26.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaU programu manifestacije Kršćansko lice kulture 2024. dubrovačke crkve otvaraju svoje bogate,...

U programu manifestacije Kršćansko lice kulture 2024. dubrovačke crkve otvaraju svoje bogate, dosad neviđene riznice

Program manifestacija Kršćansko lice kulture predstavljen je javnosti u četvrtak 14. ožujka u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku. Na predstavljanju su govorili predsjednica Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije koje organizira manifestaciju Marijeta Radić, ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Slobodan Begić i dubrovački biskup Roko Glasnović.

Manifestacija će trajati od 16. do 26. ožujka, a donosi četiri koncerta, dva predavanja, jednu izložbu, Noć crkvenih muzeja i pobožnost križnog puta serpentinama Srđa.

Otvaranje manifestacije bit će u subotu 16. ožujka u 19.30 sati u crkvi sv. Vlaha, a otvorit će je dubrovački biskup Roko Glasnović. Nakon toga slijedi koncert sakralne hrvatske, europske i armenske glazbe pod nazivom “Putevima sv. Vlaha” u izvedbi članica Udruge Pasionska baština i Armensko – hrvatske zajednice. Predstavljajući cijeli program predsjednica Vijeća Radić istaknula je povezanost crkve u kojoj će manifestacija biti otvorena sa sadržajem koncerta napomenuvši kako je sv. Vlaho rodom iz Armenije.

Novost u programu Noći crkvenih muzeja, koja će se održati u petak 22. ožujka od 18 do 22 sata, jest što se u njega uključuje i Isusovačka rezidencija. Oci isusovci od 18.30 sati otvorit će sakristiju svoje crkve sv. Ignacija u koju će se moći ući kroz crkvu, te će zainteresiranima pokazati zanimljive predmete koji se tu čuvaju i koji se redovito ne mogu vidjeti. U Noći crkvenih muzeja moći će se besplatno pogledati muzejske zbirke franjevačkoga i dominikanskoga samostana, Moćnik katedrale i stalni postav Biskupske pinakoteke u Biskupskoj palači. Ove godine stručno vodstvo predviđeno je u Moćniku katedrale i Biskupskoj pinakoteci dok neće biti posebnoga stručnog vodstva u zbirkama franjevaca i dominikanaca.

Posebnost ovogodišnje manifestacije jest i žirirana izložba „Mysterium crucis: Križni put u djelima suvremenih umjetnika“, koja će biti otvorena u utorak 19. ožujka u 19.30 sati u palači Sponza. Članovi žirija u sastavu povjesničara umjetnosti dr. sc. Anite Ruso Brečić, Marina Ivanovića i Ivana Viđena od pristiglih 59 djela za ovu izložbu odabrali su 23 rada. Svojim radovima predstavit će se: Ana Barbić Katičić, Berta Miloš, Dijana Iva Sesartić, Dino Surać, Frančeska Pilić, Iris Lobaš Kukavičić, Ivana Gjaja Handabaka, Ivo Mladošić, Ivo Vodopija, Jana Karaula, Jasmina Runje, Leo Katunarić, Luka Petrač, Marijana Pažin-Ivešić, Marijana Petrović Mikulić, Mladen Ivešić, Nada Zec-Ivanović, Nikolina Šimunović, Petar Popijač, Robert Kralj, Teo Herceg, Tina Medić i Zdenko Jurišić. Izložba će se moći pogledati do 2. travnja.

U sklopu manifestacije održat će se dva predavanja. U ponedjeljak 18. ožujka u 20 sati predavanje „Kršćansko lice zdravstvene kulture: prvo dubrovačko rodilište“ održat će dr. sc. Rina Kralj Brassard u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku. Drugo predavanje na istom mjestu u srijedu 20. ožujka u 19.30 sati održat će povjesničar umjetnosti Ivan Viđen, a tema je „350. obljetnica povratka relikvije ruke sv. Vlaha u Dubrovnik“.

Uz koncert na otvorenju manifestacije program Kršćanskog lica kulture donosi još tri koncerta. U nedjelju 17. ožujka u crkvi Male braće u Dubrovniku u 20 sati održat će se Koncert duhovnih skladbi u izvedbi klapa i zborova Dubrovačke biskupije, kojeg priređuje Krešimir Magdić. U programu sudjeluju klape „Amfora“, „Atlant“ i „Kaše“ iz Dubrovnika, „Subrenum“ iz Župe Dubrovačke te „Vežilica“ i „Oštro“ iz Konavala te zborovi: Mješoviti katedralni zbor i Mješoviti zbor Blasius iz Dubrovnika, Mješoviti pučki zbor Konavala, Mješoviti zbor Župe Presvetog Spasitelja – Mokošica, Mješoviti zbor Župe sv. Nikole – Cavtat i Mješoviti zbor Župe Svete Obitelji – Nova Mokošica.

U subotu 23. ožujka u pravoslavnoj crkvi sv. Blagovijesti prigodni koncert održat će SPD Jedinstvo, a dirigent će biti Mihajlo Lazarević, čime se i druga kršćanska crkva u Dubrovniku uključuje u ovu manifestaciju u čijem nazivu stoji „kršćansko“ lice kulture, na što je podsjetila predsjednica Radić.

Velikim koncertom u crkvi Male braće u Dubrovniku na kojem će biti izveden „Requiem“ W.A. Mozarta u utorak 26. ožujka s početkom  20 sati u bit će zatvorena manifestacija Kršćansko lice kulture 2024. Koncert je predstavio ravnatelj DSO-a Begić.

„Jako mi je drago što Dubrovački simfonijski orkestar već tradicionalno nastupa na Kršćanskom licu kulture“, kazao je ravnatelj Begić izrazivši želju i za nastavkom suradnje. Pri tome je naglasio kako se ovim sudjelovanjem njeguje glazba u duhovnosti, što se kroz cijelu povijest činilo. „Requiem“ W.A. Mozarta je jedno od najuspješnijih njegovih djela, pojasnio je Begić te dodao kako je ono i „jedno od najuspješnijih djela cjelokupne povijesti glazbe“.

Uz Dubrovački simfonijski orkestar u crkvi Male braće nastupit će tri zbora iz Mostara: Mješoviti zbor studija glazbene umjetnosti Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, Akademski zbor Pro musica iz Mostara i Zbor srednje glazbene škole Ivana pl. Zajca – Mostar, a ravnatelj Begić istaknuo je i veliku ulogu don Dragana Filipovića u ostvarivanju ove suradnje. Solisti će biti: Nada Pejković, sopran, Žana Marendić, mezzosopran, Bože Jurić-Pešić, tenor i Ante Jerkunica, bas. Izvedbom će dirigirati Hari Zlodre.

Biskup Glasnović je u svom obraćanju podsjetio na povezanost vjere, religije i kulture rekavši kako im je „u konačnici isti korijen“. U susretu vjere i kulture susreću se i kulture i ljudi, a  onda iz toga slijedi dijalog i suradnja. U ovih deset dana imamo bogat program, što može biti obogaćenje za svakoga, kazao je biskup te pozvao na sudjelovanje u programima. Dodao i kako „umjetnici svojim djelima žele obogatiti druge“ te im zahvalio na odazivu za sudjelovanje na manifestaciji.

Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka dubrovački biskup Glasnović predvodit će pobožnost križnog puta padinama Srđa. Početak pobožnosti je u 14 sati ispred prve postaje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA