26.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiUPUTE HZJZ-a Što ako ste otputovali, a primite poziva za cijepljenje drugom...

UPUTE HZJZ-a Što ako ste otputovali, a primite poziva za cijepljenje drugom dozom?

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute o mogućnosti cijepljena drugom dozom osoba koje se nalaze izvan prebivališta. U uputama se navodi kako postoji mogućnost da osobe koje će biti izvan mjesta prebivališta za vrijeme planirane druge doze cjepiva cijepe prije ili poslije odlaska na more ili godišnji odmor dopusti li to preporučeni razmak za cijepljenje, dok je druga mogućnost da se cijepe u mjestu boravka u vrijeme planirane termine druge doze cjepiva.

“Trenutno se prema planu cijepljenja protiv bolesti COVID-19, usvojenim od Ministarstva zdravstva i Vlade RH, provodi cijepljenje osoba u pojedinim kolektivima, poput odgojno-obrazovnih ustanova i pojedinih radnih kolektiva te svih ostalih zainteresiranih građana u trećoj fazi, kao i cijepljenje drugom dozom prioritetnih skupina iz druge faze cijepljenja.

Podsjećamo, termini za cijepljenje građana protiv bolesti COVID-19 mogu se dobiti putem izabranog liječnika opće/obiteljske medicine, telefonskim pozivom u pozivne centre, naručivanjem za cijepljenje u nadležnim županijskim zavodima za javno zdravstvo i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, direktnom prijavom u digitalnu platformu cijepise.zdravlje.hr te putem obavijesti od poslodavca u slučaju cijepljenja organizacija i kolektiva.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao nositelj provedbe plana cijepljenja protiv bolesti COVID-19, želio bi informirati građane koji će se za vrijeme planirane druge doze cijepljenja za cjepiva koja se rutinski daju u dvije doze nalaziti izvan svog mjesta prebivališta u Republici Hrvatskoj odnosno mjesta u kojemu su primili prvu dozu (primjerice zbog godišnjih odmora, boravka na moru, drugih putovanja i sl.) o mogućnostima cijepljenja u takvim slučajevima. Također, apeliramo da se građani informiraju o mogućnostima promjene termina cijepljenja drugom dozom cjepiva protiv bolesti COVID-19 kod svog izabranog liječnika ili u nadležnim zavodima za javno zdravstvo.

Postoji mogućnost da se osobe koje će biti izvan mjesta prebivališta za vrijeme planirane druge doze cjepiva cijepe prije ili poslije odlaska na more ili na godišnji odmor kod izabranog liječnika ili u zavodima za javno zdravstvo dopusti li to preporučeni razmak za cijepljenje. Preporučeni razmak između prve i druge doze za cjepivo Comirnaty (Pfizer) je 3-6 tjedana, Moderna 4 tjedna (a može se po potrebi produljiti na 6 tjedana), Vaxzevria (Astra Zeneca) 4-12 tjedana. Cjepivo Janssen Johnson&Johnson primijenjuje se u jednoj dozi. U slučaju neodgodive potrebe, za sva cjepiva vrijedi da se može cijepiti drugom dozom četiri dana prije najranijeg preporučenog termina.

Druga mogućnost je da se osobe cijepe u mjestu gdje će boraviti u vrijeme planiranog termina za drugu dozu cjepiva. Željeli bismo napomenuti da organizacija i planiranje cijepljenja, s obzirom na plan distribucije i karakteristike cjepiva (koja pristižu u određenim količinama planiranom i određenom dinamikom te se nalaze u višedoznim bočicama i ima ih više vrsta) zahtijevaju unaprijed informaciju o planiranom broju doza i vrsti cjepiva. Stoga, molimo građane da u tom slučaju najave i prethodno dogovore docjepljivanje s liječnicima u mjestu privremenog boravka odnosno nadležnom domu zdravlja, kako bi se mogle planirati i osigurati potrebne dodatne doze, uz molbu za razumijevanje da to možda neće uvijek biti moguće u traženom terminu”, navodi se u priopćenju HZJZ-a.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA