29.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiUpravno vijeće jednoglasno razriješilo Ivicu Grileca, za vršiteljicu dužnosti predložena Nikolina Grković

Upravno vijeće jednoglasno razriješilo Ivicu Grileca, za vršiteljicu dužnosti predložena Nikolina Grković

Na danas, javno održanoj 32. sjednici Upravnog vijeća Javne ustanove Rezervat Lokrum dužnosti je jednoglasno razriješen ravnatelj Ivica Grilec. Predsjednik Upravno vijeća Zoran Obradović naglasio je da je prekršena procedura, ali da nije nastala financijska šteta po Rezervat. Podsjetimo, epilog je to događaja vezanih za nepoštivanje procedure javnih nabava za odvoz otpada s otoka. Upravno vijeće je za vršiteljicu dužnosti jednoglasno predložilo Nikolinu Grković. Ravnatelj Grilec nije prisustvovao današnjoj sjednici Upravnog vijeća te se prema riječima predsjednika Obradovića nalazi na godišnjem odmoru.

Na samom početku današnje sjednice predsjednik Zoran Obradović naglasio je da su sve sjednice vijeća javne, a ispričao se i novinarku Pasku Tomašu na ponašanju ravnatelja Grileca za vrijeme prošlotjedne konferencije na medije. Grilec je tad novinaru Tomašu odbio odgovarati na pitanja.

“Takvo ponašanje je nedopustivo i to nije stav ove ustanove. Novinari su dobrodošli, mogu pratiti naš rad i postavljati pitanja” kazao je.

Nakon usvajanja dnevnog reda, Upravnom vijeću se obratio novi član Emilio Puljizević koje je istaknuo svoju vezu s Lokrumom jer je za vrijeme najgorih dana u Domovinskom ratu boravio na otoku te istaknuo da će se kao član vijeća baviti pitanjima vezanim za vatrogastvo.

Obradović je na početku svog izlaganja oko sporne procedure javne nabave naznačio kako je s otoka odvezeno 250 kubičnih metara otpada bez ugovora te da je dio odvezen kroz ljetne mjesece.

“U tom dijelu je prekršena procedura. Nije napravljena financijska šteta. Odvezen je sav otpad koji je i trebao biti odvezen. Kad je u pitanju posljednja sporna javna nabava, postignuta je čak i niža cijena, pa je došlo do uštede. No, nema razloga za izuzimanjem odgovornosti ravnatelja Grileca. Procedura je prekršena” pojasnio je Obradović.

Predsjednik Upravnog vijeća istaknuo je u svom izlaganju da ravnatelj Grilec mora pripremiti primopredajni zapisnik, istaknuti sve projekte te ga predati v.d. ravnateljici Nikolini Grković, a istaknuo je kako se Grilec trenutno nalazi na godišnjem odmoru. Obradović je objasnio da je Upravno vijeće za vršiteljicu dužnosti izabralo Grković jer zadovoljava sve zakonske uvjete.

“Još jedna činjenica koja nam je bila bitna prilikom odabira je i da je Grković započela radni odnos 20. travnja ove godine i da nema veze sa spornom javnom nabavom”, pojasnio je Obradović.

Nikolina Grković predložena je danas za vršiteljicu dužnosti ravatelja Javne ustanove Rezervat Lokrum

Poštujući proceduru Grković je morala prihvatiti svoje imenovanje, što je i učinila, a potom se kratko predstavila članovima Upravnog vijeća. Grković je kazala kako je po struci magistra biologije i zaštite mora, te da se trenutno nalazi na poslijediplomskog studiju. Istaknula je kako je u sektoru zaštite prirode zaposlena od 2011., najprije na poziciji čuvara, da bi kasnije prešla u Stručnu službu, a od travanja 2020. zaposlena je na kao stručna voditeljica Odjela za zaštitu, održavanje i promicanje Rezervata. Upravno vijeće jednoglasno je prihvatilo njeno imenovanje.

Obradović se potom osvrnuo na sistematizaciju poslova i organizaciju rada na Lokrum.

“Posljednjom sistematizacijom skoro su pa eliminirani prekovremeni sati, a poboljšani su i međuljudski odnosi. Usprkos tome u budućim organizacijskim promjenama moramo pronaći način da sve funkcionira još i bolje. Prilikom posljednje sistematizacije rekli smo da će na nekih šest do sedam mjeseci napravi analizu. Zbog događaja iz 2019., o kako bi se povećala učinkovitost ustanove predlažem da se formira Povjerenstvo za organizacijske promjene kako bi se poboljšala komunikacija između ravnatelja i stručnih voditelja. Alarm nije bio upaljen na vrijeme. Vjerujem da bi te promjene trebale stupiti na snagu do jeseni. Ravnatelj će i dalje biti odgovoran, ali ovakve stvari, pogotovo komunikacijske greške među zaposlenicima na Lokrumu se više ne smiju ponoviti” kazao je.

Upravno vijeće je jednoglasno usvojilo i ovu odluku, a u Povjerenstvo su imenovani Nikolina Korać, Mateo Kristović i Nikolina Grković.

Na današnjoj sjednici voditelji službi podnijeli su svoja izvješća, a pojašnjena je i trenutna financijska slika Rezervata.

“Trenutno smo financijski stabilni, većinom zahvaljujući prihodima od prošlih godina. Racionalizirali smo poslovanje, a nastavit ćemo pratiti sva događanja te sukladno tome donositi odluke. Rezervat je samoodrživ i do iduće sezone nećemo postati proračunski korisnici” zaključio je.

“Osnivač ustanove je Grad Dubrovnik, iznad Upravnog vijeća je gradonačelnik Grad Dubrovnika koji predstavlja osnivača i s kojim se mi konzultiramo pri ključnim strateškim odlukama kao što je prijedlog imenovanja vršiteljice dužnosti. Tako će biti i ubuduće. Mi smatramo da zaslužujemo povjerenje gradonačelnika, ali isto tako otvoreni smo i za svaku kritiku, ako se smatra da smo u našem djelovanju propustili nešto učiniti” zaključio je Obradović.

Na samom kraju današnje sjednice okupljenima se obratila i Kristina Ćurčija koja se je osvrnula na prozivke medija oko spornih javnih nabava na Lokrumu.

“Jučer sam preko medija saznala da sam kriva za postupak zbrinjavanja otpada na otoku Lokrumu. Žalosti me činjenica da sam tako nešto saznala u svojoj kući preko TV ekrana, bez da me itko pitao i predočio dokaze da sam za nešto kriva. Odgovorno tvrdim da taj postupak nisam pripremala. Nisam ga objavila na Elektroničkom oglasniku javne nabave, niti to mogu jer za to nemam licencu. Vjerujem da će se ova situacija raščistiti i da će institucije ove države odraditi svoj posao. S obzirom na to da sam grubo prozvana za nešto što nisam napravila, ovo smatram klevetom” kazala je Ćurčija.

Upravno je vijeće danas donijelo i novu odluku vezanu uz cijene karata, u periodu od 15. srpnja do 1. rujna. Cijena karte tako će iznositi 140 kuna, što je sniženje cijene od 30 posto, istaknuo je Obradović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA