34.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiU Sponzi pogledajte izložbu "Hrvatski školski brod Jadran" koji je od 1990....

U Sponzi pogledajte izložbu “Hrvatski školski brod Jadran” koji je od 1990. u Crnoj Gori

U sklopu ovogodišnjeg programa proslave Dana dubrovačkih branitelja i herojske obrane, danas je u palači Sponza otvorena izložba „Hrvatski školski brod Jadran – matična luka Split, 1933. – 2023.“ , a otvorenju su nazočili gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica te zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić. Otvorenju je nazočio i saborski zastupnik Andro Krstulović Opara, ujedno izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, a uz njega prigodnim govorima obratili su se i autori izložbe Ljubomir Radić i Matej Gabrilo, kao i jedan od kapetana školskog broda Jadran, Stjepan Bernardić.

Izložba donosi fotografije jedrenjaka „Jadran“ iz 1930-ih godina, od početka gradnje u Hamburgu preko prve plovidbe i dočeka u Splitu 1933. godine do putovanja svijetom zaključno s 1939. godinom. Izložba u Dubrovniku dodatno je obogaćena fotografijama snimljenim prigodom isplovljavanja iz luke Gruž 1938. godine. Na izložbi se može vidjeti izvorno kormilarsko kolo s „Jadrana“ iz fundusa Hrvatskog pomorskog muzeja Split te maketa u vlasništvu Grada Splita.

Jedrenjak, barkantin „Jadran“ djelo je hrvatskog brodograđevnog znanja i tradicije, a sagrađen na inicijativu „Jadranske straže“ iz Splita, jedne od  najznačajnijih organizacija u hrvatskoj pomorskoj povijesti.  Od 1933. do 1990. godine brod je bio vezan isključivo uz pomorska učilišta na hrvatskoj obali: Dubrovnik, Šibenik, Pula, Divulje i Split. Od jeseni 1990. godine kada je odveden na remont u Tivat više se nije vratio u Hrvatsku jer je u Hrvatskoj započeo rat i srpsko-crnogorska agresija. Od tada do danas traju napori Republike Hrvatske u povratku š/b “Jadran“ u njegovu matičnu luku – Split.

Izložbom se obilježava  90 godina od uplovljavanja jedrenjaka „Jadran“ u splitsku luku, a prethodno je upriličena u rujnu u Domu Hrvatske vojske u Lori u Splitu te u studenom u Hrvatskom saboru u Zagrebu.

Organizatori izložbe su Grad Dubrovnik, Hrvatski pomorski muzej Split i Muzej Domovinskog rata u Splitu te Organizacijski odbor “Hrvatski Jadran”, a uz Grad Dubrovnik pokrovitelji izložbe su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA