26.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiUoči 8. ožujka - žene su i dalje manje plaćene od muškaraca...

Uoči 8. ožujka – žene su i dalje manje plaćene od muškaraca na istom radnom mjestu

Unatoč naporima koji su posljednjih godina uloženi u borbu protiv diskriminacije u radnom okruženju i zaštitu dostojanstva svakog zaposlenika, dio problema i dalje je prisutan.
O tome dovoljno svjedoči poražavajući podatak kako je svaka četvrta žena tijekom karijere bila suočena s određenim oblikom diskriminacije na temelju spola, bilo da je riječ o neukusnim komentarima na njihov izgled, uvredama ili neželjenim tjelesnim dodirima, piše MojPosao.hr.


Premda bi svakom zaposleniku trebale biti pružene jednake mogućnosti napredovanja, četvrtina žena je uvjerena da moraju uložiti više truda od svojih muških kolega kako bi dobile promaknuće.

U osobito nezavidnom položaju nalaze se trudnice – čak 28% žena tvrdi kako je trudnoća umanjila njihove šanse za napredovanjem, a svaka deseta žena je po povratku s rodiljnogdopusta na zahtjev poslodavca promijenila radno mjesto unutar tvrtke, i to na nižu poziciju u odnosu na onu prije trudnoće.

Plaće i dalje na strani muškaraca

Žene su i dalje potplaćene– prosječna plaća muškaraca iznosi 6.925 kuna, što je čak tisuću kuna više od mjesečnog prihoda žena (5.906 kuna), a osobito su potplaćene radnice u uslužnim djelatnostima, turizmu i ugostiteljstvu te prodaji.

Zanimljivo, najveće razlike u plaći pronalazimo među onima s najvišim stupnjem obrazovanja – žene s završenim postdiplomskim studijem ili MBA poslovnom školom imaju 23% niže plaće u odnosu na jednako obrazovane muškarce.

Također, umjesto da se jaz u mjesečnim primanjima smanjuje s godinama radnog iskustva, on se povećava.

Naime, razlika u plaći muškaraca i žena s manje od godinu dana iskustva iznosi 12% u korist muškaraca, među onima s 3 do 5 godina staža raste na 14%, a najveći nesrazmjer (15%) pronalazimo kod zaposlenika s više od deset godina iskustva.

Borba za ravnopravnost koja traje i danas

Smisao Dana žena oduvijek se ogledao u skretanju pozornosti na neravnopravan ekonomski, društveni i politički položaj žena u odnosu na muškarce, vidljiv i u činjenici da se u oglasima za posao nazivi radnih mjestu standardno pišu u muškom rodu.
Stoga, MojPosao poziva sve poslodavce da se pridruže inicijativi protiv rodne diskriminacije na tržištu rada i u tjednu uoči Dana žena svoj oglas objave u ženskom rodu.
Kažu da svaka promjena počinje iznutra, potrebno je samo učiniti prvi korak…

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA