24.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaCrna kronikaUtajili porez i prouzročili stečaj, jedan završio u pritvoru, troje prijavljeno DORH-u

Utajili porez i prouzročili stečaj, jedan završio u pritvoru, troje prijavljeno DORH-u

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Službe kriminalističke policije ove Policijske uprave, temeljem obavijesti Porezne uprave, Područnog ureda Dubrovnik, nad troje hrvatskih državljana, vlasnika i odgovornih osoba trgovačkih društava, u dobi od 37, 33 i 28 godina i nad hrvatskom državljankom, vlasnicom knjigovodstvenog servisa, u dobi od 38 godina, utvrđeno je kako su počinili kazneno djelo utaje poreza ili carine u pokušaju i kazneno djelo prouzročenje stečaja.

Navedenim kaznenim djelima pričinjena je materijalna šteta od 292.000,00 Eura, te su pokušali počiniti materijalnu štetu od 58.513,68 Eura na teret Državnog proračuna.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je osumnjičeni 37-godišnjak u listopadu 2022. godine nastavio s već ranije osmišljenom poreznom prijevarom koja je za cilj imala izvlačenje novca iz Državnog proračuna preko Ministarstva financija, Porezne uprave, temeljem korištenja pretporeza za prividno kupljenu ugostiteljsku opremu.

Navedeno je radio u dogovoru i zajedno sa ostalim osumnjičenicima preko povezanih trgovačkog društava iz Dubrovnika i Nedelišća te nastavio s ispostavljanjem nevjerodostojnih računa  za preprodaju jedne te iste ugostiteljske opreme u vrijednosti od 292.568,41 eura, kao da se radi o stvarnom poslovnom odnosu, u namjeri da zatraže povrat pretporeza PDV-a iz Državnog proračuna u iznosu od 58.513,68 eura ustupom drugom povezanom trgovačkom društvu.

Također je utvrđeno kako je osumnjičeni 28-godišnjak počinio i kazneno djelo Prouzročenje stečaja, na način da je u stanju nesposobnosti za plaćanje i trajne blokade žiro računa trgovačkog društva iz Nedelišća umanjio imovinu društva koja bi činila stečajnu masu iz koje bi se namirili vjerovnici trgovačkog društva vrijednosti preko 292.000 eura i prividno prodao povezanom društvu u vlasništvu osumnjičenih 37-godišnjaka i 33-godišnjaka iz Dubrovnika, a koji su osumnjičeni za pomaganje u navedenom kaznenom djelu.

Policija je uhitila 37-godišnjaka koji je predan pritvorskom nadzorniku ove PU uz posebno izvješće koja se dostavlja Županijskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku, dok su ostali osumnjičenici prijavljeni ŽDO-u redovnim putem.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA