26.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaVIJEĆNIČKA PITANJA Izbori pred vratima - HDZ o BiH, oporba o nedovršenim...

VIJEĆNIČKA PITANJA Izbori pred vratima – HDZ o BiH, oporba o nedovršenim projektima

Sjednica je započela s manjim tehničkim problemima sustava za prijavu, pa je predsjednica Terezina Orlić prozvala vijećnike. Na sjednici je prisutno 26 vijećnika dok su se Stjepo Radić, Ivo Žuvela i Fani Favro Bukvić unaprijed opravdali zbog nedolaska. Vijećnici s Korčule nisu uspjeli jutos isploviti, zbog nevremena. Dnevni red je dopunjen točkom Pravilnik sistematizacije Doma za starije i nemoćne Dubrovnik o kojoj će se raspravljati kao o 10. točki. Elektronički sustav ne radi, pa vijećnici glasuju dizanjem ruku. prihvaćen je zapisnik sa 17. sjednice. Slijede vijećnička pitanja.

Ivica Dajak (MOST) pitao je župana zašto u izvješću župana nema ni slova o Centru za usluge u zajednici namijenjenog osobama s invaliditetom te je zatražio izvješće o tom projektu. Pitao je zašto kasni projekt luke Perna, koja je još lani trebao biti kandidiran za sufinanciranje iz EU fondova, a sad se istom projektu produžuje građevinska dozvola.

Župan je odgovorio kako je Županija podržala Centar za usluge u zajednici, koji je osnovalo Ministarstvo 13. studenog 2022. Inicijativa je Grada Dubrovnika uz potporu Županije. Drago nam je da se država uključila. Grad ima lokaciju, a nakon osnivanja centra sve će bit jednostavnije.

Za luku Pernu je župan kazao kako je to jedna od bitnih luka za povezivanje otoka i kako očekuje natječaj za povezivanje otoka, a Perna i Prigradica su prioriteti. Natječaja, kaže župan, nije bilo jer je nova perspektiva EU tek stupila na snagu, a za to je trebalo prilagoditi i hrvatsku dokumentciju. Natječaj očekuje uskoro.

Ivica Dajak nije zadovoljan odgovorima, jern nisu konkretni. Svi znamo da svi podržavamo projekte. Nezadovoljan sam tempom realizacije projekta Centra za usluge. Županijska lučka uprava nije sve prvi put sve odradila kako treba pa je projekt pao.

Teo Andrić (HDZ) pitao je župana što se događa s Centom za gospodarenje otpadom Lučino razdolje. Njegovo drugo pitanje je bilo ima li župan saznanja kad će početi pregovori za članstvo u EU sa BiH?

Župan je odgovorio kako je CGO ključni projekt za Županiju. Projekt je u postupku realizacije. Drago mi je da svi sad shvaćaju kako je taj projekt dobar i prema najvećim standardima. Radovi trebaju završiti krajem 2025. Trenutno se izvode pristupne ceste i uskoro će i Trafostsnica. treba ishoditi još dvije građevinske dozvole za ostale radove.

Što se tiče proširenja EU mogu govoriti jer sam izvjestitelj Odbora regija za proširenje na Balkan i Tursku. Stajalište je da sve zemlje Zapadnog Balkana trebaju postati članice EU, ali kad ispune kriterije za članstvo. EU dodjeluje financijsku pomoć i požuruje pregovore sa tim zemljama. Imamo slučaj Srbije, koja Rusiji ne želi uvesti sankcije iako je to politika EU. Nama je najzanimljivije članstvo BiH jer je to naša susjedna država. Nadamo se da će ispuniti još par uvjeta i dobiti koncem mjeseca status kandidata.

Ivica Dajak je uložio prigvor povrede poslovnika na pitanje Tea Andrića o proširenju EU, koja nije tema Skupštine. Orlić se djelomično složila s primjedbom.

Mišo Krstičević (SDP) tvrdi da će građani naše Županije početkom 2025. plaćati najskuplje odlaganje otpada. CGO na kraju 2025. neće biti realiziran, a ako bude 2027. bit će dobro. Bit će dvije godine rupe u kojima ne znamo gdje će se odlagati otpad jer je Grabovica do kraja te sezone gotova. Od 2025. od siječnja gdje će dubrovački prsten odlagati otpad i koliko će to koštati?

Župan kaže kako će CGO biti završen krajem 2025. prema ugovoru.

-Nema nikakve brige da će se otpad prevoziti preko Pelješkog mosta, kojim se hvalimo jer se taj most izgradio prvenstveno zauzimanjem ove većine u Skupštini i Vlade Andreja Plenkovića, rekao je župan i dodao kako nema nikakve tajne u cijenama odvoza i odlaganja otpada.

Ivo Karamatić (SDP) uložio je prigovor povredi poslovnika zato što je župan govorio o Pelješkom mostu, koji nije nadležnost Županije.

Teo Andrić (HDZ) je predložio opomenu za Krstičevića jer dobacuje iz klupe.

I Krstičević je uložio povredu poslovnika jer mu žiupan nije odgovorio na pitanje.

Dajak je također uložio prigovor na polovnik je predsjednica ne uvodi red na sjednici, jer dopušta županu da odgovara na pitanja o svemu, osim o konkretnim pitanjima.

Krstičević je kazao kako je modus operandi župana Dobroslavića nedostatak komunikacije, dok projekti propadaju.

Nikša Sentić (HDZ) pitao je župana u kojoj je fazi autocesta do Osojnika i što se događa s Gornjim horizontima i ZL Trebinje u BiH?

Župan je odgovorio Krstičeviću kako do početka rada CGO-a brigu o otpadu trebaju voditi lokalne jedinice i da mu nije poznato da će Grabovica biti zatvorena do kraja 2024.

O autocesti je župan rekao kako slijedi izrada dokumentacije i da će dionica biti jako brzo gotova. “Veoma smo zadovoljni da ćemo županiju na taj način adekvatno povezati i da ćemo biti povoljniji za ulaganje u gospodarstvo. Što se tiče ZL Trebinje i Gornje horizonte župan je rekao kako su oba projekta iznimno štetna za našu Županiju.

Pero Jerković (MOST) pitao je župana hoće li sterilna mušica ove godine stići do Neretve i pitao ga je gdje je nestala brza cesta Dubrovnik – Zračna luka?

“Sredozemna voćna muha je velik problem za mandarine. Dva puta su raspisivane javne nabave za nabavu sterilnih mužjaka, ali se nitko nije javi. Izrael je to isporučivao prije, sad smo se okrenuli prema Španjolskoj, koja još jedina ima tu tehnologiju i proizvodnju. nadamo se da će se na ovaj natječaj netko javiti”, odgovorio je župan.

“Brza cesta nije nigdje nestala, ona je nama važna i bitna. Ona je prioritet od kojeg nećemo odustat. Bilo je puno primjedbi na javnoj raspravi. Hrvatske vode su uzele predah da odrade sve te primjedbe, struka će presuditi i donijeti odluke. Nama kao županiji budući imamo više alternativa svejedno je za koju će se varijantu struka opredijeliti. Ona će ići”, zaključio je Dobroslavić.

Vijećnik Jerković je kazao da se u kuloarima priča da Španjolci neće isporučiti mušicu i ako je ni ove godine ne isporuče ima li neka alternativa, a o cesti je rekao kako sve vodi da se promet preusmjeri na trebinjski aerodrom.

Ante Damić (HDZ) pitao je u kojoj je fazi pokušalište za agrume u Neretvi i što Županija ima u planovima za izgradnju škola?

Župan je odgovorio kako treba više znanosti u poljoprivredi u dolini Neretve. Rekao je da je pokušalište dio toga i da je ono rješeno.

“Osigurano je zemljište, preuzeo ga je HAPIK i sadnja pokusnih sadnica je počela”, odgovorio je župan te dodao kako će s Ministarstvom ići u gradnju zgrade Centra za agrume.

Župan je rekao da uskoro slijedi izgradnja nove škole u Cavtatu.

“Drugi projekt je škola u Metkoviću. Isto to trebamo raditi i za školu Stjepan Radić i već imamo projekt za proširenješkole u Pločama i Korčuli, a poslali smo zahtjev i za proširenje škole u Župi. U svim osnovnim školama radimo projekte za kuhinje i blagovaonice. Nadamo se rezultatu jednosmjenskoj i cjelodnevnoj nastavi u svim školama”, odgovorio je Dobroslavić.

Ivo Karamatić (SDP) pitao je župana dokle se stiglo s radovima na autocesti danas, 15 godina nakon otvaranja radova na Osojniku. Pitao je koliko je kubnih metara ceste iskopano, a koliko asfaltirano? Počeo je izlagati o CGO Lučino razdolje, ali ga je Orlić prekinula jer mu je isteklo vrijeme. Karamatić je pročitao poslovnik u kojemu stoji kako vijećnik ima 2 minute za postavljanje pitanja te je zatražio da netko stručnjak za hrvatski jezik odredi je li to jednina ili množina.

Župan je opet naglasio da će se autocesta grditi kroz našu županiju, a ne kroz BiH kako su neki htjeli. Dok župan izlaže Karamatić dobacuje iz klupe i traži da mu se odgovori na pitanja, a ne da se proziva pokojnog vijećnika Hajdića za kojeg je župan rekao da je rekao javno da je stav SDP-a da autocesta ide preko BiH.

Karamatić je opet podnio povredu poslovnika da je župan držao predizborne govore, a ne odgovara na pitanja. I vijećnik Krstičević je podnio povredu poslovnika jer župan ne odgovara na pitanja. “Nije odgovorio gdje će se odlagat otpad, kao što nije ni odgovorio gdje je trasa autoceste”, tvrdi Krstičević.

Vijećnik Andrić smatra da su Krstičević i Karamatić povrijedili poslovnik.

Karamatić je kazao kako nije zadovoljan odgovorima jer župan ne odgovara eksplicitno na pitanja.

Marko Giljača također ulaže povredu poslovnika jer red na Skupštini ne drži predsjednik skupštine jer reda nema. I smatra da povrede poslovnika ne trebaju ulaziti u pivrijeme za vijećnička pitanja.

Krešimir Vejić (HDZ) pitao je kad će biti gotov Centar kompetencija i pohvalio Centar za djecu s teškoćama u razvoju u Metkoviću te pitao kad će započeti s radom?

Župan je odgovorio kako je ovaj Centar kompetencija strateški projekt. Župan je kazao kako je Garište gotovo, a da se na Čingriji još nešto malo treba završiti u vrtu i da će to uskoro biti gotovo.

“Kroz ovaj projekt su opremljene sve strukovne škole u našoj županiji i izrađeni su novi programi nastave za ugostiteljstvo i turizam uz pomoć ponajboljeg centra u svijetu, onog iz Baskije. Operativno je sad sve na školi. Što se tiče Centra za djecu s teškoćama u razvoju radovi su gotovi, u tijeku je javni poziv za udruge koje se bave tom djelatnosti. uvjereni smo da će jedna od tih udruga voditi taj centar uspješno. Planiramo još takva dva centra prijaviti i za Pelješac i za Korčulu”, odgovorio je župan i pohvalio sve udruge koje to rade na našem području.

Klub vijećnika SDP-a zatražio je stanku. Predsjednica im je odbrila stanku od 5 minuta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA