29.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaU žitnici „Rupe“ otvorena izložba „Šarm i sjaj župskih kupališta“

U žitnici „Rupe“ otvorena izložba „Šarm i sjaj župskih kupališta“

U organizaciji Dubrovačkih muzeja i Turističke zajednice općine Župa dubrovačka u srijedu, 28. prosinca 2022. u Etnografskom muzeju u žitnici „Rupe“ otvorena je izložba „Šarm i sjaj župskih kupališta – 100 godina organiziranog turizma na području Župe dubrovačke“. Na izložbi, čiji je autor viši kustos Dubrovačkih muzeja Ivica Kipre, prikazano je preko 500 različitih fotografija i razglednica iz privatnih zbirki kroz koje se može pratiti turistička povijest i kultura koja je bitno odredila kulturni i turistički krajolik Župe dubrovačke u 20. stoljeću.

–  Kroz izloženu građu dokumentira se razvojni put od prvih čeških ulaganja u hotelski kompleks Kupari, preko privatnih inicijativa vezanih uz pansione, do eksponencijalnog razvoja masovnog turizma u doba socijalizma.  Izložba je posvećena stogodišnjici organiziranog turizma čiji su začeci ogledaju u izgradnji pansiona Kupari, hotela Štrand i Grand, odnosno kasnijeg hotelskog kompleksa Kupari. Cilj je prikazati turizam s ljudskim licem i način na koji je unaprijedio i odredio život lokalne zajednice i njezine svakodnevice pri čemu posebnu pažnju zaokupljaju fotografije iz privatne zbirke Carmen i Doris Šarlić. Hvala obitelji Šarlić, kao i brojnim drugim posuditeljima bez čije pomoći ova izložba ne bi mogla biti realizirana – istaknuo je autor izložbe.

Uz razglednice i vrijedne fotografske materijale na kojima je uhvaćen duh jednog vremena, moda, način ophođenja i dokoličarenja, cjeloživotna prijateljstva između domaćina i turista, izložen je i dio predmeta vezanih uz plažu i putovanje, ali i građa koja se odnosi na propagandu i promidžbu privatnih pansiona, vila, hotela i odmarališta na području Župe dubrovačke. Fotografski materijali djelo su amaterskog fotografa Nina Šarlića te drugih profesionalnih ili amaterskih fotografa.

Likovni postav potpisuju Ivica Kipre i Kristina Mirošević, a dizajn Studio Bonsenjo. Uz autora, na otvorenju izložbe govorila je ravnateljica Dubrovačkih  muzeja Ivona Michl, a otvorila ju je direktorica Turističke zajednice općine Župa Dubrovačka Anamarija Kusalo. Za sve posjetitelje, izložba ostaje otvorena u žitnici „Rupe“ do 31. ožujka 2023.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA