UGOSTITELJI PRED KOLAPSOM 42 posto u blokadi, otpušteno više od 11 tisuća zaposlenika

Dražen Biljan iz Nezavisne udruge ugostitelja rekao je u emisiji “U mreži Prvog” da je u ponedjeljak otprilike 50 posto ugostiteljskih objekata otvorilo svoje terase, a ostvareni je promet na nivou 30 posto prošlogodišnjeg prometa na 1. ožujka.

Ovo je prvo konkretno popuštanje za ugostitelje. Bili smo maksimalno frustrirani i na rubu snaga. Pozdravili smo tu mjeru da konačno počnemo raditi. Bit će tu loših aspekata, još su hladni ljudi, a drugo je da veliki broj kolega uopće nema terase. Bitno je da ekonomske mjere ostanu na snazi kako bi naš sektor preživio, poručio je Biljan.

Tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Dragan Jelić rekao je da se ekonomske mjere za ožujak nastavljaju te ostaju manje-više nepromijenjene. Svi koji ograničeno rade, dodaje, mogu se prijaviti za Vladine potpore.

– Mjera će izaći sutra, prijava će biti 1. travnja kad se prikupe svi rezultati za ožujak, do 20. travnja. S isplatama smo se ubrzali, nemamo većih zaostataka, dodao je.

Za ožujak, rekao je Jelić, predvidjeli su da će trebati između 300 i 400 milijuna kuna. Za  tri mjeseca, od prosinca do veljače, bit će isplaćeno 2,5 milijarde kuna, za mjere očuvanja radnih mjesta i za mjere fiksnih troškova.

Biljan je otkrio da je 42 posto ugostitelja u blokadi, a otpušteno je više od 11.000 djelatnika. Mjere za očuvanje radnih mjesta, ističe, jako su pomogle, ali upozorava da je sektor ugostiteljstva pred kolapsom.

– Ta sredstva će pomoći jedino da počnemo plaćati stare dugove dobavljačima, državi i bankama. Mi ćemo i dalje gomilati gubitke. Radnici žele raditi. To jako udara i na mentalno zdravlje. Tih 4000 nije dovoljno za osnovne troškove života. Naša djelatnost nema više mogućnosti da uđe u kredite, rekao je Biljan dodajući da ugostitelji maksimalno razmišljaju o promjeni profesije.

Napominje kako banke nemaju sluha za ugostitelje. 

– Mi tražimo likvidna sredstva, a razlog odbijanja je to što nismo likvidni, dodao je Biljan.

Više pročitajte ovdje.

FOTO:Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.