26.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiU Kuparima održana priprema za novu profilnu obuku Frontexa

U Kuparima održana priprema za novu profilnu obuku Frontexa

Službenici Frontexa i policijski službenici, stručnjaci iz domene prekograničnog kriminaliteta iz različitih zemalja Europske unije, 24. listopada 2022. godine započeli su radni sastanak na navedenu temu koji je nastao u organizaciji Policijske akademije i Agencije za europsku obalnu i graničnu stražu (Frontex) uz potporu Uprave za granicu i Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.Riječ je o radnom sastanku kojem je cilj stvaranje programa za novu profilnu obuku pod nazivom „Motor vehicle crime detection officers course“ za pripadnike Stalnih zaštitnih snaga kategorije 1 i 2 Frontexa.

Navedenom profilnom obukom obučavali bi se službenici Frontexa koji bi stjecali potrebita znanja i vještine za provjeru vozila i pripadajućih dokumenata u svrhu utvrđivanja kaznenih djela krađe i krijumčarenja.

Nakon završetka profilne obuke polaznici će biti izučeni za prepoznavanje ukradenih vozila i njihovih dokumenata, korištenje nacionalnih i internacionalnih baza podataka, prepoznavanje novih obrazaca (modus operandi) krađe vozila kao i pružanja kvalitetne podrške službenicima na graničnim prijelazima. Također, polaznici tečaja bi završetkom obuke stjecali široko tehničko znanje o različitim motornim vozilima, brodovima, njihovim motorima, FIN oznakama kao i stvarnim tržišnim vrijednostima.

Radni sastanak su otvorili predstavnik Frontexa Giedrius Baksa, voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju Lidija Pentavec i načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević, uz nazočan auditorij policijskih stručnjaka, certificiranih Frontexovih trenera.

Načelnik Pavličević je članovima radne skupine poželio dobrodošlicu rekavši – „Drago mi je što je Frontex izabrao ovu policijsku upravu za održavanje radnog sastanka, posebno zbog činjenice da imamo vanjsku granicu Europske unije s dvije države koje nisu članice Europske unije, a koja zbog svog specifičnog geografskog položaja predstavlja izazov za krijumčarenje ukradenih vozila i drugih oblika prekograničnog kriminaliteta. Nadam se nastavku provođenja daljnjih obuka na prostoru Policijske uprave dubrovačko-neretvanske pogotovo zbog činjenice što će Republika Hrvatska uskoro ući Schengenski pojas te se ovim obukama potiče razmjena znanja i dobre prakse što će u konačnici podići kvalitetu zaštite vanjskih granica EU“.

Predstavnik i ekspert Frontexa Giedrius Baksa uputio je riječi zahvale na gostoprimstvu te je istaknuo kontinuiranu suradnju Policijske akademije i Frontexa kojim se Policijska akademija istakla kao jedna od vodećih partnerskih akademija Frontexa u provođenju različitih profilnih obuka kao i sudjelovanju hrvatskih policijskih službenika u različitim projektima i treninzima.

Tijekom radnog sastanka Frontexovi stručnjaci razvijali su plan i program buduće profilne obuke te izrađivali radne materijale za online i kontaktnu fazu obuke. Isto tako, posjetili su MCGP Karasovići gdje su uz potporu policijskih službenika Policijske uprave dubrovačko-neretvanske imali priliku u stvarnim okolnosti vidjeti svakodnevno i profesionalno obavljanje poslova policije na graničnim prijelazima. Tom prilikom posjetu su prisustvovali i pripadnici Stalnih zaštitnih snaga kategorije 2 i 3 Frontexa koju pružaju ispomoć hrvatskim policijskim službenicima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA