28.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiUspostava dviju tematskih staza na Pelješcu i u Dubrovačkom primorju u sklopu...

Uspostava dviju tematskih staza na Pelješcu i u Dubrovačkom primorju u sklopu projekta CREATURES

Regionalna agencija DUNEA započela je s uspostavom dviju tematskih staza pod nazivom LIBERTAS Perspective i LIBERTAS Horizon na području poluotoka Pelješca te u Dubrovačkom primorju u sklopu provedbe EU projekta CREATURES.

Nakon provedene javne nabave, 14. studenoga potpisan je Ugovor o javnoj nabavi usluga kreiranja sadržaja za dvije turističke rute te njihovo testiranje na području Dubrovačko-neretvanske županije – LIBERTAS routes na projektu CREATURES sa zajednicom ponuditelja LM Komunikacije d.o.o. i LMK, obrtom za računalne usluge iz Čakovca. Nakon potpisivanja ugovora organizirano je i razgledavanje pilot područja sa suradnicima.

Prema metodologiji projekta CREATURES ranije su definirane dvije CreaTourEs rute – LIBERTAS Perspective i LIBERTAS Horizon – koje su usmjerene na očuvanje, valorizaciju i povećanje dostupnosti baštine poluotoka Pelješca i Dubrovačkog primorja. Ove dvije tematske staze predstavljat će novu ponudu za mlade turiste, posebno iz sektora kreativnih i kulturnih industrija.

LIBERTAS Perspective povezuje 24 najatraktivnije točke s kojih se pružaju najljepši pogledi, a već kreativno ime ove tematske staze povezuje rutu s područjem te aludira na točku gledišta, u doslovnom i prenesenom značenju. LIBERTAS HORIZON valorizira prirodnu i kulturnu baštinu Pelješca i Dubrovačkog primorja povezanu uz način života uz more. Okuplja 16 jedinstvenih mikrolokacija, a samo ime rute ističe važnost mora te aludira na cilj širenja horizonta mladih turista.

Projekt CREATURES osmišljen je s ciljem jačanja veze poduzetnika (posebno mikro, malih i srednjih poduzetnika i start-upova) koji se bave kreativnim i kulturnim industrijama i sektora očuvanja kulturne baštine i održivog turizma; unapređenja strategije i politike za podršku kreativnim i kulturnim industrijama, kulturnoj baštini i održivom turizmu; diversifikacije i uvođenja inovacija u održivu turističku ponudu na području programa ADRION.

Proračun Regionalne agencije DUNEA je 1,6 milijuna kuna dok je ukupan proračun projekta 13,9 milijuna kuna. Osim Regionalne agencije DUNEA, u projektu sudjeluju Autonomna regija Friuli Venezia Giulia (IT), Institut za urbano planiranje Republike Slovenije (SI), Znanstveni park Patras (GR), Ekonomski fakultet u Ateni (GR), Regionalni direktorata za kulturu Vlöre (AL), Ekonomski fakultet u Sarajevu (BA). Projekt je ugovoren kroz Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje INTERREG ADRION i sufinanciran je 85 posto sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Novosti projekta mogu se pratiti na Facebook stranici projekta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA