27.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiU školi Montovjerna održana promocija sportskih disciplina prilagođenih osobama s invaliditetom

U školi Montovjerna održana promocija sportskih disciplina prilagođenih osobama s invaliditetom

U okviru projekta “Promocija sporta osoba s invaliditetom u gradu Dubrovniku” održao se 21. listopada u školskoj dvorani Osnovne škole Montovjerna „Paraolimpijski školski dan“. Organizator ovog vrijednog događanja bio je Športski savez osoba s invaliditetom grada Splita u suradnji s Gradom Dubrovnikom i Udrugom Bonsai.  

Na šest radnih stanica predstavljene su športske discipline prilagođene osobama s invaliditetom: atletika, boćanje, košarka u kolicima, sjedeća odbojka, stolni tenis i taekwondo.

U ime organizatora obratio se Mijo Bakić, predsjednik Športskog saveza osoba s invaliditetom Grada Splita, zahvalivši Gradu Dubrovniku na domaćinstvu i pohvalivši strateško promišljanje Grada Dubrovnika za kreiranje održivih preduvjeta za sustavni razvoj ovog oblika športa, posebice kreiranje posebne pozicije u gradskom proračunu za javne potrebe osoba s invaliditetom. U ime volonterske udruge Bonsai, jednog od suorganizatora ovog događanja, nazočne je pozdravila izvršna direktorica udruge Anja Marković. 

U ime Grada Dubrovnika sve je nazočne pozdravio pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić, naglasivši kontinuitet Grada Dubrovnika u skrbi za osobe s invaliditetom, dosadašnji angažman u oblasti športa za osobe s invaliditetom, a posebno nove inicijative i aktivnosti na tom planu. Naime, Grad Dubrovnik je kao prvi grad u Republici Hrvatskoj u svom proračunu izdvojio zasebnu stavku za šport osoba s invaliditetom u visini od 250 tisuća kuna. Po primitku prijava dubrovačkih klubova na Javni poziv za predlaganje programa u području športa osoba s invaliditetom izradit će se Program javnih potreba u športu za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika za 2022. Istaknuvši tekuću godinu prekretnicom u kreiranju športskih programa za osobe s invaliditetom, pročelnik Brčić je najavio i osnivanje Športskog saveza za osobe s invaliditetom, kao strateškog cilja Grada Dubrovnika do 2030. godine.

Ovo događanje dijelom je šireg programa Grada Dubrovnika, koji ima za cilj uključivanje što većeg broja osoba s invaliditetom u njima prilagođene športske aktivnosti.

Napominjemo da je Grad Dubrovnik prihvatio inicijativu udruge “Akademija zdravog življenja” za uključivanje u projekt Sportske lige za djecu s teškoćama u razvoju, Special Power League.

Želeći dobiti što širu sliku o potrebama i afinitetima djece s teškoćama s područja grada Dubrovnika za bavljenje športskim aktivnostima, Grad Dubrovnik je za suradnju zamolio predsjednicu udruge “Poseban prijatelj” Dženitu Lazarević, koja je pripremila i objavila anketni upitnik na koji se mogu javiti svi zainteresirani za uključivanje u ovaj projekt.  

Rezultati dobiveni anketnim upitnikom koristit će se za formiranje nogometnog tima koji će se uključiti u Sportsku ligu za djecu s teškoćama u razvoju – Special Power League, ali i kao podloga za pripremu Programa javnih potreba u športu za osobe s invaliditetom.

Djeca i njihovi roditelji koji su se prijavili na anketni upitnik nazočili su promociji sportova za osobe s invaliditetom u školi Montovjerna.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA