Ukoliko se i otvore granice, kakav smještaj bi mogli tražiti turisti na Jadranu?

Što će biti s ovom turističkom sezonom, koliki su gubici? Što ako se otvore granice, kakav tip smještaja će gosti tražiti? Veliki test za hrvatske vlasti bit će davanje dozvola za održavanje više stotina ljetnih festivala i igara, ribarskih večera, koncerata, klapskih i folklornih nastupa, noćnih klubova, te mogući način rada barova i restorana, piše Telegram.

I ako se otvore granice, vlade većine država pozvat će svoje građane da ne putuju izvan zemlje bez neke velike potrebe, a budući da smo svi zajedno zakoračili u duboku recesiju, mnogi naši potencijalni gosti izgubit će posao ili dobro plaćena radna mjesta, te će za njih ljetovanja i putovanja postati barem privremeno nedostižni luksuz

Lokalni geostratezi uvjeravali su nas kako je važno da sjeverna Italija savlada epidemiju do travnja kako Hrvatska ne bi bila kolateralna žrtva otkazivanja europskih turističkih tura koje uključuju talijanske i naše destinacije. Na sličan način procjenjivani su i ograničeni utjecaji epidemije na proljetna krstarenja Mediteranom kao da su se svi dotadašnji slučajevi zaraženih i zatočenih putnika na kruzerima dogodili u nekoj drugoj galaksiji. Takvo optimistično ozračje u kojem je samo početak predsezone bio problematičan dok su rezervacije za glavnu sezonu “možda malo usporene”, netragom je nestalo u drugoj polovini ožujka.

Nakon višetjedne šutnje vladinih turističkih odličnika proteklog smo tjedna napokon saznali kako u ovoj godini očekujemo pad turističkih prihoda od 60 do 75 posto. Koliko su te prognoze realne vrlo je teško predvidjeti, ali ako se kojim slučajem ipak ostvare Hrvatska će ove godine imati isti broj dolazaka stranih gostiju kao polovicom osamdesetih ili krajem devedesetih godina prošloga stoljeća, a broj noćenja kao 1979. ili 1998.

Oni koji će se ipak odlučiti na tu avanturu i doputovati na Jadran ponajviše će tražiti kuće i apartmane na osami, što dalje od drugih i sa što manje interakcije kako s domaćinima tako i s drugim gostima. Prema opće prihvaćenom kanonu socijalnoga distanciranja sve vrste hotela, gusto poslaganih apartmana i pretrpanih plaža sigurno nisu i neće biti optimalno rješenje za smještaj i odmor gostiju.

Ovoga ljeta ni u idealnim uvjetima neće biti previše tražena grupna krstarenja na svim vrstama brodova, za razliku od onih na charter plovilima koja su garancija za siguran bijeg od svih. Veliki test za hrvatske vlasti bit će davanje dozvola za održavanje više stotina ljetnih festivala i igara, ribarskih večera, koncerata, klapskih i folklornih nastupa, noćnih klubova, te mogući način rada barova i restorana.

Cijeli tekst možete pročitati Ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.