U Istri obustavljena nastava- HRT3 će emitirati obrazovni program za prva 4. razreda

Nakon sastanaka s nadležnim ministrima te članovima Stožera civilne zaštite RH u Banskim dvorima, premijer Andrej Plenković i ministri Vili Beroš i Blaženka Divjak obratili su se javnosti. Donijeli su odluku da se u Istarskoj županiji obustavi nastava u školama i na visokim učilištima te zatvore dječji vrtići.

“Mi smo u posljednjih nekoliko dana u fazi priprema online nastave koja može biti supstitut normalnoj nastavi. S ciljem da se nastavi obrazovni ciklus od ponedjeljka, uz online nastavu radi se dogovor s HRT-om gdje bi putem trećeg programa bilo korišteno emitiranje programa kojim bi se supstituirala nastava.

Do sada imamo 19 zaraženih u RH. I dalje su locirani u četiri grada, Zagreb, Rijeka, Varaždin i Pula u ovom trenutku. Pratimo situaciju”, kazao je Plenković.

“Ministarstva su dobila zadaću da precizno pripreme mjere koje ćemo usvojiti na Vladi i prezentirati ih u idućim danima. Što se tiče proračuna on se dobro puni, sve što je bilo tijekom siječnja, veljače i ožujka je prema očekivanje, plaće i mirovine ne dolaze u pitanje. S obzirom na nepredviđeni tijek situacije, vodit ćemo mjeru o svim mjerama koje možemo poduzimati i fazno ih primjenjivati”, kazao je premijer.

“Mislim da smo poduzeli sve mjere na vrijeme, javnost je upoznata s njima, na taj način ćemo i nastaviti. Komisija Ursule Von Der Leyen spremna je svim državama EU staviti određena sredstva, riječ je o iznosu od 25 milijardi eura koji su iz postojećih sredstava koja nisu bila utrošena. Ova situacija će utjecati na primanja proračunskog okvira u idućih sedam godina”, kazao je Plenković.

“Iskreno se nadam da nećemo trebati angažirati sve naše kapacitete. Zdravstveni sustav je na 19 bolesnika. imamo preko 800 kreveta u jedinicama intenzivne njege, svi naši kapaciteti mogu se preusmjeriti. Imamo preko 500 respiratora, svaka kola hitne pomoći imaju transportni respirator. Nadam se da ugroza neće biti velika da dio tog kapaciteta upotrijebimo”, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

 “Najvažnije da se naprave virtualne zbornice i učionice i da učenici koji su u školama dobiju opremu kao što piše u uputama, 5. i 7. razredi imaju opremu, za 6. i 7. tamo gdje nemaju opremu jer tableti nisu bili nabavljeni, ali ima rezervnih tableta koji su služili za razrednu nastavu pa učenici koji doma nemaju opremu mogu je posuditi. Učenici od 1. do 4. razreda ne trebaju računalnu opremu jer za njih na HRT-u 3 ide program koji će biti po razredima po određenom rasporedu, a razrednici trebaju biti u kontaktu s roditeljima.

Nastava će teći, učenici neće gubiti nastavne dane. Radimo sve što se može napraviti. U 20 dana je pripremljeno da se nastava ne gubi, da postoje materijali i da se omogući djeci koja su u nižim razredima isporuka koja ne ovisi o tome imaju li računala”, kazala je ministrica Blaženka Divjak.

“Ovakvu situaciju u Europi kakva je danas još nismo imali. Situacija zahtjeva puni angažman, imamo razumijevanja za gospodarstvenike, turistički sektor. Ako je nešto dobro glede turizma to je da se ovo događa u ovom trenutku prije nego dođe intenzivnija i za nas važnija sezona koja slijedi nakon uskršnjih blagdana i prvoga svibnja”, zaključio je Plenković.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.