27.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaU zbirci Umjetničke galerije čuva se Bukovčev portret Pera Čingrije , izrađen...

U zbirci Umjetničke galerije čuva se Bukovčev portret Pera Čingrije , izrađen povodom 35. godišnjice njegovog vijećničkog rada

Na današnji dan 1837. godine u Dubrovniku je rođen Pero Čingrija, političar i doktor prava, dugogodišnji dubrovački zastupnik u Dalmatinskom saboru u Zadru i jedan od najomiljenijih i najdugovječnijih dubrovačkih gradonačelnika (1878. – 1882., 1899. – 1905., 1905. – 1911. i 1918. g.).

U zbirci Umjetničke galerije Dubrovnik čuva se „Portret Pera Čingrije“ koji je izradio Vlaho Bukovac 1907. godine po narudžbi gradskih vijećnika da bi se obilježilo 35 godina njegovog javnog rada.

Portret je uspjelo Bukovčevo ostvarenje izrađeno u specifičnom stilu koji slikar koristi u svom praškom periodu od 1903. – 1922. godine (ponekad nazvan i „pseudodivizionizam“), a karakteriziraju ga kratki, gusti iskričavi potezi koji stvaraju vibrirajuću slikarsku površinu.

Vijećnici su se Bukovcu obratili već 1906. godine kada je održana izvanredna sjednica dubrovačkog Općinskog vijeća s jedinom točkom dnevnog reda: prijedlog Mata Katičića i grupe vijećnika o iskazivanju počasti Peru Čingriji u povodu 35-godišnjice njegova zastupničkog rada.

Vijeće je tada zaključilo da se Široka ulica, u kojoj se nalazi Čingrijina obiteljska kuća nazove Ulica Pera Čingrije, a da se u općinskoj vijećnici postavi slika Pera Čingrije koju će izraditi Vlaho Bukovac. Slikar je zbog izrade portreta putovao u Dubrovnik tijekom kraćeg boravka u Cavtatu, te je djelo završio prije Čingrijina rođendana 24.VIII. 1907. godine. (Ivo Perić, „Lik Pera Čingrije u umjetničkim djelima Ivana Meštrovića, Jose Bužana i Vlaha Bukovca“, Dubrovački horizonti 24 (1984): 107 – 115.)

U rubrici „Gradska kronika“ časopisa „Crvena Hrvatska“ iz 1907. godine (br. 70, str. 194) može se, između ostalog, doznati da je onodobna recepcija portreta bila izrazito pozitivna.

„ Opći je sud svih, koji su sliku vidjeli, da je potpuno uspjela. Prikazuje načelnika u običnom odijelu gdje sjedi, u naravnoj veličini. Slika je prava umjetnina, to se osjeća gledajuć je. Iz nje govori život.“.

Sudbina vile Čingrije: ‘Nikome vilu nisam ustupao, a svi su okupatori u njoj bili!’

IZVOR: TEKST/FOTO: FB Dubrovački muzeji

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA