29.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiUSUSRET KONFERENCIJI Digitalni nomadi - budući ambasadori dubrovačkog turizma

USUSRET KONFERENCIJI Digitalni nomadi – budući ambasadori dubrovačkog turizma

Pandemija koronavirusa promijenila je globalno lice turizma – masovni turizam, uvjereni su mnogi, pa tako i dubrovački gradonačelnik postat će stvar prošlosti. „ I mi ćemo se morati prilagoditi novonastalim okolnostima i usmjeriti na nova tržišta, bez da zanemarimo naša emitivna tržišta i industriju kruzera. Masovne gužve na Stradunu će postati stvar prošlosti, a digitalni nomadi postat će bitan čimbenik turizma”, kazao je gradonačelnik Mato Franković na najavnoj konferenciji za medije povodom konferencije „Dubrovnik za digitalne nomade” koja će se održavati od 16. do 25 listopada, a u sklopu „Europskog tjedna freelancera”.

„Zahvalila bi Gradu Dubrovniku što je prihvatio našu inicijativu i omogućio održavanje ove konferencije. Ovo je odlična prilika za lokalnu zajednicu koja se putem ove konferencije može upoznati s digitalnim nomadi i načinom njihova poslovanja”, kazala je organizatorica konferencije ujedno i osnivačica kompanije Saltwater, inače Australka hrvatskih korijena, Tanja Polegubic.

Na konferenciji će govoriti Jan de Jong, poduzetnik, investitor koji će govoriti o uvođenju viza za digitalne nomade u Hrvatskoj, dr. Wallace J. Nicholos koji će održati predavanje o produktivnosti i zdravlju, Kashlee Kucheran, ljubiteljica putovanja i poduzetnica koja pokušati pobliže pojasniti trendove u poslovanja digitalnih nomada i kako se Hrvatska može istaknuti na tom području, Paul Bradbury urednik portala Totala Croatia News koji je pojasniti važnost izvještavanja o digitalnim nomadima u Hrvatskoj kako bi se Hrvatska pozicionirala kao destinacija za digitalne nomade. Predavanje će održati i Tanja Polegubic koja će govoriti o pružanju profesionalnih usluga digitalnim nomadima i pozicioniranje Hrvatske kao poželjne destinacije za digitalne nomade.

„Dubrovnik je prvi grad u Hrvatskoj koji se okrenuo digitalnim nomadi. Organizacijom ove konferencija pruža nam se prilika da se predstavimo digitalnim nomadi, kao i da budemo predvodnici razvitka ovog projekta. Poznato vam se da je najavljeno uvođenje viza za digitalne nomade koje bi im omogućile duži boravak u Hrvatskoj. Postoje, naravno i određeni problemi na kojima se mora i dalje raditi poput povoljnijih uvjeta dugoročnog najma smještaja. Također, trebalo bi se raditi i na podizanju svijesti lokalne zajednice po pitanju priznavanja vrijednosti ovakvog tipa turizma. Već tijekom priprema ove konferencije dobila sam pozitivne povratne informacije od zajednice. Digitalni nomadi su na tragu naše buduće strategije, usmjeravana naših aktivnosti prema različitim tržištima s različitim interesima”, pojasnila je Hrnić te dodala kako su digitalni nomadi uglavnom financijski dobro stojeće osobe, koje se duže zadržavaju u destinaciji te u njoj troše značajna sredstva, a Dubrovnik bi se ovako pozicionirao kao destinacija cjelogodišnjeg turizma.

„Digitalni nomadi sa svojim aktivnosti i načinom življena bi zapravo postali ambasadori Dubrovnika te influenceri koji bi proširili sliku Dubrovnika po cijelom svijetu.

Gradonačelnik Franković kazao je kako je turizam na globalnoj razini pod utjecajem koronavirusa doživio zaokret.

„Destinacije idu u drugim smjerovima, napušta se koncept masovnog turizma kojeg smo do nedavno poznavali. Svijet se okreće ciljanom turizmu koji poštuje kvalitetu života destinacije i njenih stanovnika. Republika Hrvatska je jedna od prvih država Europe koje je krenula s uvođenjem viza za digitalne nomade koja će im omogućiti laki dolazak te dulji boravak u Hrvatskoj. Digitalni nomadi su će dati veliki doprinos turizmu, već smo čuli da su to imućniji ljudi koji dulje vremena ostaju i rade u određenoj destinaciji”, kazao je uvodno te dodao kako takvo što ne bi bilo moguće bez potrebne infrastrukture.

„To se ponajprije odnosi na brzi internet. Podsjećam, da su Grad Dubrovnik i HT potpisali ugovor vrijedan 90 milijuna kuna za uvođenje bolje interneta na području Grada te Konavala, Župe Dubrovačke i Dubrovačkog primorja. Mislim da ne postoji ljepše mjesto na svijetu i ugodnija klima za dugoročni radi i boravak”, zaključio je gradonačelnik.

Gradonačelnik se na današnjoj konferenciji osvrnuo i da nadolazeću turističku sezonu te istaknuo važnost pronalaska učinkovitog cjepiva za COVID – 19.

„Ovo je sjajna prilika za zaokret. Nećemo se odreći naših emitivnih tržišta i kruzing industrije, ali ćemo uvesti drugačiji pristup. Masovne gužve kojima smo svjedočili na Stradunu su stvar prošlosti. U pregovorima sam o pružanju usluge home porta za jednu kruzing kompaniju, to ti pregovori ovise uvelike o zdravstvenoj situaciji. Malo smo zabrinuti zbog porasta broja zaraženih na nacionalnoj razini, no Dubrovnik se i dalje dobro drži. Nadam se da naše planove o home port operacijama neće pomrsiti COVID. Detaljnije ćemo o ovome moći kazati da sedam dana”, pojasnio je Franković te otkrio kako se razmišlja o zona na Pibrežju kojoj bi se smjestile vodeće svjetske IT kompanije.

„Načelo mnoge su kompanije za ovu ideju iskazale interest”, kazao je gradonačelnik.

Program konferencije možete pogledati ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA