27.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaDSO i Pavle Zajcev: Sorkočević, Prokofjev i Lhotka Kalinski na programu u...

DSO i Pavle Zajcev: Sorkočević, Prokofjev i Lhotka Kalinski na programu u petak

Dubrovački simfonijski orkestar za koncert koji će se održati u petak 6. ožujka priprema zanimljiv program. Orkestrom će ravnati Pavle Zajcev, a na programu su djela Luke Sorkočevića, Sergeja Prokofjeva i Iva Lhotke Kalinskog. Koncert će se održati u Slanici (Revelin) s početkom u 20 sati.

Orkestar će najprije izvesti Sorkočevićevu Simfoniju br. 2 u G duru, a zatim Stare dalmatinske plesove Lhotke Kalinskog. Luka Sorkočević i Ivo Lhotka Kalinski hrvatski su skladatelji čija djela Dubrovački simfonijski orkestar nastoji redovno uvrstiti u svoje koncertne programe s ciljem promicanja hrvatske glazbene baštine i promoviranja iste među novim generacijama.

Potom će Orkestar izvesti Prokofjevljevu simfonijsku bajku Petar i Vuk kroz koju će publiku voditi narator Sebastijan Vukosavić. Petar i vuk glazbeno je djelo namijenjeno i djeci i odraslima. Legenda kaže kako je Prokofjev tekst i glazbu napisao u samo četiri dana. U to vrijeme Središnji moskovski teatar za djecu, navodno je od proslavljenog skladatelja naručio simfonijsko djelo, a time je trebala započeti glazbena edukacija mlade publike. Petar i vuk napisani su za naratora i orkestar čiji pojedini instrumenti ili njihove grupe predstavljaju likove u priči, upoznavajući tako mlade slušatelje sa sastavom orkestra: ptica je flauta, patka je oboa, mačka je klarinet, djed je fagot, vuk su rogovi, lovce predstavljaju puhački instrumenti sa udarcima timpana i bas bubnja, kao – pucnjevima. Petra dočaravaju žičani instrumenti.

Pavle Zajcev diplomirao je violončelo na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Valtera Dešpalja nakon kojeg se usavršavao na poslijediplomskom studiju na Muzičkoj akademiji u Baselu u klasi prof. Ivana Monighettia. Kao solist nastupao je uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Simfonijski orkestar HRT-a, Hrvatski komorni orkestar, Varaždinski komorni orkestar i Dubrovački simfonijski orkestar. Kao komorni glazbenik nastupao je u raznim sastavima, a 1997. osniva Zagrebački klavirski trio s kojima osvaja brojna priznanja i nagrade. Kao komorni glazbenik sudjelovao je na mnogim festivalima te surađivao s umjetnicima kao što su Julian Rachlin, Mischa Maisky, Torleif Thedeen, Lawrence Power, Gordan Nikolić, Đuro Živković, Edin Karamazov i dr. Od 2010. djeluje kao stalni suradnik ansambla Antiphonus pod vodstvom Tomislava Fačinija. Od   2002.-2010. godine bio je solo-čelist u Simfonijskom orkestru HRT-a, od 2005. radi kao docent, a od 2013. kao izvanredni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Godine 2017. upisao je studij dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Mladena Tarbuka i Tomislava Fačinija. Svoj dirigentski debut ostvario je 2011. sa Gudačkim orkestrom Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu čiji je dirigent i umjetnički ravnatelj bio od 2011.-2014. Dirigentske nastupe ostvario je sa Gudačima Simfonijskog orkestra HRT-a, Samoborskim gudačima, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom te je kao student prve godine dirigirao izvedbom opere W. A. Mozarta „“Cosi fan tutte“ ansamblom Muzičke akademije za koju je nagrađen Rektorovom nagradom.

Ulaznice za koncert dosupne su u uredu Orkestra od 9 do 14 sati po cijenama od 50, 70 i 100 kuna, a građani imaju i mogućnostu kupnje ulaznica po povlaštenim uvjetima: 10 kuna uz Libertasov pokaz, 20 kuna za umirovljenike, besplatno za stanovnike stare gradske jezgre kao i za studente, a za ostale građane vrijedi popust od 30% na standardne cijene.
Ulaznice se mogu rezervirati na broj telefona 417 110 ili na mail sales@dso.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA