28.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaUMJETNIČKA GALERIJA bogatija za djelo hrvatskog suvremenog umjetnika Eugena Varzića

UMJETNIČKA GALERIJA bogatija za djelo hrvatskog suvremenog umjetnika Eugena Varzića

Hrvatski suvremeni umjetnik, Eugen Varzić Zbirci Umjetničke galerije Dubrovnik donirao je djelo YOHANAN HA’MATBIL, ulje na platnu, 2021., 200 x 180 cm.

Podsjećamo, samostalna izložba Eugena Varzića “Sve su ti slike Ok” kojom je kurirao Vinicije Lupis, u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik bila je postavljena od sredine srpnja do sredine rujna 2021. godine, a Varzić je  ovom vrijednom donacijom djela koje je bilo izloženo na navedenoj izložbi obogatio Zbirku Umjetničke galerije Dubrovnik.

Djelo YOHANAN HA’MATBIL, ulje na platnu, 200 x 180 cm, nastalo je 2021., a u izložbenom katalogu Lupis zapisuje: „Yohanan Ha’Matabil – mladi hrvatski intelektualac, odnesen valovima nakaradnog društva u inozemstvo, satrven je svojim duševnim lomovima, ispitivanjima sebe, samoćom daljine. Pustinja daljine – nježno tkivo neshvaćena čovjeka, postaje jednom od ključnih slika završnog dijela ciklusa koji se rodio na dubokoj mudrosti None – te velike slike hrvatskoga suvremenog slikarstva. Krvave oči neprospavanih noći osuda su ovoj i sadašnjoj Hrvatskoj povlaštenih, nakaradne političke strukture i licemjerja ravnopravnosti.“

Slikar Eugen Varzić posebna je osobnost hrvatske likovne scene jer je svoj likovni razvoj, odnosno istraživački likovni put usmjerio u drukčijem smjeru. Riječ je o izgrađivanju likovnosti suvremenoga hrvatskog slikara na naslijeđu kurentnih likovnih težnji američkog slikarstva XX. stoljeća, koje je oblikovano na temelju heterogene likovne baštine nastale na valovima useljavanja. Varzićev likovni put određeno je svjedočenje traženja ponovnih veza sa suvremenom europskom likovnom avangardom, i to u krugovima najkvalitetnijih likovnih umjetnika.

BIOGRAFIJA:

Eugen Varzić diplomirao je na slikarskom odjelu Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci 1999. godine. Izlagao je na trideset samostalnih izložbi, te na više od stotinu skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad više je puta nagrađivan. Vodio je razne umjetničke projekte te surađivao u međunarodnim likovno-umjetničkim projektima. Likovno se usavršavao u Madridu, u radionicama Eloya Moralesa i Antonija Lópeza Garcije. Njegovi likovni radovi nalaze se u mnogim javnim i privatnim prostorima te u privatnim zbirkama širom Hrvatske i svijeta, ali i u sakralnim prostorima. Autor je dviju javnih skulptura rađenih u tehnici mozaika, Trosjed i Konfin, koji su postavljeni u Poreču, i murala Marino Cettina u Umagu. Uvršten je u leksikone i vodiče moderne i suvremene umjetnosti, ali u Italiji i Španjolskoj! Kao jedan od pet likovnih umjetnika iz Republike Hrvatske, godine 2008. sa svojim radom pod nazivom Eva (ciklus Enfer et Paradis) uvršten je u Leksikon fantastične i suvremene umjetnosti Europe, autora Gerharda Habarte. Ta je slika uvrštena u stalni postav Muzeja fantastične umjetnosti u Beču. Već niz godina sudjeluje u humanitarnim aukcijama slika. Povremeno se bavi dizajnom, kratkim filmom, ilustracijom i izradbom slikovnica, vođenjem likovnih radionica i individualnih likovnih poduka budućih studenata visokih umjetničkih škola. Na prvoj TEDxPula konferenciji u Istri održao je govor pod nazivom Umjetnost kao disanje. Kao slobodni umjetnik živi i stvara u Istri, u Hrvatskoj.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA