26.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiMaske obvezne u unutrašnjim prostorima, za sva okupljanja treba tražiti dozvolu -...

Maske obvezne u unutrašnjim prostorima, za sva okupljanja treba tražiti dozvolu – sutra nove mjere za ugostiteljske objekte

-Današnju brojku od 181 novozaraženih ne smatram objektivnom slikom. Realna slika je situacija od srijede do nedjelje kad svi laboratoriji rade u punim kapacitetima. Svi članovi stožera se slažu kako ne možemo biti zadovoljni epidemiološkom situacijom, iako ona nije bitno drugačija od drugih europskih zemalja, kazao je na konferenciji za novinare ministar Davor Božinović. Nove danas propisane mjere su obveza nošenja maski u svi zatvorenim prostorima gdje nije moguće držati razmak od najmanje 2 metra, kao i obveza traženja dozvole za svako okupljanje, najmanje 5 dana prije događanja.

-Mi nakon 9 mjeseci od početka pandemije nemamo ništa novo reći, što već nismo komunicirali i danas je temeljna brana distanca higijena i nošenje maski. Vidjeli smo , a stalno svjedočimo tome da te upute nije lako provodili u praksi. Nakon prvog vala, nakon kojeg smo primijenili model zaključavanja. Nakon toga, išli smo s apelima na odgovornost građana. Velik dio je to prihvatio, ali dio ljudi svjesno ili nesvjesno to ne čini. Upravo zbog ovih drugih, prisiljeni smo donijeti mjere kako bi zaštitili zdravlje, kazao je Božinović.

-Za sva društvena okupljanja s više od 50 ljudi, a koja nisu obuhvaćena preporukama Zavoda, kao što su kulturno-umjetnički programi, pogrebi, svadbe, izložbe, sportska događanja… organizatori će morati, pet dana prije, elektroničkom poštom tražiti suglasnost od nadležnog stožera, a stožer donosi odluku prema trenutnoj situaciji i procjeni epidemiologa u 48 sati. Društvena okupljanja koja nemaju dozvolu, ne smiju se održati. Ograničavanje društvenih okupljanja može se odrediti i na drugačiji način, ukoliko to županijski stožeri zatraže s obzirom na situaciju na njihovom području.

Uvodimo obvezu nošenja maski u zatvorenim prostorima, gdje nije moguće držati razmak od 2 metra. Cijelo vrijeme, dok se nosi, maska treba prekrivati nos i usta. Svi koji rade u kontaktu s ljudima u zatvorenom prostoru, ali i u crkvama, na sportkim natjecanjima, posjetitelji svih javnih okupljanja u zatvorenom trebaju nositi maske. Maske za lice ne moraju se koristiti u slučaju izuzeća prema uputama HZJZ-a, zaključio je ministar.

– Ovim dvjema odlukama smatramo da možemo postići cilj smanjenja zaraze, a time i postižemo cilj da ne moramo provoditi zabrane. U ovom trenutku ne  možemo predvidjeti razvoj epidemiji broj zaraženih ni preminulih ni koliko će ovo trajati. Svi možemo dati doprinos da nam brojke ne rastu jer broj zaraženih jest u svezi s brojem umrlih. Sve pozivamo na strpljenje, racionalnost i solidarnost i to je najmanje i najviše što možemo napraviti, istaknuo je Davor Božinović.

Mjere stupaju na snagu danom donošenja, danas, za sutra planiramo niz odluka vezanih za organizaciju i rad ugostiteljskih objekata.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA