica.

„Detektirano je šest novih oboljelih osoba, trenutno imamo 87 oboljelih, dok je pet izliječenih, a provedeno je testiranje kod 1171 osobe“ kazao je ministar Vili Beroš.


„Imamo 87 potvrđena slučaja. U bolnicama imamo 9 oboljelih osoba. Od danas i platformu putem kojeg u realnom vremenu dobivamo informacije o oboljelima. Zbog velikog broja poziva upućenih epidemiolozima, od danas je u radu i pozivni centar 113 na koji trebaju zvati sve oni kojima je potrebna informacija vezana uz zdravstveni sustav. Intenzivno radimo na tome da pokrenemo više pozivnih centara“ kazao je Krunoslav Capak.


„Kao što vam je poznato Sabor je danas usvojio izmjene zakona o Civilnoj zaštiti, čime smo dobili veće ovlasti mogućnosti donošenja uputa i odlika, koje onda provede i nadgledaju županijski i općinski centri za civilnu zaštitu. S tim u vezi želio bih najaviti da ćemo donijeti, a na temelju mišljenja i sugestija struke, cijeli set mjera koji su usmjerene na strože mjere socijalnog distanciranja” kazao je ministar Božinović, a potom pojasnio na što će se mjere odnositi.


“Osnovno je kod epidemije da se svatko od nas pridržava mjere osobe higijene i manjih socijalnih kontakata. Priprema se odluka kojom će od otkazati sva okupljanja, a obustavit će se rad svih uslužnih djelatnosti koje nisu nužne, kao i rad svih kategorija ugostiteljskih objekata, uz izuzetak onih koji pripremaju i poslužuj hranu te pučkih kuhinja. Obustava rada odnosi se i na obustavu rada svih trgovina koje nisu nužne, odnosno onih koje prodaju prehrambene artikle. Što se tiče trgovina koje će nastaviti s radom trgovci će imati obavezu osigurati da se ne stvaraju gužve. Obustavit će se rad svih uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s drugim poput frizerskih salona, kozmetičara, pedikera, brijača, kao i rad teretana i sportskih centara. Obustavit će se održavanje izložbi, revija, sajmova, kao i vjerska okupljanja“ kazao je ministar Božinović te dodao da poslodavci koji su u mogućnosti moraju osigurati svojim zaposlenicima rad od kuće, kao i održavanje sastanaka putem telekonferencija te se moraju otkazati sva putovanja koja nisu nužna.


Ministar je potvrdio i da je u pripremi odluka o privremenoj zabrani kretanja preko granice. “Povratak će biti moguć uz pridržavanje mjera opreza” zaključio je Božinović.

Ministar je naglasio da su moguće izmjene odluka o zatvaranju ugostiteljskih i uslužnih djelatnosti na 30 dana, sve u skladu s uputama stručnjaka i epidemiološkom situacijom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA