25.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaVijestiUNESCO GRADOVI Gradonačelnik Franković sastao se gradonačelnikom poljskog Krakova

UNESCO GRADOVI Gradonačelnik Franković sastao se gradonačelnikom poljskog Krakova

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sastao se u Krakovu s gradonačelnikom tog poljskog grada Jacekom Majkrowskim.

Gradonačelnici europskih gradova pod zaštitom UNESCO-a razgovarali su o izazovima upravljanja povijesnim gradovima, ujedno popularnim turističkim destinacijama. Višestruko mnogoljudniji i veći grad, Krakov je u 2019. godini, prema službenim statistikama, posjetilo više od 14 milijuna turista. Stoga je jedna od tema razgovora bila i zaštita, odnosno očuvanje povijesno-kulturne materijalne baštine.

Naime, Krakov koji je na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine upisan 1978. godine, samo godinu dana prije Dubrovnika, obilježava 45 godina pod okriljem UNESCO-a. Tim povodom organiziran je dvodnevni program koji uključuje i nekoliko panel diskusija. Gradonačelnik Franković sudjeluje na panelu “Gradovi svjetske baštine – perspektive i iskustva UNESCO-ve liste” na kojem će predstaviti iskustva i put Dubrovnika prema jednom od snažnim promotora održivosti i odgovornosti u turizmu.

Krakow je drugi po veličini i jedan od najstarijih gradova u Poljskoj. Krakov je bio službeni glavni grad Poljske do 1596. te je od vodećih centara poljskog akademskog, gospodarskog, kulturnog i umjetničkog života. Trgovački grad iz 13. stoljeća ima najveći srednjovjekovni trg u Europi i brojne povijesne kuće, palače i crkve sa svojim veličanstvenim interijerima. Površina obuhvata povijesnog središta Krakova veća je od dubrovačkog, (149,65 ha naprema 96,7 ha), no Dubrovnik ima nešto veće područje tzv. Buffer zone.

Jacek Majkrowski gradonačelnik je Krakova od 2002. godine i trenutno obnaša peti mandat.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA